Stroom afrekenen per kilowatt of per dag

Stroom afrekenen per kilowatt wordt op steeds meer campings de nieuwe standaard. Dat is ook wel logisch want we gebruiken tegenwoordig ook veel meer stroom op de camping.

Vroeger had een caravan alleen een (kleine) koelkast en dan had je waarschijnlijk nog een koffiezet apparaat bij je dus bijzonder veel stroom werd er niet gebruikt.

De caravans en campers die nu verkocht worden hebben veelal een grotere koelkast, een boiler, een oventje of magnetron, elektrische vloerverwarming, een caravanmover of een airco. Daarnaast slepen we telefoons, tablets, laptop, tv, elektrische kachel, een camping wasmachine of een extra camping koelkast mee.

Het gemiddelde stroomverbruik op de camping wordt daarom steeds hoger en daardoor stijgt ook de stroomprijs. Kom je met een tent of vouwwagen en wil je stroom om je telefoon op te laden en om een lampje te laten branden dan betaal je datzelfde tarief per dag en dat is eigenlijk niet meer uit te leggen.

TIP, controleer bij het boeken of bij aankomst hoe de camping de stroom afrekent anders heb je misschien een onaangename verrassing bij het afrekenen.

Stroom afrekenen per kilowatt

De stroomkasten van de campings worden uitgevoerd met kWh meters zodat het daadwerkelijke stroomverbruik kan worden doorberekend. Dat houdt dus ook in dat je je ervan bewust van moet zijn dat je nog een naheffing op je rekening krijgt.

Leestip:  Getest - Met een dieselkachel de voortent verwarmen

TIP, maak voordat je je campingstekker in de stroomkast steekt en bij vertrek een foto van de meterstand! Kun je de kWh meter zelf niet aflezen, vraag dan of je de beginstand en de eindstand mag controleren. Het is ons overkomen dat de beginstand bij de receptie niet juist geregistreerd was. Met de foto konden we bewijzen dat dit niet klopte.

In Oostenrijk hebben we wel bedragen van € 0,95 per Kilowatt gezien. Een standaard (absorbtie) caravankoelkast gebruikt per dag +/- 3 kWh aan stroom dus dat is al € 2,85 per dag. Daar bovenop komt dan nog de stroom voor de verlichting en de overige apparatuur.

Als je de kWh meter van de camping kunt aflezen dan kun je af en toe even kijken wat je gebruikt. Misschien is dat dan ook een goede reden om de boiler van de caravan uit te schakelen en broodjes te halen i.p.v. zelf afbakken.

Stroomverbruik berekenen

Het is zinvol om inzichtelijk te maken wat je nou per dag aan stroom gebruikt. Dat kun je bij benadering berekenen, zie ons artikel: Stroomverbruik op de camping, Watt, Ampère en Volt berekenen.

Stroomverbruik meten

Als je exact wilt weten wat je aan stroom verbruikt dan kun je de stroom ook meten met een kWh meter.

Leestip:  10 tips voor het inpakken van je voortent voor de winter  
kwh meter kWh meter (inbouw)

In de stroomkast van de caravan kun je een inbouw kWh meter (laten) monteren. Er zijn wat duurdere versies waar je ook het kWh tarief in kunt geven. Koop wel een versie die geschikt is voor tenminste 16 A (3600 Watt).

Inbouw kWh meters zijn in vele varianten te koop op o.a. Conrad.nl en Allekabels.nl.

Digitale energiemeter (stopcontact)

Je kunt ook een digitale energiemeter voor in het stopcontact gebruiken maar deze zijn niet waterdicht dus zul je ervoor moeten zorgen dat hij droog blijft.

Een voordeel is dat er ook meters zijn waar je het tarief per kWh in kunt geven en dat je geen aanpassingen hoeft te doen aan je caravan of camper. Koop wel een versie die geschikt is voor tenminste 16 A (3600 Watt).

Deze energiemeters zijn te koop op o.a. Allekabels.nl en Conrad.nl.

Energiekostenmeter met kabel

Er is ook een (waterdichte) kWh meter te koop die je tussen de stoomkabel en de caravan/camper kunt pluggen, deze is te koop op Conrad.nl.

Het voordeel van deze oplossing is dat je geen aanpassingen hoeft te doen aan je caravan of camper. Een nadeel is de hoge prijs (€ 195,00).

 

Er kan tussen de kWh meter van de camping en je eigen kWh meter een (klein) verschil zitten. Dit verschil zit hem voornamelijk in het verlies in de stroomkabel tussen stroomkast en caravan/camper. Hoe langer de stroomkabel hoe hoger het verlies.

Conclusie

Controleer altijd of ze op de camping stroom afrekenen per kilowatt of een vast stroomtarief hanteren. Ben je een stroomvreter dan ben je het best af op een camping die een vast stroomtarief per dag hanteert. Gebruik je nagenoeg geen stroom dan is een camping die stroom afrekent naar gebruik de beste (en meest eerlijke) optie.

 4.5/5 (44)

Wat is je waardering?

1 REACTIE

  1. De grootste verbruiker , 3000 watt, is de absorptie koelkast die als standaard in de caravan geplaatst wordt. Dat is al eerder vermeld. Geheel onbegrijpelijk dat dat type koelkast nog als standaard gemonteerd wordt. Zelf heb ik onze caravan mede om die rede omgebouwd. Kijk op you tube en type “ caravan koelkast”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in