Duurzamer kamperen met biologische toiletvloeistof

Ik verwacht dat we dit jaar, nu we zelfvoorzienend moeten zijn, met z’n allen heel wat liters toiletvloeistof zullen gaan gebruiken en dus ook gaan weggooien. Ik heb daar eens over nagedacht en vroeg me af waarom we die chemische meuk blijven gebruiken? We willen een schoon en fris toilet maar dat kan ook met een biologische toiletvloeistof.

Onder het mom, alle beetjes helpen heb ik besloten om geen chemische toiletvloeistof meer te gaan gebruiken in onze camper.

Ik moest dus op zoek naar een goede biologische toiletvloeistof die dezelfde werking heeft (misschien wel beter) dan een chemische toiletvloeistof zodat ik ons potje om kan dopen van een chemisch toilet naar een biologisch toilet. Dat klinkt (en is) al weer wat duurzamer.

Waarom biologische toiletvloeistof?

We moeten op de camping onze chemische toiletten legen bij speciale stortplaatsen, dit omdat het chemisch afval is wat apart afgevoerd dient te worden.

Stel je een camping voor met 200 kampeerplaatsen die elke 3 dagen (en sommigen doen het vaker) hun afvaltank legen. Dat zijn 10 vullingen van 120 ml chemische toiletvloeistof per kampeerplaats per maand. Dat is 1,2 liter x 200 = 240 liter chemische toiletvloeistof per maand, alleen al op deze camping.

Leestip:  Nederlanders houden rekening met extreem weer bij vakantiekeuze

En wat doe je als je na je vakantie je laatste afvaltank thuis gaat legen? Juistem, dat gooi je in je toilet en laat de chemische toiletvloeistof daar nou net niet in mogen.

In 2018 stonden er 550.000 campers en caravans geregistreerd in Nederland en dat zullen er ondertussen wel meer zijn. Stel je voor dat die allemaal minimaal één keer per jaar hun afvaltank thuis in het toilet legen. Dan gaat het om een immense hoeveelheid chemisch afval die in het riool terecht komt.

Een biologische toiletvloeistof kan WEL in een normaal toilet geleegd worden zonder het milieu te schaden dus waarom stappen we niet allemaal over op biologische toiletvloeistof? Al is het alleen maar om dat laatste tankje die in het toilet verdwijnt zoals ik hierboven heb beschreven.

Ter verduidelijking, de biologische toiletvloeistof moet je bij voorkeur, zoals je gewend bent, in de stortplaatsen voor chemische toiletten gooien i.v.m. de stank en het spetteren.

Solbio Original is onze keuze geworden

Na wat scharrelen op internet en diverse ervaringen te hebben gelezen ben ik uitgekomen op een product van Solbio. Deze biologische toiletvloeistof is 100% organisch, 98% biologisch afbreekbaar binnen 28 dagen en bevat geen kleurstof.

Leestip:  Campingstekker, welke heb je nodig?

Enkele kenmerken

 • Voorkomt allerhande geurtjes
 • Breekt afvalstoffen en toiletpapier af waardoor de tank makkelijk te legen is
 • Bevat geen chemicaliën of synthetische stoffen
 • Kan gebruikt worden in het spoelwater (voor een frisse lucht) en de afvaltank
 • Je kunt het ook als reinigingsmiddel voor het toilet gebruiken
 • Verwijdert kalk en (urine) aanslag

De verpakking

De Solbio Original toiletvloeistof is verpakt in een stevige zak met een doseerkraantje. De zak gaat goed leeg en het kraantje gaat de hele levensduur mee zonder te gaan lekken. De zak geeft ook beduidend minder afval dan een fles wat ook de duurzaamheid ten goede komt.

De prijs

Het prijsverschil heeft me wel positief verrast. De aanschafprijs van € 24,99 voor de toiletvloeistof van Solbio lijkt wat hoog maar deze verpakking bevat 40 doses en kost dus € 0,62 per verversing. Een fles chemische vloeistof van bijvoorbeeld Thetford kost € 9,50 (in de aanbieding) en bevat 13 doses en kost dus € 0,73 per verversing. Qua prijs per verversing is de chemische toiletvloeistof duurder. Daarnaast heb je ruim 3x zoveel vloeistof nodig ten opzichte van de biologische variant.

Leestip:  Kak in de zak en houd een frisse bak

We hebben het product getest in onze camper en kunnen melden dat dit echt een goed product is die we zeker blijven gebruiken. De vloeistof heeft een fijne frisse geur en de tank knapt er na enig gebruik zichtbaar van op.

Tip, als je het kraantje 2 seconden opendraait dan is dit ongeveer een hoeveelheid van 40 ml. Toch adviseren we je wel om een maatbekertje te gebruiken om er zeker van te zijn dat je de juiste hoeveelheid gebruikt en niets verspilt.

Koop Solbio biologische toiletvloeistof met 10% korting en gratis maatbeker (50ML) op Kampeervoordeel.nl met de kortingscode KM-SBT-10

 4.4/5 (40)

Wat is je waardering?

5 REACTIES

 1. Nog duurzamer en milieuvriendelijk is zelf een mengsel maken in het spoelreservoir van de Porta Potti van +/- 8 ltr water, 2 flinke scheuten afwasmiddel en een beker azijn. Ook dit gaat stankoverlast e.d. prima tegen.

 2. Geachte lezers,

  Ter aanvulling op het artikel Beschrijving van het product Solbio:
  Als ervaren caravankampeerder met een Engelse Elddis caravan (die overigens allemaal een goed chemisch toilet hebben) dit Solbio product al vanaf 2015 met veel effect in gebruik.
  Het is het allerbeste product wat er bestaat.
  Het is fris, vlekt niet, het reinigt en breekt af.
  Ik gebruik het eenmalig voor ik weg ga om het drinkwatersysteem te spoelen (laat het een nacht staan).
  Gebruik het in zowel de spoelwatertank alsmede de chemische opvangtank.
  Schaf het aan en u zult versteld staan wat het allemaal doet.
  Bovendien is het in gebruik goedkoper dan andere producten.

  Met vriendelijke groeten en veel caravan- en camperplezier,

  Bob van den Noort
  v.dnoort@planet.nl

 3. In Nederland komt de inhoudt van het chemisch toilet gewoon in het riool terecht (ook bij de speciale stortplek op de camping). Dit mag ook gewoon, want al het afvalwater wordt vervolgens gereinigd in een RWZI. Biologisch afbreekbaar is alleen noodzakelijk als een camping een septic tank heeft.
  Biologisch afbreekbaar is sowieso een beetje dubieus soms, denk aan azijn (is bioolgisch afbreekbaar), maar milieu-organisaties zijn niet blij dat men het gebruikt tegen onkruid. Kortom, beter kritisch kijken naar wat we überhaupt gebruiken.

 4. wij gebruiken dit product nu twee jaar, en gaan gewoon weer over op de chemische variant. In het begin ruikt het lekker fris maar na twee dagen is de frisse lucht verdwenen en gaan we over op de rioollucht. we gebruiken onze toilet zo min mogelijk waardoor ik de tank 1 keer per week ga legen, dit past dus niet bij het biologische product.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in