Stroomverbruik op de camping, Watt naar Ampere berekenen

Je stroomverbruik op de camping goed in de gaten houden is belangrijk. Na het eten koffie zetten, schakelaar aan en ja hoor, vergeten de TV uit te zetten. Zekering van de camping eruit en als je pech hebt, is de stroomkast afgesloten. Als je geluk hebt dan is er nog een stroompunt vrij en kun je je campingstekker verplaatsen of is de receptie nog open. Zo niet, dan heb je een uitdaging om weer stroom op de caravan te krijgen of zit je de rest van de avond in het donker. Van tevoren je stroomverbruik (Watt naar Ampère) berekenen is daarom wel zo verstandig.

De meeste caravans hebben een zekering van 16 A (A = Ampère) maar op veel campings wordt er een capaciteit geleverd die veelal lager ligt dan 16 A. Als de capaciteit van de zekering van de camping lager is dan die van de zekering in de caravan dan zal die altijd als eerste uitschakelen wanneer je te veel apparaten tegelijkertijd inschakelt.

Bereken dus altijd van tevoren hoeveel Watt of Ampère je gebruikt zodat je weet welke apparaten je tegelijkertijd in kunt schakelen. Maar hoeveel watt is 1 ampere? Hiervoor is een rekensommetje: Het Ampèrage van de zekering van de camping x 230 Volt (Ampère naar Watt). Omgekeerd is het Watt / 230 = Ampère (Watt naar Ampère). In Europa wordt gerekend met 230 Volt.

Stroomverbruik op de camping berekenen

Ampère naar Watt berekenen
Ampère x Voltage (230) = Watt

Watt naar Ampère berekenen
Watt / Voltage (230) = Ampère

Voorbeeld berekeningen Ampère naar Watt

2 Ampère = 460 Watt
4 Ampère = 920 Watt
6 Ampère = 1380 Watt
8 Ampère = 1840 Watt
10 Ampère = 2300 Watt
13 Ampère = 2990 Watt
16 Ampère = 3680 Watt

Voorbeeld berekeningen Watt naar Ampere

500 Watt = 2,17 Ampère
1000 Watt = 4,35 Ampère
1500 Watt = 6,52 Ampère
2000 Watt = 8,70 Ampère
2500 Watt = 10,87 Ampère
3000 Watt = 13,04 Ampère
3500 Watt = 15.22 Ampère

Watt naar Kilowatt (kW)

Watt / 1000 = kW

kWh (Kilowattuur)

1 Kilowattuur (kWh) is het gebruik van een apparaat van 1000 Watt of 1 Kilowatt (Watt / 1000) gedurende 1 uur. Voorbeeld: Heb je 3 elektrische apparaten aanstaan met een gezamenlijk vermogen van 2500 Watt dan verbruik je 2,5 kWh per uur. Zo kun je simpel het stroomverbruik op de camping berekenen.

Leestip:  Campingstekker, welke heb je nodig?

Piekspanning / inschakelstroom

Houd er wel rekening mee dat een apparaat bij het opstarten kortstondig meer gebruikt dan zijn normale wattage, dit is de piekspanning of inschakelstroom. De piekspanning kan 2 tot 3 keer hoger zijn. Start de grootste stroomverbruikers daarom als eerste en om de beurt in.

Stroomverbruik meten

De beste manier om te weten hoeveel stroom je verbruikt is door het te meten. Dit kan het simpelst en het goedkoopst door het te meten met een Ampère tang. Een Ampère tang is een multimeter met een bek die je op de aanvoerkabel kunt zetten. Als je dan één voor één je apparaten aanzet zie je wat het apparaat verbruikt en kun je makkelijk meten en uitrekenen welke apparaten tegelijkertijd aangezet kunnen worden. Ampère tangen zijn o.a. te koop op Bol.com en Conrad.nl.

