Camperreis maken door Nieuw-Zeeland: Wat moet je allemaal weten?

Als er een land is die bij uitstek geschikt is voor het maken van een rondreis met de camper, dan is het Nieuw-Zeeland wel. Er is, verspreid over de twee eilanden die samen Nieuw-Zeeland vormen, zoveel moois te zien dat je het land niet met een paar dagen ontdekt kan hebben. Als je het echte Nieuw-Zeeland wilt ontdekken op je eigen manier en eigen tempo, dan is rondtrekken met een camper daar de ideale manier voor. Wat je daarvoor allemaal moet regelen, lees je hier.

Beste reistijd

Wat de beste reistijd is voor je reis, hangt allemaal af van wat je voorkeur heeft. Het eerste wat je moet weten is dat in Nieuw-Zeeland de seizoenen omgekeerd zijn in vergelijking met hier in Nederland, wat betekent dat het in de maanden juni-augustus winter is, en zomer tussen november en februari.

Als je verzekerd wilt zijn van de beste weersomstandigheden, plan dan je reis tussen november en februari. Houd er wel rekening mee dat in december en januari voor veel Nieuw-Zeelanders de zomervakantie begint, en zij er dan dus ook op uit trekken. Dit kan betekenen dat de tarieven voor het huren van een camper eveneens wat hoger liggen.

Als het weer je niet zo veel uitmaakt en je liever reist wanneer het een stuk rustiger is op de weg en je zeker wilt zijn van de beste prijzen, kun je je reis beter plannen rond juli-augustus. De prijzen voor het huren van een camper zijn dan een stuk redelijker en je hebt mogelijk wat meer opties om uit te kiezen.

Hoe kies je het beste een camper?

Het kan best moeilijk zijn om de beste camper en het beste verhuurbedrijf te kiezen wanneer je een kampeerreis door Nieuw-Zeeland plant. Iedereen heeft zijn eigen wensen en behoeften, zijn eigen comfortniveau en zijn eigen budget. Om de keuze voor je perfecte camper zo makkelijk mogelijk te maken, is het belangrijk deze factoren eerst onder de loep te nemen voordat je een definitieve beslissing maakt.

  • Budget: Allereerst is het belangrijk om je te beperken tot een bepaald budget en je af te vragen wat je bereid bent uit te geven. Als je tijdens het hoogseizoen reist, moet je rekening houden met prijzen tussen 120 en 420 NZD (tussen ongeveer 70 en 246 euro) per dag. In het laagseizoen zijn de prijzen redelijker en kun je rekenen op prijzen van 30 tot 120 NZD (ongeveer 17 tot 70 euro) per dag. Dit is exclusief benzine en accommodatiekosten.
  • Comfort: Overweeg ook met welk niveau van comfort je genoegen wilt nemen. Als je gewend bent om te kamperen en een beetje back-to-basic te reizen, zal elke camper die je kiest als luxe aanvoelen, maar als je het nog nooit eerder hebt gedaan, wil je misschien een luxere optie kiezen om je reis een stuk soepeler en comfortabeler te maken.
  • Reisgroep: Campers zijn er in alle soorten en maten, en het aantal mensen waarmee je reist is bepalend voor welke camper je uiteindelijk kiest. De meest gebruikelijke indeling is die voor twee passagiers en er zijn dus veel mogelijkheden om uit te kiezen. Reis je bijvoorbeeld met kinderen, dan wil je misschien een groter voertuig kiezen dat geschikt is voor vier of meer passagiers.
  • Voertuiggrootte: Verder moet je ook voor jezelf bepalen in welk voertuig je je comfortabel genoeg voelt om te rijden. Het kan namelijk best spannend zijn om in een vreemd land de weg op te gaan. Net als de grootte van je reisgroep, kan ook de grootte van het voertuig bepalend zijn voor hoe comfortabel je je gaat voelen tijdens je reis.
Waar kan ik kamperen?

Er is geen enkel land ter wereld zo goed toegespitst op kampeerders als Nieuw-Zeeland, en al reizend door het land zul je versteld staan van het grote aantal kampeerfaciliteiten van hoge kwaliteit. Of je nu met een budget reist, of wat meer geld te besteden hebt en wat comfortabeler wilt reizen, er is voor elk wat wils.

