Vänerleden een van de mooiste fietsroutes van Europa

De Vänerleden in Zweden is op de Fiets & Wandelbeurs in Utrecht uitgeroepen tot een van de drie mooiste Fietsroutes van 2023. De fietsroute is 640 km lang en loopt rond het Vänern, het grootste meer van Zweden. De route voert langs prachtige uitzichten over het meer, door pittoreske plaatsjes, historische plekken en mooie natuur.

Je fietst door de provincies Bohuslän, Dalsland, Värmland en Västergötland.

Al in het eerste jaar getest

Al in het eerste jaar als nationale fietsroute heeft de jury de Vänerleden-route getest en was het direct al een van de drie genomineerde fietsroutes. De andere twee waren EuroVelo 5 in België en de Manor Route in Denemarken. De winnaar is de Belgische EuroVelo 5-route. Er bestond al langer de wens om het fietstoerisme langs het Vänernmeer te ontwikkelen en in 2018 is begonnen met de aanleg van de fietsroute rond het meer. De Vänern-route werd in juni 2022 ingehuldigd als de zesde nationale fietsroute van Zweden, de langste van het land en de enige die rond een groot meer loopt. Het is de ruggengraat geworden van de Lake Vänern Grand Tour, het algemene concept voor de ontwikkeling van het Vänernmeer als duurzame bezoekersbestemming. De werkzaamheden omvatten ook het creëren van betere voorwaarden voor andere activiteiten zoals wandelen, kanoën, vissen en varen.

“We zijn verrast en verheugd dat de Vänerfietsroute een van de drie finalisten was! Zonder de inspanningen van onze gemeenten, bedrijven, verenigingen en regionale organisaties hadden we niet zo’n spannende nieuwe fietsroute kunnen creëren. Deze nominatie stimuleert ons om door te gaan met de ontwikkeling van het Vänernmeer als duurzame bezoekersbestemming”, aldus Laila Gibson, directeur bedrijfsvoering, en Simon Jonsson, procesmanager bij het Samenwerkingsverband Vänernmeer.

Leestip:  Gazelle Makki Travel met ABS biedt veiligheid, plezier en gemak
Over de Vänerleden

Vänerleden is officieel geopend in juni 2022 en is een van de nieuwste nationale fietsroutes van Zweden. De route loopt rond het grootste meer van Zweden, het Vänern en is ongeveer 640 km lang. Rond het meer is van alles te doen en te zien. Je luncht onderweg op de terrasjes aan het water in de gezellige stadjes, fietst langs historische gebouwen, bezoekt bijzondere musea en neemt onderweg een duik in het water vanaf een van de heerlijke strandjes die je tegen komt. De Vänerroute bestaat uit 4 etappes die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in dagetappes. Als je in een rustig tempo wilt fietsen, is een etappe ideaal voor een tocht van 3-4 dagen. De route verkorten kan ook: onderweg is ook veerpontje waardoor je een klein stukje van de route over het water kunt afleggen. Vänerleden voert je door prachtige en gevarieerde natuur, op veel plaatsen dicht langs het water. De ondergrond en het soort wegen variëren; soms gaat de route over aparte fietspaden en soms over kleine wegen met lage snelheidsbeperkingen en verkeer. Andere delen gaan over grindpaden.

Gestreken hotellakens of gezellige tenten

Onderweg zijn allerlei type accommodatie aanwezig. Als je een tent en een kooktoestel meeneemt, kun je overnachten op een van de vele campings langs de kustlijn van Vänerleden. Of overnacht in een van de vele hotelletjes onderweg voor de wat meer luxere variant. Door onderweg  in cafés en restaurants te eten en in hotels te slapen, heb je tijdens je fietstocht maar weinig  bagage nodig. Heerlijk op de heetste dagen van de zomer want het kan warm worden in Zweden in de zomer. Rond het Vänernmeer zijn verschillende fietsverhuurbedrijven, waar je een fiets voor een dag of langer kunt huren als je er zelf geen hebt.

Leestip:  Nieuwe fietsroute van Nantes naar de Mont Saint Michel
Samenwerkingsverband van 13 gemeentes

De Vänerleden-fietsroute valt onder de verantwoordelijkheid van het samenwerkingsverband van het Vänernmeer. Dit is een samenwerkingsverband van de 13 gemeenten. Hun gemeenschappelijke doel is Vänern te promoten als een geweldige bestemming en alles wat je aan het grootste meer van Zweden kunt beleven onder de aandacht te brengen. De website voor Vänerleden biedt inspiratie en informatie voor het plannen van je fietstocht. Ook de gezamenlijke website LakeVanern geeft tips voor diverse bestemmingen, excursies en activiteiten langs de route en elders in de omgeving. Je kunt bijvoorbeeld uw fietstocht onderbreken om te wandelen, een kano of kajak huren of een boottocht maken naar een van de archipels.

Vänerleden-fietsroute

Op verschillende plekken langs de route staan informatieborden met suggesties voor lokale bezienswaardigheden. Met behulp van een smartphone kun je deze QR-codes scannen die je rechtstreeks naar de toeristische informatiepagina’s op de website van de betreffende gemeente brengt. Daar kun je dat gedeelte van de Vänerroute rechtstreeks downloaden naar de kaartenapp van je mobiele telefoon. Langer ergens verblijven kan natuurlijk ook. Het aanbod van campings, jeugdherbergen en hotels is voldoende om ad hoc nog ergens langer te verblijven.

Leestip:  Elektrische fatbike mee naar de camping

Fotocredits: Photo Credits: Jonas Ingman/westsweden.com

 5/5 (1)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in