Stroomverbruik op de camping

Na het eten koffie zetten, schakelaar aan en ja hoor, vergeten de TV uit te zetten. Zekering van de camping eruit en als je pech hebt is de stroomkast afgesloten. Als je geluk hebt dan is er nog een stroompunt vrij en kun je je campingstekker verplaatsen of is de receptie nog open.

Zo niet, dan heb je een uitdaging om weer stroom op de caravan te krijgen of zit je de rest van de avond in het donker. Houd het stroomverbruik op de camping daarom goed in de gaten.

Leestip: Campingstekker, welke heb je nodig?

De meeste caravans hebben een zekering van 16 A (A = Ampère) maar op veel campings wordt er een capaciteit geleverd die veelal lager ligt dan 16 A. Als de capaciteit van de zekering van de camping lager is dan die van de zekering in de caravan dan zal die altijd als eerste uitschakelen wanneer je teveel apparaten tegelijkertijd inschakelt.

Bereken dus altijd van te voren hoeveel en welke apparaten je tegelijkertijd in kunt schakelen. Hiervoor is een rekensommetje: Het amperage van de zekering van de camping x 230 Volt. Omgekeerd is het Watt / 230 = Ampere. In Europa wordt gerekend met 230 Volt.

Formules

Ampère x Voltage (230) = Watt
Watt / Voltage (230) = Ampère

Berekeningen Ampere naar Watt

2 Ampère = 460 Watt
4 Ampère = 920 Watt
6 Ampère = 1380 Watt
8 Ampère = 1840 Watt
10 Ampère = 2300 Watt
13 Ampère = 2990 Watt
16 Ampère = 3680 Watt

Piekspanning / inschakelstroom

Houd er wel rekening mee dat een apparaat bij het opstarten kortstondig meer gebruikt dan dan zijn normale wattage, dit is de piekspanning of inschakelstroom. De piekspanning kan 2 tot 3 keer hoger zijn. Start de grootste stroomverbruikers daarom als eerste en om de beurt in.

Stroombegrenzers

Je kunt nog zo voorzichtig zijn met het stroomverbruik op de camping maar het is al vele kampeerders overkomen dat de zekering zich toch uitschakelde. Er zijn gelukkig een aantal apparaten op de markt om dit te voorkomen. Hieronder beschrijven we drie van de veelgebruikte apparaten die op tijd de stroom afsluiten of reduceren.

MaxAmp
De MaxAmp
De MaxAmp

De MaxAmp is feitelijk een regelbare zekering die je kunt instellen op de capaciteit van de camping in stappen van 0,5 A. Stel dat je de MaxAmp instelt op 6 A en je overschrijdt de maximale wattage van 6 A (1380 Watt) dan schakelt de MaxAmp de stroom uit nog voordat de zekering van de camping het begeeft. Het is verstandig om de MaxAmp 0,5 A lager in te stellen dan het maximum van de camping. Op de MaxAmp kun je ook je stroomverbruik en de verbruikskosten aflezen en dat kan handig zijn op campings die op basis van stroomverbruik afrekenen.

De prijs van de MaxAmp is: € 198,00

Voor en nadelen van de MaxAmp
+ Alle stopcontacten van de caravan zitten achter de beveiliging
+ Regelbaar in stappen van 0,5 A tot een maximum van 16 A
+ Houdt stroomverbruik en verbruikskosten bij
+ Instelbare vertraging van uitschakelen bij overschrijding
+ Draadloos display
Moet ingebouwd worden

Link naar de website: MaxAmp

Energy-Master Fuse Protector
Energy-Master Fuse Protector Kabel
Energy-Master Fuse Protector Kabel
Energy-Master Fuse Protector Inbouw
Energy-Master Fuse Protector Inbouw

De Energy-Master Fuse Protector werkt net als de MaxAmp als regelbare zekering in stappen van 0,1 A (1 A tot 5 A) en 0,5 A (5 A tot 16 A). Hij is er in een inbouw uitvoering en een uitvoering die tussen de kabel naar het lichtnet en de aansluiting van de caravan geplaatst wordt. Bij een te hoge belasting waarschuwt Energy-Master Fuse Protector eerst met een geluidssignaal voordat hij de stroomtoevoer afsluit. Je hebt dan nog de mogelijkheid om snel een apparaat uit te schakelen.

