Kampeermiddel inpakken en vertrekken

Ja hoor daar staat-ie dan, je eigen kampeermiddel voor de deur: Ben je klaar voor het grote avontuur?. Een belangrijk onderwerp is ‘de vakantiespullen inladen’. Wat wil je allemaal mee nemen en waar moet je op letten als je straks op pad gaat?

 

Laadvermogen van je kampeermiddel

Het laadvermogen van je kampeermiddel is de maximaal toelaatbare massa, verminderd met het rijklaar gewicht (staat op het kentekenbewijs van je caravan of camper). Meestal heb je een paar honderd kilo voor reisbagage zoals kampeermeubilair, kleding en voor een paar dagen aan lekker eten.

Het inpakken

Wees bij het inpakken scherp op overbelading. Dit omdat het je een bekeuring kan opleveren, maar ook voor de verkeersveiligheid. De remweg wordt groter en met een caravan ben je vatbaarder voor slingeren.

Leestip:  Reizen met een elektrische campervan van evan

Verdeling – Belaad de rechter- en linkerkant van je kampeermiddel even zwaar, dit omdat je het gewicht dan verdeeld over de banden.
Zwarespullen – Plaats alle zware spullen zo laag mogelijk. Plaats bijvoorbeeld de voortent  in de auto, het liefst tussen de voorstoelen en achterbank. TIP. Een volle watertank is echt onnodig onderweg.
Reservewiel – Zeker als je fietsen meeneemt op de dissel, kun je het reservewiel van de caravan beter onder het chassis laten plaatsen door de BOVAG Kampeervakman.

Rijden met belading

Neem altijd de belading van je caravan en vouwwagen serieus en houd je altijd aan de maximum snelheid, ook als je caravan een stabilisatorkoppeling hebt. Je kritische snelheid is de snelheid waarbij je caravan of vouwwagen een lichte pendelbeweging gaat maken. Overschrijd je die snelheid dan ga je slingeren. En wat dan? Snelheid minderen of bij remmen en stoppen op de eerstvolgende parkeerplaats om zware bagage naar de een lagere plek te verplaatsen. Let hierbij op dat je voldoende kogeldruk houdt.

Leestip:  Eurocamp selecteert meest bijzondere campings
Kogeldruk

Op het typeplaatje van de trekhaak staat wat de maximale kogeldruk is; voor de meeste auto’s is dat tussen de 55 en 70 kg. Wij adviseren dat maximum aan te houden, voor een goede en stabiele wegligging.

Wil je de fietsen ook mee nemen?

Gebruik de fietsendrager op de caravan alleen voor lichte fietsen. De beste plek voor zware fietsen en e-bikes is in de caravan. Liever niet? Dan bij voorkeur op de dissel. Let wel op: twee e-bikes plus de speciale e-bike fietsendragers wegen zomaar 70 kilo: daarmee overschrijd je de maximaal toegestane kogeldruk.

Bij BOVAG geven ze nog meer kampeer ideeën voor het beladen van je kampeermiddel.

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in