Je schotel uitrichten is één van die klusjes op de camping die enige vaardigheid verlangen. Je wilt graag TV kijken op de camping maar de één staat urenlang te martelen en de ander heeft met 5 minuten beeld.
Je satelliet schotel afstellen is helemaal niet zo moeilijk als je maar weet hoe je het moet doen.
Schotel uitrichten op de Canal Digitaal satelliet
Voor satelliet televisie via Canal Digitaal moet de schotel zo uitgericht staan dat je het signaal van zowel de ASTRA 1 als ASTRA 3 satelliet ontvangt (met een Duo LNB). Heb je een Triple LNB van Canal Digitaal, dan kun je ook het signaal van de ASTRA 2-satelliet ontvangen.
Je satelliet schotel uitrichten is een koud kunstje als je de onderstaande stappen doorloopt.
Stap 1: Aansluiten TV en ontvanger
Sluit de apparatuur aan en zet de TV op de juiste ingang (source), meestal is dat HDMI of EXT.
Stap 2: Plaatsen schotelstatief
Zorg ervoor dat de schotelantenne op een stabiele voet staat en dat de paal waaraan de schotelantenne bevestigd is op 90 graden (waterpas) staat. Zet de TV in het zicht tijdens het schotel uitrichten. Voordat je begint met het afstellen van je schotel, moet hij op een goede locatie staan.
Stap 3: Vrij zicht op de satelliet
Het is belangrijk dat de schotel “vrij zicht” op de satelliet heeft. Dit houdt in dat er geen objecten mogen staan tussen de schotel en plek waar de satellieten zich bevinden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een muur van een gebouw of de takken van een boom.
Zet de satelliet schotel ook niet te dicht op een pad of je deuropening om de voorkomen dat langslopende mensen de schotel omstoten of verdraaien want dan kun je weer opnieuw je schotel afstellen.
Stap 4: De kantelhoek instellen
Zodra je schotel vrij zicht heeft, kun je de juiste kantelhoek van de schotel instellen. De kantelhoek is hoek waarin de schotel omhoog is gericht. Aan de achterkant van de schotel zit een beugel die vastzit met vleugelmoeren. Daarmee kun je de kantelhoek instellen. Bij de meeste schotels staat er een schaalverdeling (in graden) om te zien in welke kantelhoek de schotel staat.
De juiste kantelhoek om in Nederland goed ontvangst te hebben is 29 graden. In andere Europese landen maak je gebruik van een andere kantelhoek. Na het instellen van de juiste kantelhoek, hoef je de schotel alleen nog horizontaal de juiste kant op te richten.
Controleer nog een keer of het zicht op de satelliet vrij is.
Tip: Een zeer handig systeem waarmee je met grote nauwkeurigheid de kantelhoek in kunt stellen is een EISS (easy install satellite system) schotelsysteem. Dit systeem heeft een geïntegreerde waterpas in het statief en een nauwkeurig draaisysteem voor de kantelhoek.
Het EISS schotel systeem is o.a. te koop op: Smorenberg.com, Cardwriter.nl en Deschotelshop.nl.
Stap 5: Horizontaal richten
Canal Digitaal
Het is belangrijk dat de schotel de juiste kant op gericht staat. Ten opzichte van West-Europa bevindt de Astra 3-satelliet zich namelijk in het oosten. Dit is de belangrijkste satelliet voor Canal Digitaal met verreweg de meeste abonnementszenders.
De positie van de ASTRA 3-satelliet is waar tussen 12 en 13 uur de zon staat. De ASTRA 3-satelliet vind je op 23,5 graden oost ten opzichte van het zuiden. De ASTRA 1-satelliet staat op 19,2 graden oost ten opzichte van het zuiden. Je vindt de ASTRA 1-satelliet op 160,8 graden ten opzichte van het noorden (180 graden min 19,2 graden is 160,8 graden). De ASTRA 3-satelliet vind je op 156,5 graden ten opzichte van het noorden (180 graden min 23,5 graden is 156,5 graden).