Holiday Parks

Als je op zoek bent naar wat meer luxe op je kampeertrip en je wilt dat de plaats waar je verblijft een breed scala aan voorzieningen heeft, zoals doorspoeltoiletten, warme douches, wasmachines, keukens met gasfornuizen, water- en stortplaatsen en afvalvoorzieningen, dan is een vakantiepark misschien je beste gok. Ze zijn echter wel duurder in vergelijking met campings, en u kunt rekenen op een prijs van 15 tot 26 NZD (ongeveer 8 tot 15 euro) per persoon per nacht.

Privé campings

Je kunt in Nieuw-Zeeland ook op privéterreinen kamperen. In dit geval hebben particuliere landeigenaren het mogelijk gemaakt om mensen te laten kamperen op hun eigen grond. Ze hebben misschien wel minder faciliteiten als een vakantiepark, maar zijn met 5 tot 15 NZD (ongeveer 3 tot 8 euro) per persoon per nacht wel eens stuk voordeliger.

DOC-campings

DOC-campings zijn campings die zijn opgezet door het New Zealand Department of Conservation (DOC) en liggen meestal op schilderachtige locaties, zoals bij een nationaal park. Op dit moment zijn er ongeveer 200 van dit soort kampeerplekken in het hele land. Ze hebben meestal weinig voorzieningen, zoals eenvoudige toiletvoorzieningen en een waterstation, maar niet meer dan dat. Ze zijn redelijk betaalbaar: ongeveer 13 NZD (7 euro) voor volwassenen en ongeveer 6,50 NZD (4 euro) voor kinderen tot 17 jaar. Houd er wel rekening mee dat je voor dit soort kampeerplekken niet vooraf kunt reserveren.

schilderachtige locaties

Vrije kampeerplekken

Op vrije kampeerplekken kun je, zoals de naam al aangeeft, gratis kamperen. De meeste van dit soort kampeerplekken worden meestal ook beheerd door het DOC. Dit soort plekken zijn ook geschikt voor niet-zelfvoorzienende campers. Houdt er dan wel rekening mee dat je een kampeerplek uitkiest waar toiletfaciliteiten aanwezig zijn.

Vrij kamperen

Er is een wezenlijk verschil tussen vrije kampeerplekken en vrij kamperen. Zo is er bij vrij kamperen geen sprake van toiletvoorzieningen en kampeer je in feite op een stuk openbaar land dat niet is ingedeeld als kampeerplek. Daarom is dit ook alleen maar toegestaan als je een zelfvoorzienende camper (dus met toiletfaciliteiten) hebt. Het is wel belangrijk te vermelden dat het illegaal is om te kamperen op plekken die niet als vrij kamperen zijn aangegeven en ook kun je een boete krijgen als je er wel verblijft maar het voertuig waar je in rijdt niet zelfvoorzienend is. De meeste campers die je huurt in Nieuw-Zeeland komen echter wel met een zelfvoorzieningslabel.

Benodigde reisdocumenten

Om een camper te kunnen huren in Nieuw Zeeland, moet je een rijbewijs hebben dat is opgesteld in het Engels. Als dit niet het geval is, zoals bij Nederlandse rijbewijzen, zul je een International Driving Permit (IDP) moeten aanvragen in combinatie met je rijbewijs.

In de meeste gevallen, kun je in Nieuw-Zeeland een camper huren als je 18 jaar of ouder  bent, maar wel kunnen bepaalde verhuurbedrijven een toeslag of een eigen risicoverzekering rekenen als je jonger dan 25 jaar bent. Voor grotere kampeerauto’s, stellen sommige verhuurbedrijven een leeftijdsgrens van 21 jaar.

Ook heb je een creditcard nodig. Bij de meeste verhuurbedrijven moet je namelijk een borg kunnen betalen, die je weer terugkrijgt als je de camper onbeschadigd en met een volle tank weer inlevert. De borg kan dezelfde hoogte hebben als je eigen risico, die kan liggen tussen de 500 en 4000 NZD (470 en 3764 euro). De meeste verhuurbedrijven accepteren geen borg in cash, dus in dit geval is een creditcard noodzakelijk.

Ook heb je voor een reis naar Nieuw-Zeeland een visum nodig. Nederlandse reizigers voldoen over het algemeen aan de voorwaarden van het NZeTA, een elektronische reistoestemming dat eenvoudig online aangevraagd kan worden. Met deze reistoestemming, dat bij toekenning twee jaar geldig is, mag je tot maximaal drie maanden per reis, en maximaal zes maanden per kalenderjaar door Nieuw-Zeeland reizen.

 4.6/5 (7)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in