ECE 70 markering op de caravan in Spanje

De ECE 70 markering is sinds april 2011 verplicht in Spanje op een combinatie langer dan 12 meter. Het gaat om de werkelijk gemeten lengte van de combinatie (inclusief een eventuele fietsendrager).

De ECE 70 markering platen

De ECE 70 markering bestaat uit reflecterende gele platen met een rode rand. De platen moeten gemaakt zijn van aluminium met een dikte van 1.4 mm (± 0,1) mm.

Achter op de caravan moet op een hoogte tussen 50 en 150 cm van het wegdek of 2 gele markeringsplaten (50 x 25 cm) met rode rand of één lange gele plaat (130 x 25 cm) met rode rand gemonteerd worden. De twee kleine markeringsplaten mogen zowel horizontaal als verticaal gemonteerd worden. Op de platen moet het ECE 70-keurmerk (of ECE 70-01) zijn aangebracht.

Ook markeringsplaten met iets afwijkende afmetingen (zoals 56 x 20 cm of 113 x 20) zijn toegestaan. Op de platen moet dan wel het ECE 70-keurmerk (of ECE 70-01) zijn aangebracht.

Leestip:  De Circulaire caravan als toekomst?

ECE 70 markering stickers

Er worden ook stickers verkocht en gebruikt maar deze zijn officieel niet toegestaan omdat daar meestal geen ECE 70-keurmerk op zit. Of daar actief op gehandhaafd wordt is bij ons niet bekend.

De regels in Europa verschillen nogal

Vervelend is wel dat in de overige landen in Europa de markering niet in de rest van Europa gevoerd mag worden. Ze mogen in de rest van Europa alleen gevoerd worden op een combinatie boven de 3500 kg met een maximale lengte van 18,75 meter.

Is je combinatie onder de 3500 kg dan zijn de markeringen verboden in de rest van Europa (uitgezonderd Portugal). Je moet/mag ze pas monteren (of zichtbaar maken) als je Spanje inrijdt en weer verwijderen als je Spanje weer uitrijdt. Portugal is hierbij een uitzondering want daar mogen de ECE 70 markering platen blijven zitten.

Leestip:  Kraaij Caravans en Campers voor jouw welverdiende vakantie

Waar te koop

De (aluminium) platen kun je online bestellen op: Winparts.nl en Bol.com
De ECE markering stickers kun je bestellen op: Winparts.nl en Bol.com.

Je kunt de ECE 70 markering platen meestal ook kopen bij een kampeerwinkel.

Zie ook: Verkeersregels Spanje op de website van de ANWB.

Lees ook: Maximale afmeting van aanhanger / caravan in Europa
Lees ook: Maximum snelheid met aanhanger / caravan in Europa

 4.1/5 (19)

Wat is je waardering?

4 REACTIES

  1. Volgens de ANWB ( kampioen 11 -2016) hoeven deze platen enkel gevoerd worden door vrachtwagens (boven 7500 kg ) en geld dit niet voor toeristen

    Wat is nu de waarheid….wij vertrekken over twee maanden met de caravan ( combi langer en 12 meter en boven 3500 kg) naar Spanje

    • De ANWB heeft inderdaad gecommuniceerd dat het alleen geldt voor combinaties boven de 7500 kg maar hebben dit ondertussen ook alweer ingetrokken. Combinaties langer dan 12 meter (ongeacht gewicht) moeten de ECE 70 markering voeren.

  2. Wij zullen ook de markeringsplaten moeten gebruiken (totale lengte 12.50m) maar mogen deze ook bevestigd op 20 cm vanaf de achterkant van de, in ons geval, autoambulance?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in