Onderhoud caravan

Naast een complete onderhoudsbeurt zijn er ook stappen die je zelf kunt nemen om onderhoud aan je caravan of camper te plegen. Hierbij enkele tips.

  • Onderhoud regelmatig de spindel van de uitdraaisteunen en het binnenwerk van het neuswiel door hem in te smeren met smeervet. Let op: Smeer NOOIT vet in de (stabilisator)koppeling of in de wielophanging. Vet beïnvloedt namelijk de werking van de remmen.
  • Zet bij langdurige stilstand (o.a. stalling) de caravan bij voorkeur niet op de handrem. Dit geeft grote druk op het remsysteem en kan materiaalmoeheid of vervorming veroorzaken op de langere termijn. Maak liever gebruik van blokken aan weerzijden van de wielen.
  • Ontlast de caravanbanden bij stalling zoveel mogelijk. Laat daarom geen zware dingen in het voertuig liggen en maak gebruik van uitdraaisteunen of levellers om de banden te ontlasten. Laat niet het volle gewicht van de caravan op de uitdraaisteunen leunen.
Leestip:  Maximum snelheid met aanhanger / caravan / vouwwagen in Europa
  • Je kunt de raamrubbers soepel houden door deze in te smeren met een dun laagje glycerine. Daarmee voorkom je uitdroging en scheurtjes in de raamrubbers.
  • Reinig de caravan regelmatig en in ieder geval voor u deze in de stalling zit. Zo voorkom je dat eventuele verontreinigingen de tijd krijgen om in het materiaal te dringen. Controleer regelmatig de binnenzijde op vocht. Let met name op vocht- en schimmelplekken, uitgezette wanden en een muffe lucht. Voorkomen is echter beter dan genezen. Haal daarom bij een buitenstalling de kussens uit de caravan en leg deze op een droge plaats. Plaats ook vochtvreters in de caravan (in een apart bakje). Zorg verder voor een goede ventilatie. Dek daarom geen ventilatieroosters af en mocht je gebruik maken van een caravanhoes, zorg dan dat deze van ademende stof is gemaakt.
Leestip:  Welke brandblusser koop je voor camper of caravan?
  • Voorkom dat de wagen langdurig bloot staat aan schadelijke invloeden van buitenaf. Een stalling aan zee (zout) of bij een varkensstal (ammoniak) is wellicht niet de meest verstandige keus. Controleer de buitenwand ook regelmatig op haarscheurtjes en/of corrosie van het aluminium (wit en poedervormig).
  • Zet bij langdurige stilstand een (onderhoud)lader op de accu (van de caravan mover). Er zijn diverse acculaders te koop met een onderhoudsstand of winterstand. Die houden de accu constant in beweging wat de levensduur ten goede komt. Wordt de accu geladen met een zonnepaneel dan zorgt de laadregelaar er al voor dat de accu “wakker” blijft.
 4.3/5 (8)

Wat is je waardering?

1 REACTIE

  1. Wij hebben onze caravan dit jaar voor het eerst in Frankrijk gestald via Fr Assistance. Dat is een Nederlandse organisatie die bemiddelen in caravanstalling in Frankrijk. Zij beschikken over een zeer uitgebreid netwerk aan stallingen over Zuid Frankrijk, zie https://www.caravancentrummeerkerk.nl/

    Ook onderhoud is mogelijk via hen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in