Zo oud als de weg naar Rome: Handboek voor de pelgrim

Bij Uitgeverij Elmar verschijnt het boek: Handboek voor de pelgrim

Al in de vierde eeuw na Christus is er melding van pelgrimstochten naar Rome, dus het gezegde ‘zo oud als de weg naar Rome’ kan bij de vroege pelgrims zijn ontstaan. Sindsdien is het aantal pelgrims, en het aantal pelgrimsplaatsen, enorm toegenomen. Tot het midden van de vorige eeuw waren pelgrims vooral bedevaartgangers met een religieus of spiritueel doel. De laatste jaren zien we een sterke toename van mensen waarbij de tocht het doel op zichzelf is. Alle pelgrims, toen en nu, worstelen met hetzelfde probleem: hoe pak ik het aan en wat neem ik mee? Op die vraag geeft Cordula Rabe, een pelgrim met ruim 20 jaar ervaring, het antwoord in haar uitgave Handboek voor de pelgrim.

Er zijn moderne pelgrims die comfort belangrijk vinden en dus bijvoorbeeld hun bagage laten vervoeren. Ze dragen niet meer bij zich dan de benodigdheden voor één dag. Aan de andere kant zijn er pelgrims met de bijnaam ‘grammenjagers’ die zelfs de steel van hun tandenborstel afzagen om gewicht te besparen. Het overgrote deel van de pelgrims zal daartussenin zitten en stoeien met de vragen waar elke pelgrim mee zit: hoe moet ik het plannen; hoe moet ik me voorbereiden; hoe moet ik trainen; welke route is geschikt; welke kleding is verstandig; welke rugzak is het beste; wat moet er op mijn paklijst; wat moet ik eten en waar moet ik slapen; enzovoort. Op al deze (en nog veel meer) vragen geeft dit Handboek voor de pelgrim antwoord.

Cordula Rabe gaat in dit boek veel verder dan het opsommen van lijstjes, ze vertelt vanuit haar eigen 20 jaar ervaring welke keuzes er zijn en wat verstandig is. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de manier waarop je de onvermijdelijke blaren moet behandelen, of hoe je moet omgaan met insecten. Of het advies om klamme kleding in een linnen zak aan de buitenkant van je rugzak te hangen. Over het wassen van kleding schrijft ze: ‘beter vuil verder lopen dan schoon en nat’. En over de vraag wat je allemaal moet meenemen: ‘Alles wat je thuislaat is mooi meegenomen’.

Leestip:  Koken op het kampvuur met eetbare wilde planten

Handboek voor de pelgrim staat boordevol waardevolle adviezen en suggesties. Het beste advies is misschien wel om, als je een pelgrimage overweegt, eerst dit boek te kopen. Het verdient zichzelf dubbel en dwars terug in de besparing op het aanschaffen van je uitrusting. Mede dankzij fantastische foto’s, een goede inhoudsopgave en een uitgebreid zoekregister is dit boek voor elke pelgrim, en dus ook voor elke langeafstandsloper, een goed begin van een mooie tocht.

Handboek voor de pelgrim

192 pag.| Paperback | Uitgeverij Elmar | € 19,99 | ISBN 9789038928340 | 16,5 x 11,5 cm
Informatie voor redacties: Voor recensie-exemplaren, winacties, informatie: Uitgeverij Elmar | Ton van Poelgeest

 5/5 (1)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in