Wat kost kamperen nou eigenlijk?

Wat kost kamperen met tent, caravan, vouwwagen of camper en wat kost een camping? Dat is niet zomaar te zeggen want het leuke van kamperen is dat je het zo goedkoop of duur kunt maken als je zelf wilt. Elke vorm van kamperen heeft zo zijn charme en zijn prijs.

In dit artikel proberen we bij benadering de kosten voor kamperen met een tent, caravan, camper of vouwwagen in kaart te brengen om zo beter te kunnen bepalen wat voor jou het best betaalbaar is.

Paalkamperen

De goedkoopste vorm van kamperen is paalkamperen want dat is gratis maar aan luxe of faciliteiten is er helemaal niets. Geen toilet, douche of (schoon) waterkraan. Je kampeert dan in de vrije natuur (wildkamperen) en daarvoor zijn er zo’n 50 kampeerplekken beschikbaar in Nederland. Ben je beginnend kampeerder dan raden we je het zeker niet aan.

Prijzen campings

De keuze van de camping is grotendeels bepalend voor het benodigde vakantie budget. Op een boerencamping kampeer je met 4 personen al voor tussen de € 15,- en € 20,- per nacht en ben je lid van de SVR (Stichting Vrije Recreatie) dan ontvang je een korting. Deze campings zijn simpel van opzet en hebben weinig faciliteiten.

Ben je meer een luxe kampeerder en wil je meer faciliteiten (b.v. voor de kinderen) dan is een grote(re) camping de beste keuze maar dan zijn de kosten wel wat hoger. De prijzen kunnen dan voor 4 personen met een tent oplopen naar € 60,- (en meer) per nacht.

Bovenop de prijs van de kampeerplek kunnen ook nog extra stroomkosten komen. Steeds meer campings gaan over op het afrekenen van stroom op basis van verbruik en dat kan best oplopen als je veel stroomvreters gebruikt zoals een oventje, waterkoker of een airco. Lees hier meer over in ons artikel: Stroom afrekenen per kilowatt of per dag.

Het huren van een stacaravan op een camping kost gemiddeld tussen € 100,- en € 200,- per nacht. Je hebt dan zelf geen kampeerspullen nodig.

Leestip:  Camping Lolotte een echte kinder natuurcamping

Lees ook: Je camping boeken via een reisorganisatie

Kamperen met een tent

Het kamperen met een tent is over het algemeen het goedkoopst. Een goede nieuwe 4-persoons (bungalow)tent koop je al voor € 250,-. Daarbij komt nog zeker € 500,- aan benodigde kampeerspullen (o.a. kooktoestel, pannen, servies, bestek, stoelen en tafel). Een tent neemt niet zo heel veel plaats in dus je kunt het af op een kleinere (goedkopere) kampeerplaats. Je moet er wel rekening mee houden dat een tent wel wat ruimte inneemt in de auto.

Kamperen met een vouwwagen/tenttrailer

Met een vouwwagen heb je meer ruimte en comfort maar toch de romantiek van een tent. De aanschaf prijs van een nieuwe vouwwagen begint bij € 5.000,-. Daarbij komt nog zeker € 500,- aan benodigde kampeerspullen (o.a. pannen, servies, bestek, stoelen en tafel). Een vouwwagen neemt op de camping wel wat meer ruimte in dan een gewone tent dus je hebt een grotere (duurdere) kampeerplaats nodig.

Voor een vouwwagen moet je auto uitgevoerd zijn met een trekhaak (+/- € 500,-). Een vouwwagen kan door zijn lichte gewicht ook door kleinere auto’s getrokken worden en je hebt voldoende aan rijbewijs b. Het rijden met een vouwwagen achter de auto levert een iets hoger brandstofverbruik op.

Onderhoud:
– Bovag onderhoudsbeurt +/- € 125,- (advies: elke 2 jaar)
– Banden: € 120,- (advies: elke 6 jaar)

Overige kosten:
– Afschrijving: tussen de 5% en 10% per jaar (afhankelijk van de tijd dat u hem bezit)
– Verzekering: +/- € 100,- per jaar (nieuwe vouwwagen van € 8.000,-)
– Stalling (overdekt): variërend van € 50,- tot € 70,- per strekkende meter per jaar

Lees ook: Vouwwagen: klein achter de auto… groot op de camping

Kamperen met de caravan

Een caravan geeft veel luxe en gemak maar wat kost een caravan? De aanschaf prijs van een nieuwe redelijke caravan begint zo rond de € 10.000,- (zonder voortent of luifel) maar dat is wel afhankelijk van merk en type. Een redelijke luifel koop je vanaf: € 150,- en een voortent koop je vanaf: € 750,-. Daarbij komt nog zeker € 500,- aan benodigde kampeerspullen (o.a. pannen, servies, bestek, stoelen en tafel). Ook de caravan neemt op de camping behoorlijk wat ruimte in dus een grotere (duurdere) kampeerplaats is nodig en daarvan zijn de kosten vaak iets hoger.

