Gasslang vervangen van caravan of camper

1

Tijdig de gasslang vervangen van de caravan of camper is iets waar niet iedereen aan denkt maar is wel zo belangrijk voor de veiligheid. De gasslang is gemonteerd tussen de gasfles en de vaste gasleiding van de caravan of camper. De gasslangen zijn van rubber en geschikt voor propaan, butaan of lpg. Na verloop van tijd worden deze slecht door uitdroging.

Er is geen wettelijke norm voor de levensduur van gasslangen en gasdrukregelaars dus het is je eigen verantwoordelijkheid of je veilig in je caravan of camper vertoeft.

Gasslang vervangen

De fabrikanten printen op de gasslang het jaar dat de slang is geproduceerd of een jaartal wanneer de slang uiterlijk vervangen moet zijn.

jaartal gasslang

De fabrikanten hanteren een levensduur van 5 tot 10 jaar op de gasslangen. Zolang kun je de slang laten zitten maar dan moet je wel de slang regelmatig (laten) controleren.

Als je gasslang is gemonteerd met slangenklemmen, controleer dan extra goed want door het aandraaien van de slangenklem beschadigt de gasslang sneller en kan op die punten gaan scheuren.

Als de rubberen buitenmantel droogtescheurtjes begint te krijgen dan is het hoog tijd om de slang te vervangen. De meeste dealers vervangen de gasslangen bij een BOVAG onderhoudsbeurt preventief bij een leeftijd van 3 jaar.

De gasslang vervangen kun je in principe zelf maar controleer voor aanschaf van een gasslang dan wel eerst de aansluitingen, want er zijn verschillende mogelijkheden hoe de gasslang in de caravan of camper gemonteerd is.

Gasslangen zijn online te koop op: Bol.com, Kampeerwereld.nl of bij een kampeerwinkel in de buurt.

Gasdrukregelaar vervangen

De gasdrukregelaar brengt de druk vanuit de gasfles terug naar 30 of 50 mbar (millibar). De drukregelaar heeft een overdrukbeveiliging die bij 100 mbar af gaat blazen.

De levensduur van een drukregelaar is theoretisch 10 jaar. Om er van verzekerd te zijn dat de drukregelaar goed en veilig functioneert is het raadzaam deze 5 jaar na de productiedatum te vervangen.

In de gasdrukregelaar zit een membraam die kan verdrogen en/of scheuren. Als dit membraam scheurt dan komt de volledige druk van de gasfles (kan wel 17 bar zijn) op de verbruikers (kachel, koelkast en kookplaat) te staan. Zoveel druk kan de overdrukbeveiliging niet verwerken en afblazen.

Controleer voor aanschaf wel eerst of je een 30 of 50 mbar versie hebt.

De productiedatum (maand/jaar) van de drukregelaar is ingeslagen of staat op het etiket.

productiedatum drukregelaar

Drukregelaars zijn online te koop op: Kampeerwereld.nl of bij kampeerwinkels.

Lees meer over de gasinstallatie.

4.7/5 (27)

Please rate this

Laatste update:

1 REACTIE

  1. Ik hoorde dat de rijkdienst voor wegverkeer en het stookseizoen geen wettelijke verantwoording hebben tag het keuren van de LPG fles. Klopt dit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bevestiging *