Een tweede (duurdere) optie is een (digitale) meter inbouwen in de caravan/camper. Deze meters zijn o.a. te koop op Conrad.nl.

Energiekostenmeter met kabel

Stroomverbruik metenEr is ook een (waterdichte) kWh meter te koop die je tussen de stoomkabel en de caravan/camper kunt pluggen, deze is te koop op Conrad.nl.

Het voordeel van deze oplossing is dat je geen aanpassingen hoeft te doen aan je caravan of camper. Een nadeel is de hoge prijs (€ 195,00).

Stroombegrenzers

Je kunt nog zo voorzichtig zijn met het stroomverbruik op de camping, maar het is al vele kampeerders overkomen dat de zekering zich toch uitschakelde. Er zijn gelukkig een aantal apparaten op de markt om dit te voorkomen. Hieronder beschrijven we drie van de veelgebruikte stroombegrenzers die op tijd de stroom afsluiten of reduceren.

Energy-Master Fuse Protector

Energy-Master Fuse Protector

De Energy-Master Fuse Protector werkt als regelbare zekering in stappen van 0,1 A (1 A tot 5 A) en 0,5 A (5 A tot 16 A). Hij is er in een inbouw uitvoering en een uitvoering die tussen de kabel naar het lichtnet en de aansluiting van de caravan geplaatst wordt. Bij een te hoge belasting waarschuwt Energy-Master Fuse Protector eerst met een geluidssignaal voordat hij de stroomtoevoer afsluit. Je hebt dan nog de mogelijkheid om snel een apparaat uit te schakelen.

De prijs van de Energy-Master Fuse Protector is: € 279,00 (inbouw) en € 345,00 (kabel)

Automatisch ampere berekenen

Voor- en nadelen van de Energy-Master Fuse Protector
+ Alle stopcontacten van de caravan zitten achter de beveiliging
+ Regelbaar in stappen van 0,1 A (1 A tot 5 A) en 0,5 A (5 A tot 16 A)
+ Geeft het actuele stroomverbruik weer
+ Geeft een waarschuwing voordat hij de stroomtoevoer afsluit
Moet ingebouwd worden (geldt niet voor de kabel versie)

Leestip:  Stroom afrekenen per kilowatt of per dag

Link naar de website: Energy-Master Fuse Protector

Watt Controller

watt controller
De Watt Controller

De Watt Controller is een stroombegrenzer met 3 standen, namelijk 3 A, 4 A en 6 A. Stel je de Watt Controller in op bijvoorbeeld 6 A en sluit je een verbruiker aan van 2300 Watt (10 A) dan zal de Watt Controller de stroom niet afsluiten maar reduceren naar 6 A. Het aangesloten apparaat zal dan gewoon door blijven werken, maar dan wel op een lager vermogen. Voor de meeste apparaten zal het geen probleem zijn maar hoe gevoelige apparatuur ermee omgaat durven we niet te zeggen.

Met de Watt Controller heb je geen garantie dat je te veel stroom afneemt met als gevolg dat de zekering van de camping zich alsnog uitschakelt. Je kunt wel zware afnemers gebruiken, maar je limiteert maar één stroomverbruiker. Dus als je aan koffiezetten bent op het maximale vermogen van de camping aansluiting en de boiler of koelkast springt aan dan kan het alsnog misgaan.

De hele caravan achter de Watt Controller zetten is mogelijk, maar volgens de fabrikant mag er maar één apparaat tegelijkertijd ingeschakeld zijn dus dat is niet praktisch.

