Zweden in 2022 populair bij Nederlandse vakantiegangers

Nederlandse vakantiegangers gingen in 2022 weer volop op vakantie naar Zweden. Het huidige aantal gastnachten overtreft zelfs het pre-corona niveau. Nederlanders kiezen meer dan vroeger voor rust en ruimte. Ze willen in Zweden vooral wandelen, fietsen en genieten van de natuur.

Verdubbeling van de gastnachten i.v.m. 2021

In 2022 heeft de SCB in totaal 887.499 gastnachten geregistreerd*. Dat is een verdubbeling in vergelijking met 2021. Maar wil je een goede vergelijking maken dan kun je de huidige gastnachten beter vergelijken met het pre-corona niveau. In 2022 zijn er in totaal 94.660 meer gastnachten geregistreerd dan in 2019. Een groei van 11,9%. Daarmee overtreffen de gastnachten het pre-corona niveau.

*SCB Zweeds Bureau voor Statistiek

Wat maakt Zweden zo populair?

Volgens Nils Persson, marketingdirecteur van Visit Sweden is Zweden zo populair dankzij veranderde behoeftes. ‘Nederlanders willen een andere vakantie-ervaring dan voor de coronatijd. Ze willen meer rust en ruimte, goed te eten en gezond blijven. Actieve natuurvakanties worden steeds populairder.  Wat Zweden biedt met zijn ongerepte natuur, rust en ruimte sluit perfect aan bij de behoeften van de Nederlandse reiziger “, aldus Niels Persson.

Leestip:  ANWB: Nederland blijft favoriete bestemming herfstvakantie
Genieten in de Zweedse natuur

Een groeiend aantal Nederlanders kiest voor een vakantie in Zweden voor de mooie natuur, de rust en de ruimte. En dat doen de Nederlanders meer dan de andere buitenlandse toeristen die voor Zweden kiezen. Het jaarlijkse – doorlopende – onderzoek van Visit Sweden registreerde in 2018 dat 47% van alle respondenten uit Nederland om die reden voor een vakantie in Zweden koos. In 2021 was dat al 61% van de Nederlandse respondenten.

Meer reizen buiten het hoogseizoen

Vergelijk je de cijfers van voor de coronatijd met die van 2022 dan valt ook op dat Nederlanders steeds vaker buiten het hoogseizoen naar Zweden reizen. Ze reizen korter maar vaker. Ze combineren hun bezoek aan de Zweedse natuur met een bezoek aan dorpjes, steden, musea en bezienswaardigheden. Ruimere accommodaties in de natuur zijn populair. Nederlanders verblijven in Zweden vooral op campings, hotels en huisjes op het platteland.

Leestip:  EcoFlow op de Caravan Salon 2023
Goed voor je portemonnee

De huidige valuta en wisselkoersen hebben deze bovengenoemde trend positief beïnvloed. De euro is een stuk sterker geworden ten opzichte van de Zweedse kroon. Tussen 2010 en 2021 is de wisselkoers verschoven van 9,5 SEK in 2010 naar 10,1 SEK in 2021. Op dit moment is de euro zelfs meer dan 11 kronen waard. Zweden is een steeds betaalbaarder vakantieland.

Website visitsweden: visitsweden.nl

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in