Sinds 2017 in Europa 1,1 miljoen kampeerauto’s en caravans erbij

Europees caravan- en camperbezit 21 procent gegroeid

Uit de meest recente cijfers van de Europese koepel van caravan- en camperfabrikanten (ECF) concludeert de Nederlandse brancheorganisatie Kampeer en Caravan Industrie (KCI) dat het aantal caravans en campers in Europa in de afgelopen 5 jaar met 21 procent -oftewel 1,1 miljoen stuks- is toegenomen. Vooral sinds de uitbraak van de coronapandemie hebben veel Europeanen het kamperen (her)ontdekt als ideale vakantie.

Eind 2022 stonden er in Europa ruim 6,3 miljoen caravans en campers geregistreerd, tegen 5,2 miljoen 5 jaar eerder. Destijds betrof bijna twee derde van alle kampeermiddelen een caravan, maar de opmars van de camper is ronduit indrukwekkend. Intussen zijn er 2,8 miljoen kampeerauto’s in Europa en dat is de helft méér dan in 2017. Daardoor is de verhouding tussen caravans en campers nu 56 versus 44 procent. In de laatste 5 jaar groeide het caravanpark met iets meer dan 5 procent en het lijkt een kwestie van tijd totdat de kampeerauto’s in de meerderheid zijn. In Nederland is het nog lang niet zover, hoewel ook hier de camper aan een flinke opmars bezig is: in 2017 waren het er 105.000 en eind 2022 bijna 180.000. Daar staan echter nog altijd 424.000 caravans tegenover. Afgelopen jaar telde de KCI zodoende voor het eerst meer dan 600.000 caravans en campers in ons land. Na Duitsland met bijna 1,6 miljoen stuks, Frankrijk (1,15 miljoen) en Groot-Brittannië (835.000) is het camper- en caravanbezit in Nederland het hoogst van Europa.

Leestip:  Camperverhuur Salland - Onbeperkte vrijheid op vier wielen
Campings volgeboekt

Voorzitter Leo Diepemaat van de KCI kan de forse Europese groei goed verklaren: “Kamperen stelt iedereen in staat om helemaal vrij en in zijn eigen bubbel vakantie te vieren. Je hoeft niet naar een drukke luchthaven en in een vol vliegtuig, maar je kiest je eigen weg, je eigen schema en je bent uitermate flexibel. Vooral in coronatijd was dat natuurlijk een uitkomst. Vrijwel iedereen die eenmaal heeft gekampeerd, wil eigenlijk niet meer anders, vooral met kinderen. En dat geldt dus niet alleen voor de Nederlanders, maar voor alle Europeanen. Veel campings in binnen- en buitenland zijn dan ook ruim van tevoren al volgeboekt, dus ik raad iedereen aan om tijdig te reserveren als je naar een specifieke plek wil. Op de bonnefooi afreizen zou vooral in het hoogseizoen wel eens tot teleurstelling kunnen leiden.” Uit cijfers van het CBS blijkt dat Nederlandse kampeerders in de zomers van zowel 2021 als 2022 een recordaantal van 25 overnachtingen boekten. In coronajaar 2020 waren dat er 17. Daarnaast stegen de vakantie-uitgaven vorige zomer tot 566 euro per kampeerder, meer dan twee keer zoveel als in 2020 en ruim een kwart meer dan 5 jaar eerder.

Leestip:  NKC - Caravan Salon in Düsseldorf goedbezocht
Leveringen weer op gang

Volgens Diepemaat heeft zijn sector voor forse uitdagingen gestaan de afgelopen jaren: “Er was in Europa en zelfs wereldwijd heel veel vraag naar onze producten, maar de leveringen stokten door de tekorten aan computerchips, de oorlog in Oekraïne en verstoorde logistieke processen. 2021 was met 260.000 afgeleverde caravans en campers een absoluut Europees recordjaar en vorig jaar vielen de registraties ruim 40.000 stuks terug. Desondanks was het historisch gezien een topjaar. Nu zien we dat de leveringen bij de meeste fabrikanten weer goed op gang zijn gekomen en op het niveau van vóór corona liggen. Dealers en importeurs kunnen zodoende weer aan de vraag voldoen en nu redelijk snel of zelfs uit voorraad een nieuwe caravan, kampeerauto of vouwwagen leveren.”

Website Kampeer en Caravan Industrie: camp-to-go.nl

Leestip:  Vijf innovatieve camperbouwers in nieuwe Kampeerauto
Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in