Stap 6: Signaalsterkte
Nadat je de schotel hebt uitgericht, kun je via de satelliet ontvanger (of de tv als deze een eigen ontvanger heeft) de signaalsterkte bekijken. Via het menu kun je de module voor het bekijken van de signaalsterkte en –kwaliteit vinden. Tip: Zoek dit thuis al uit of neem de handleiding mee.
Stap 7: Signaalsterkte optimaliseren
Geeft je televisie aan dat de signaalsterkte optimaal is, dan ben je klaar. Is de signaalsterkte nog niet optimaal? Dan kun je proberen het signaal te verbeteren. Dit doe je met minimale verstellingen van de horizontale positie van je schotel. Ook kun je de mate waarin de ontvangstkop (LNB) schuin staat aanpassen. In Nederland is de optimale schuinstand van de LNB 12 graden naar links als je voor de schotel staat.
Checklist bij geen beeld
- Staat de TV op de juiste bron (meestal HDMI of EXT)?
- Zit de CI+ module (goed) in de ontvanger?
- Controleer of er geen obstakels (bomen/struiken/caravans) tussen de schotel en de satelliet staan. Verplaats de schotelantenne om de obstakels te ontwijken.
- Branden de lampjes op de TV en de ontvanger? Zo niet, controleer of de stekkers goed in het stopcontact zitten.
- Draai de antennekabel van de LNB kop en de ontvanger los en controleer of er in het midden van de kabel/plug een klein koper draadje uitsteekt en controleer of je de plug niet te makkelijk van de kabel af kan trekken. Zit de plug los, draai hem dan weer vast.
- Is het koperen draadje afgebroken dan zul je de kabel opnieuw moeten strippen en de plug er opnieuw op moeten zetten. Neem de andere kant van de kabels als voorbeeld.
- Controleer of de antennekabel in de ontvanger op de juiste antenne aansluiting is gedraaid. Sommige satelliet ontvangers hebben een doorlus mogelijkheid en hebben daarom 2 aansluitingen. De antenne moet op de IN aansluiting zitten.
- Is de HDMI (of scart) kabel aangesloten op de ontvanger en de TV?
Tip, zet je schotel eerst thuis een keer op zodat je zeker weet dat het werkt!
Handige hulpmiddelen
Je kunt eventueel ook gebruikmaken van een satfinder. Dit is een apparaatje die je tussen de antennekabel, die tussen je satelliet schotel en ontvanger loopt, monteert. Middels een (digitale) meter of LEDS en een geluidsignaal lees je af en hoor je tijdens het schotel uitrichten hoe sterk je signaal is.
Handige apps
Satelite Finder (gratis) iOS en Android (aanbevolen)
Dish Align (gratis): iOS
SatFinder (gratis): Android
Handige websites
Dishpointer
Satlex
Satcom Resources
Meer informatie over satelliet TV vind je op satelliet.startpagina.nl
Lees ook: Satelliet TV
Beste redactie,
Beetje jammer dat jullie wél de afbeelding van het EISS-systeem plaatsen bij ‘Stap 4: De kantelhoek instellen’ maar vervolgens met geen woord reppen over dit unieke schotelsysteem voor de camping (zie:
Bedankt voor deze nuttige bijdrage. Ik heb het EISS systeem toegevoegd aan het artikel.
Heb onlangs een dubbele kop gekocht voor de schotelantenne.
Met de enkele kop ontvang ik alleen de Nederlandse zenders.
Met de dubbele kop met een nieuwe travelvision R7 55-65 krijg ik helaas geen ontvangst, geeft aan of zwak signaal of geeft aan satelliet gevonden haal module eruit. Helaas geen ontvangst. Waar moet de kop bevestigd worden gezien men voor de schotel staat. De l of r kop. Weet dat hij ook iets schuin moet staan. Gaarne reactie
https://travel-vision.com/Home/handleiding-r7-55-65/
kan ik via bluetooth streamen van telefoon naar smart TV?