De prijs van de Energy-Master Fuse Protector is: € 275,00 (inbouw) en € 335,00 (kabel)

Voor en nadelen van de Energy-Master Fuse Protector
+ Alle stopcontacten van de caravan zitten achter de beveiliging
+ Regelbaar in stappen van 0,1 A (1 A tot 5 A) en 0,5 A (5 A tot 16 A)
+ Geeft het actuele stroomverbruik weer
+ Geeft een waarschuwing voordat hij de stroomtoevoer afsluit
Moet ingebouwd worden (geldt niet voor de kabel versie)

Link naar de website: Energy-Master

Watt Controller
watt controller
De Watt Controller

De Watt Controller is een begrenzer met 3 standen, namelijk 3 A, 4 A en 6 A. Stel je de Watt Controller in op bijvoorbeeld 6 A en sluit je een verbruiker aan van 2300 Watt (10 A) dan zal de Watt Controller de stroom niet afsluiten maar reduceren naar 6 A. Het aangesloten apparaat zal dan gewoon door blijven werken maar dan wel op een lager vermogen. Voor de meeste apparaten zal het geen probleem zijn maar hoe gevoelige apparatuur ermee omgaat durven we niet te zeggen.

Met de Watt Controller heb je geen garantie dat je teveel stroom afneemt met als gevolg dat de zekering van de camping zich alsnog uitschakelt. Je kunt wel zware afnemers gebruiken maar je limiteert maar één stroomverbruiker. Dus als je aan koffiezetten bent op het maximale vermogen van de camping aansluiting en de boiler of koelkast springt aan dan kan het alsnog misgaan.

De hele caravan achter de Watt Controller zetten is mogelijk maar volgens de fabrikant mag er maar één apparaat tegelijkertijd ingeschakeld zijn dus dat is niet praktisch.

De prijs van de Watt Controller is: € 120,00

Voor en nadelen van de Watt Controller
+ Zware apparaten (zoals de Senseo) kunnen toch gebruikt worden
+ Hoeft niet ingebouwd te worden
Niet alle apparaten werken achter de Watt Controller
Heeft maar 3 standen en een laag maximum van 6 A
Er kan maar één apparaat tegelijkertijd ingeschakeld worden
Geen garantie dat het maximum van de camping niet overschreden wordt

Link naar de website: Watt Controller

Energy-Master Inschakelstroom-begrenzer
Energy-Master ICL-230V-16A
De Energy-Master ICL-230V-16A

De Energy-Master Inschakelstroom-begrenzer begrenst met behulp van een speciale NTC weerstand de eerste 0,4 seconden de piekspanning van een apparaat en heft daarna de begrenzing weer op. Dit apparaat is met name nuttig voor de zwaardere apparaten met een maximum van 16 Ampere (3680 Watt).

De prijs van de Energy-Master ICL-230V-16A is: € 69,00

Voor en nadelen van de Energy-Master ICL-230V-16A
+ Hoeft niet ingebouwd te worden
Er kan maar één apparaat op aangesloten worden
Begrenst niet het totale verbruik in de caravan of camper

Op Conrad.nl zijn ook diverse (inbouw) inschakelstroom begrenzers te koop.

Conclusie
De gegevens en mogelijkheden hebben wij van de websites van de fabrikanten. Hoe de apparaten werken en het gebruikersgemak is niet door ons getest dus daar kunnen we helaas (nog) niets over zeggen.

 • Wil je de garantie dat de zekering van de camping zich niet uitschakelt dan zijn de MaxAmp en de Fuse Protector de beste optie.
 • Wil je apparaten met een hoger vermogen dan de capaciteit van de camping gebruiken dan is de Watt Controller de beste optie.
 • Wil je de garantie dat de zekering van de camping zich niet uitschakelt en zware stroomverbruikers gebruiken dan is een combinatie, de MaxAmp of de Fuse Protector met daarachter de Watt Controller een goede optie maar dat is bij elkaar wel een flinke investering.

Links
– Website MaxAmp
– Website Energy-Master
– Website Watt Controller

2 REACTIES

 1. Wat voor maximaal wattage mag je gebruiken op een camping,in Nederland of Buitenland.Een v.b:ik heb een Combi-magnetron,met aansluitwaarde van 3200 watt,zou je die kunnen gebruiken in een camper,als je hem op een camping rechtstreeks aansluiten,op het lichtnet-werk van de camping.Dus Combi-magnetron staat in de camper en met een kabel vanuit de camper aangesloten op het lichtnet-werk ,van de camping.En hoeveel Ampère is de stroompunt afgezekerd op een Camping in Nederland of Buitenland.We hebben pas een camper gekocht,en willen er op uit trekken,vandaar deze vraag.En wat mogen de apparaten wattage|/Ampère gebruiken,voordat er een zekering van camper of stroompunt op de camping zou doorbranden, Met Vriendelijke Groet,

  Pascal Dirks.

  • Beste Pascal,

   Je geeft aan dat de magnetron 3200 Watt is. Je hebt dan een aansluiting van 16A (3680 Watt) nodig.
   De aansluiting is per camping verschillend. Er zijn alleen niet veel campings die 16A aansluitingen hebben dus het is raadzaam om dit van te voren te informeren bij de camping.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bevestiging *