Satelliet TV op de camping, wat heb je nodig

0

Satelliet TV (ook wel schotel TV genoemd) is digitale tv waarmee je in heel Europa naar Nederlandse radio- en tv zenders kunt kijken en luisteren. TV via de schotel is van zeer hoge kwaliteit, de meeste (Nederlandse) tv zenders worden in HD kwaliteit uitgezonden.

In dit artikel gaan we je haarfijn uitleggen wat satelliet TV nou precies inhoudt.

Satelliet TV aanbieders

Op de Nederlandse markt zijn 2 aanbieders actief. Dat zijn Canal Digitaal en JOYNE. Deze aanbieders (satelliet providers) zenden via de satelliet de zenders uit en bieden abonnementen aan.

Lees ook: Vergelijking: Canal Digitaal en JOYNE

Schotelantenne

Voor satelliet tv heb je een satelliet ontvanger en een schotelantenne nodig. De schotelantenne wordt op de satelliet gericht en brengt het signaal naar de ontvanger.

Er zijn (prijzige) automatische schotels die zichzelf richten en schotels die handmatig gericht moeten worden. Dat is nogal een secuur klusje en dat vergt enige oefening. In onderstaand artikel leggen we uit hoe je je schotelantenne uitricht op de satelliet.

Leestip:  Nieuw tv-programma laat nieuwkomers kennismaken met kamperen

Lees ook: Schotelantenne uitrichten op de camping

Satelliet ontvanger

Een redelijke satelliet ontvanger is al te koop vanaf € 50,00 en past op elke TV. Er zijn ook uitgebreidere satelliet ontvangers met opname mogelijkheid.

De satelliet ontvanger wordt aangesloten op de TV middels een scart- of HDMI kabel. De ontvanger zet het signaal om in beeld en controleert of de zender in je abonnement zit en dus bekeken mag worden.

Free to air zenders

Via de satelliet worden zowel betaalde zenders als free to air (FTA) zenders uitgezonden. Free to air zenders zijn zenders die vrij gekeken kunnen worden zonder dat er een abonnement nodig is.

Een Nederlandse free to air zender is BVN (het Beste van Vlaanderen en Nederland). Zij zenden alleen Nederlandstalige programma’s uit van de Vlaamse en Nederlandse publieke omroepen.

Leestip:  Nieuw tv-programma laat nieuwkomers kennismaken met kamperen

In West-Europa waar veel free-to-air uitgezonden wordt zijn het Duitse, Engelse, Franse en Italiaanse taalgebied.

Ontvangstgebied (footprint)

Satelliet TV is in heel Europa te ontvangen. Tussen Canal Digitaal en JOYNE is er wel een flink verschil in de grootte van het ontvangst gebied.

Canal Digitaal maakt gebruik van de ASTRA 1 en ASTRA 3 satelliet. In midden Europa volstaat een schotel van 60 cm maar in de buitengebieden van Europa in een 90 cm schotelantenne nodig.

JOYNE maakt gebruik van de Eutelsat 9B satelliet en heeft daardoor een veel groter bereik en kan er met een kleine schotelantenne (60 cm) in vrijwel heel Europa schotel tv via de satelliet ontvangen worden.

Ontvangstgebied Canal Digitaal
Ontvangstgebied Canal Digitaal
Ontvangstgebied JOYNE
Ontvangstgebied JOYNE

Prijs satelliet TV

Vanaf € 200,00* koop je al een complete set (satelliet ontvanger en schotelantenne met LNB en statief) waarmee je schotel tv kunt ontvangen. Deze zijn te koop bij satelliet speciaalzaken, bij een kampeerwinkel en ook op Bol.com. Daarnaast heb je een CI+ module nodig en die kost € 99,00*. De abonnementen variëren per gekozen pakket. De abonnementen voor beginnen bij +/- € 13,00* per maand.
* Peildatum: 4 mei 2019

Pakketten en prijzen:
– Canal Digitaal
– JOYNE

Leestip:  Nieuw tv-programma laat nieuwkomers kennismaken met kamperen

Gerelateerd artikel: TV kijken op de camping

Meer over satelliet TV vind je op de: satelliet.startpagina.nl

 4.1/5 (25)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bevestiging *