Leestip:  MenKnow Adventures - Jij weet wat AVONTUUR is!

Voor een caravan moet je een auto met een trekhaak (+/- € 500,-) hebben die krachtig en zwaar genoeg is om een caravan te mogen/kunnen trekken, dit is over het algemeen een middenklasser. Met de caravan achter de auto is het brandstofverbruik wel wat hoger dan normaal. In de meeste gevallen heb je ook met een caravan achter de auto voldoende aan rijbewijs b.

Onderhoudskosten:
– Bovag onderhoudsbeurt: € 130,- (advies: elke 2 jaar)
– Onderstel beurt (Bovag): € 175,- (advies: elke 2 jaar)
– Remmen testen en afstellen + weeg test: € 65,- (advies: elk jaar)
– Vochtmeting: € 35,- tot € 50,- (de meeste fabrikanten eisen een jaarlijkse controle)
– Banden: € 130,- tot € 210,- per set, afhankelijk van inchmaat (advies: elke 6 jaar)

Overige kosten:
– Afschrijving: tussen de 5% en 10% per jaar (afhankelijk van de tijd dat u hem bezit)
– Verzekering: +/- € 180,- per jaar (nieuwe caravan van € 15.000,-)
– Stalling (overdekt): variërend van € 50,- tot € 70,- per strekkende meter per jaar

Kamperen met de camper

Kamperen met een camper is de meest luxe maar ook duurste vorm van kamperen. De aanschaf prijs van een enigszins ruime nieuwe camper begint bij € 40.000,-. Daarbij komt nog minimaal € 500,- aan benodigde kampeerspullen (o.a. pannen, servies, bestek, stoelen en tafel). Een voordeel met een camper is dat je niet altijd op een camping hoeft te staan. Door heel Europa zijn er camperplaatsen ingericht en de prijs van een camperplaats varieert van gratis tot € 20,- per nacht.

Onderhoud:
– Bovag onderhoudsbeurt + APK en motoronderhoud € 500,-
– Vochtmeting: € 35,- tot € 50,- (de meeste fabrikanten eisen een jaarlijkse controle)
– Banden: € 500,- (advies: elke 6 jaar)

Leestip:  Camping en Jachthaven De Rakken in Friesland

Overige kosten:
– Afschrijving: tussen de 10% en 15% per jaar (afhankelijk van de tijd dat u hem bezit)
– Verzekering: +/- € 850,- per jaar (all-risks, 50% no-claim, aanschafprijs € 40.000,-)
– Wegenbelasting: +/- € 750,- per jaar (gewichtklasse: 2851 – 2950)
– Stalling (overdekt): variërend van € 50,- tot € 70,- per strekkende meter per jaar

Huren kan ook

In plaats van kopen kun je ook huren. De huurprijzen zijn in het hoogseizoen voor een vouwwagen vanaf € 300,- per week, een caravan vanaf € 400,- per week, een camper vanaf € 750,- per week. Huren is zeker een goede optie als je het eerst een keer wilt proberen. Bij de meeste verhuurders zijn de benodigde kampeerspullen inbegrepen.

Tweedehands is ook een goede optie

Je kunt ook besluiten om een gebruikt kampeermiddel aan te schaffen, je bent dan goedkoper uit maar houdt er rekening mee dat er wel eerder (kleine) mankementen ontstaan die gerepareerd moeten worden. De doorlopende kosten zijn gelijk aan nieuwe kampeermiddelen (behalve de afschrijving). Lees ook: Tweedehands caravan kopen.

Marktplaatsen: Kampeerspullenmarkt.nl en Campermarkt.nl.

We hopen dat we op je vraag: “Wat kost kamperen” in dit artikel een aantal zinnige antwoorden hebben kunnen geven.

Alle bovenstaande bedragen en percentages zijn bij benadering (afhankelijk van merk/type en tijd dat het kampeermiddel in uw bezit is). Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

 4.6/5 (52)

Wat is je waardering?

4 REACTIES

  1. Ik kampeer al jaren. Jammer genoeg zie ik steeds meer campings die geen tarief laten zien. Dit is vervelend. M.i MOETEN campings hun tarieven tonen. Ik ben al eens verrast door de bijkomende kosten. Een vuilnis zak 1,50 € belasting 1-1,60€ p.p. Douchen 1€ Dat loopt op als je met b.v. 4 pers. bent. De camping kost dan ineens niet 15€ maar 23€ of meer. De gedachte dat je goedkoop kampeerd gaat dan niet op. Een camping hoe mooi ook die zijn tarieven niet geeft BOEK IK NIET al valt deze binnen mijn budget of hoe mooi ook aangeprezen.
    Wellicht denken meerderen zo. Die missen deze campings.

  2. Ja, wel mee eens, je mag toch weten waar je ongeveer aan toe bent?
    Ik wist ook niet dat sommige campings ineens een kindertarief hanteren en het dan wel 3 pers noemen, maar t kind als ‘extra persoon’ op de factuur los berekenen.. Wonderlijke factuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in