Caravan mover, makkelijk rangeren op de camping

Een caravan mover (ook wel rangeersysteem genoemd) is een systeem waarmee je met een afstandbediening de caravan zonder duwen of trekken naar zijn plaats kunt manoeuvreren.

Met een mover onder je caravan kun je de caravan op de lastigste plekken neerzetten zonder dat je de medekampeerders hoeft te vragen of ze een handje willen helpen.

Vaste (elektrische) caravan mover

Het meest verkochte type is een caravan mover die vast onder de caravan wordt gemonteerd. Hij bestaat uit twee motoren met aandrijfwielen die voor of achter de beide banden van de caravan worden gemonteerd.

Mammut
AL-KO AMS MAMMUT (vaste mover)

Manoeuvreren

Op het moment dat je gaat manoeuvreren dan trek je met een sleutel (sommige elektrisch) de aandrijfwielen tegen de caravanbanden aan. Via de afstand bediening klik je één knop in en het besturingssysteem brengt de motoren in beweging. De motoren worden via de afstandbediening bestuurd.

Moet de caravan naar links dan blijft de linker motor stil staan en de rechter motor brengt de caravanband in beweging. Als je de knop loslaat dan remt de caravan onmiddellijk. Je hoeft daar zelf niet bij na te denken. Door de goede tractie kunnen de movers de caravan verplaatsen op de weg, (nat) gras, grind, zand, klei en sneeuw.

Leestip:  Sinds 2017 in Europa 1,1 miljoen kampeerauto’s en caravans erbij

Voor zowel enkelassers en tandemassers zijn er caravan movers verkrijgbaar.
De zwaarste mover kan zonder problemen een caravan van 2,5 ton verplaatsen.

Stroomverbruik caravan mover

Caravan movers zijn bepaald niet zuinig met stroom. Bij een volle belasting kan de mover grote hoeveelheden stroom afnemen. Het is dan ook aanbevolen om een accu van minimaal 90 Ah te monteren. Wil je zekerheid en langer kunnen manoeuvreren dan is een 105 Ah of hoger aanbevolen.

Als je handig bent kun je de mover zelf onder de caravan monteren maar omdat de krachten die vrijkomen zeer groot zijn is het raadzaam om de caravan mover te laten monteren door een specialist.

Prestaties

Bij normale omstandigheden, caravans (+/- 1200 kg) en normaal terrein presteren alle movers goed.

Gewicht caravan mover

Je moet bij een caravan mover wel rekening houden met het gewicht. Een caravan mover bestaat uit twee motoren, een besturingssysteem en een forse accu. Het gewicht bij elkaar kan afhankelijk van het type caravanmover en grootte van de accu oplopen tot 60 a 70 kg.

Leestip:  Kip Caravans opent volledig duurzame Kip Store Utrecht

Prijzen caravan mover

De prijs van de elektrische caravan mover begint vanaf de € 1.400,00 (exclusief montage en accu). De montage kost +/- € 200,00 en een flinke accu +/- € 200,00.

Garantie

De fabrikanten geven tussen de 2 en 5 jaar garantie. Als er gebreken aan het licht komen dan is dat meestal altijd in de eerste twee jaar.

Onderhoud caravan movers

De caravan movers zelf zijn onderhoudsvrij. Wel is het verstandig om voordat de caravan naar de winterstalling gaat de caravanmover te reinigen en de aandrijfdelen te smeren met dunne (spuitbus) olie. Lees meer over onderhoud van de caravan.

Losse mover

Sinds enkele jaren heeft Kronings de Camper-Trolley op de markt. Deze losse mover (robot) wordt onder de dissel gereden en middels een afstandbediening kun je de caravan manoeuvreren.

kronings camper trolley
Kronings Robot Trolley (losse mover)

Vidal XL neuswielmover
Vidal XL neuswielmover (losse mover)

Links naar fabrikanten
PowrMover Reich Easydriver
Truma Mover
SimPark mover
AL-KO AMS Mammut
GO2 mover
Kronings Robot Trolly
Vidal XL (accu niet meegeleverd)
Enduro mover
E-go movers

 3.8/5 (8)

Wat is je waardering?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in