De prijs van de Watt Controller is: +/- € 90,00 en te koop op Obelink.nl

Voor- en nadelen van de Watt Controller
+ Zware apparaten (zoals de Senseo) kunnen toch gebruikt worden
+ Hoeft niet ingebouwd te worden
Niet alle apparaten werken achter de Watt Controller
Heeft maar 3 standen en een laag maximum van 6 A
Er kan maar één apparaat tegelijkertijd op aangesloten worden
Geen garantie dat het maximum van de camping niet overschreden wordt

IVT 18017-S Startstroombegrenzing ASB 12-S

IVT 18017-S

De IVT 18017-S Startstroombegrenzing ASB 12-S begrenst met behulp van een speciale NTC weerstand de eerste 0,4 seconden de piekspanning van een apparaat en heft daarna de begrenzing weer op. Dit apparaat is met name nuttig voor de zwaardere apparaten met een maximum van 10 Ampere (+/- 2700 Watt).

Leestip:  TV kijken op de camping, wat heb je nodig?

Voor en nadelen van de IVT 18017-S
+ Hoeft niet ingebouwd te worden
Er kan maar één apparaat op aangesloten worden
Begrenst niet het totale verbruik in de caravan of camper

Op Conrad.nl zijn diverse (inbouw) inschakelstroom begrenzers te koop.

Conclusie

Voordat je de apparaten inschakelt is de hoeveelheid Watt naar Ampere berekenen (en andersom) het allerbelangrijkst om te voorkomen dat de camping zekering er uit vliegt. Schaf je nieuwe apparatuur aan dan zul je opnieuw je berekening moeten doen en let bij aanschaf van de elektrische apparaten vooral op het verbruik. Apparaten die warmte geven (kachel/oven) verbruiken altijd veel stroom.

 • Wil je de garantie dat de zekering van de camping zich niet uitschakelt en wil je ook het stroomverbruik op de camping bijhouden? Dan is de Fuse Protector de beste optie.
 • Als je apparaten met een hoger vermogen dan de capaciteit van de camping wilt gebruiken dan is de Watt Controller de beste optie.
 • En als je echt de garantie wilt hebben dat de zekering van de camping zich niet uitschakelt en zware stroomverbruikers gebruiken dan is een combinatie, de Fuse Protector met daarachter de Watt Controller een goede optie maar dat is bij elkaar wel een flinke investering.

De gegevens en mogelijkheden van de vermelde apparatuur hebben wij van de websites van de fabrikanten. Hoe de apparaten werken en het gebruikersgemak is niet door ons getest. Daar kunnen we dus helaas (nog) niets over zeggen.

Links
– Website Energy-Master Fuse Protector
– Website Watt Controller

Gerelateerde artikelen
Campingstekker, welke heb je nodig?
Stroom afrekenen per kilowatt of per dag

 

 4.6/5 (86)

Wat is je waardering?

3 REACTIES

 1. Wat voor maximaal wattage mag je gebruiken op een camping,in Nederland of Buitenland.Een v.b:ik heb een Combi-magnetron,met aansluitwaarde van 3200 watt,zou je die kunnen gebruiken in een camper,als je hem op een camping rechtstreeks aansluiten,op het lichtnet-werk van de camping.Dus Combi-magnetron staat in de camper en met een kabel vanuit de camper aangesloten op het lichtnet-werk ,van de camping.En hoeveel Ampère is de stroompunt afgezekerd op een Camping in Nederland of Buitenland.We hebben pas een camper gekocht,en willen er op uit trekken,vandaar deze vraag.En wat mogen de apparaten wattage|/Ampère gebruiken,voordat er een zekering van camper of stroompunt op de camping zou doorbranden, Met Vriendelijke Groet,

  Pascal Dirks.

  • Beste Pascal,

   Je geeft aan dat de magnetron 3200 Watt is. Je hebt dan een aansluiting van 16A (3680 Watt) nodig.
   De aansluiting is per camping verschillend. Er zijn alleen niet veel campings die 16A aansluitingen hebben dus het is raadzaam om dit van te voren te informeren bij de camping.

 2. Wat gebeurd er als er een kortsluiting plaatsvind in een van je aangesloten apparaten?
  Wordt de stroom dan begrensd tot de ingestelde stroom?
  Dat mag tovh niet van de NEEN 1010

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in