Schotel uitrichten op de camping

Er zijn van die klusjes op de camping die enige vaardigheid verlangen. Je schotel uitrichten is daar één van. Je wilt graag TV kijken op de camping maar de één staat urenlang te martelen en de ander heeft met 5 minuten beeld.

Schotel uitrichten op de CanalDigitaal satelliet

Voor satelliet televisie via CanalDigitaal moet de schotel zo uitgericht staan dat je het signaal van zowel de ASTRA 1- als ASTRA 3-satelliet ontvangt (met een Duo LNB). Heb je een Triple LNB van CanalDigitaal, dan kun je ook het signaal van de ASTRA 2-satelliet ontvangen.

Schotel uitrichten op de JOYNE satelliet

Voor ontvangst van TV via JOYNE moet de schotel uitgericht staan op de Eutelsat 9B satelliet. Deze satelliet zit een klein stukje naar links ten opzichte van de satelliet van CanalDigitaal.

Je schotel uitrichten is een koud kunstje als je de onderstaande stappen doorloopt.

Stap 1: Aansluiten en opstellen
Sluit de apparatuur aan en zorg ervoor dat de schotelantenne op een stabiele voet staat en dat de paal waaraan de schotelantenne bevestigd is op 90 graden staat. Zet de TV in het zicht tijdens het schotel uitrichten.

Stap 2: Vrij zicht op de satelliet
Voordat je begint met het afstellen van je schotel, moet hij op een goede locatie staan. Het is belangrijk dat de schotel “vrij zicht” op de satelliet heeft. Dit houdt in dat er geen objecten mogen staan tussen de schotel en plek waar de satellieten zich bevinden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een muur van een gebouw of de takken van een boom. Zet de schotel ook niet te dicht op een pad of je deuropening om de voorkomen dat langslopende mensen de schotel omstoten of verdraaien want dan kun je weer opnieuw je schotel uitrichten.

Stap 3: De kantelhoek instellen
Zodra je schotel vrij zicht heeft, kun je de juiste kantelhoek van de schotel instellen. De kantelhoek is hoek waarin de schotel omhoog is gericht. Aan de achterkant van de schotel zit een beugel die vastzit met vleugelmoeren. Daarmee kun je de kantelhoek instellen. Bij de meeste schotels staat er een schaalverdeling (in graden) om te zien in welke kantelhoek de schotel staat.

De juiste kantelhoek om in Nederland goed ontvangst te hebben is 29 graden. In andere Europese landen maak je gebruik van een andere kantelhoek. Deze ligt trouwens dicht bij 29 graden. Na het instellen van de juiste kantelhoek, hoef je de schotel alleen nog horizontaal de juiste kant op te richten. Controleer nog een keer of het zicht op de satelliet vrij is.

Tip: Er staan vast meerdere kampeerders op de camping met een schotelantenne dus daar kun je ook bekijken op welke kantelhoek zij de schotel hebben staan.

Stap 4: Horizontaal richten

CanalDigitaal
Het is belangrijk dat de schotel de juiste kant op gericht staat. Ten opzichte van West-Europa bevindt de Astra 3-satelliet zich namelijk in het oosten. Dit is de belangrijkste satelliet voor CanalDigitaal met verreweg de meeste abonnementszenders.

De positie van de ASTRA 3-satelliet is waar rond 13 uur de zon staat. De ASTRA 3-satelliet vind je op 23,5 graden oost ten opzichte van het zuiden. De ASTRA 1-satelliet staat op 19,2 graden oost ten opzichte van het zuiden. Je vindt de ASTRA 1-satelliet op 160,8 graden ten opzichte van het noorden (180 graden min 19,2 graden is 160,8 graden). De ASTRA 3-satelliet vind je op 156,5 graden ten opzichte van het noorden (180 graden min 23,5 graden is 156,5 graden).

JOYNE
De positie van de satelliet (Eutelsat 9B) van JOYNE is 9 graden oost, dat is ongeveer waar de zon rond 12:45 uur staat. Je vindt de Eutelsat 9B satelliet op 171 graden ten opzichte van het noorden (180 graden min 9 graden is 171 graden).

Stap 5: Signaalsterkte
Nadat je de schotel hebt uitgericht, kun je via de satelliet ontvanger (of de tv als deze een eigen ontvanger heeft) de signaalsterkte bekijken. Via het menu kun je de module voor het bekijken van de signaalsterkte en –kwaliteit vinden. Tip: Zoek dit thuis al uit of neem de handleiding mee.

Stap 6: Signaalsterkte optimaliseren
Geeft je televisie aan dat de signaalsterkte optimaal is, dan ben je klaar. Is de signaalsterkte nog niet optimaal? Dan kun je proberen het signaal te verbeteren. Dit doe je met minimale verstellingen van de horizontale positie van je schotel. Ook kun je de mate waarin de ontvangstkop (LNB) schuin staat aanpassen. In Nederland is de optimale schuinstand van de LNB 12 graden naar links als je voor de schotel staat.

Handige hulpmiddelen
Je kunt eventueel ook gebruikmaken van een satfinder. Dit is een apparaatje die je tussen de antennekabel, die tussen je schotel en ontvanger loopt, monteert. Middels een (digitale) meter of LEDS en een geluidsignaal lees je af en hoor je tijdens het schotel uitrichten hoe sterk je signaal is.

Handige apps
Dish Align (gratis): iPhone en iPad
SatFinder (gratis): Android
Dishpointer (betaald): iPhone en iPad

Handige websites
Satlex
Dishpointer
Satcom Resources

Meer informatie over satelliet TV vind je op satelliet.startpagina.nl

Lees ook: JOYNE, nieuwe aanbieder van satelliet TV

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bevestiging *