Geen vacation, maar staycation dit jaar

Geen vacation, maar staycation dit jaar: helft Nederlanders kiest voor vakantie in eigen land.

Nederland maakt zich op voor vakantie in eigen land. Dat blijkt uit recent onderzoek* naar onze vakantieplannen, uitgevoerd door locatietechnologiespecialist TomTom. De helft van de Nederlanders (49%) geeft aan liever in Nederland te blijven omdat het niet zeker is wat de reisbeperkingen in andere landen zullen zijn.

Vakantie dit jaar een last-minute beslissing

Toch blijven we hoopvol dat er de komende tijd meer mogelijk wordt: vier op de tien Nederlanders (43%) geeft aan pas op het laatste moment te beslissen wanneer en waarheen zij op vakantie zullen gaan. Dit komt vooral door de grote onzekerheden rondom boekingen en annuleringen, reisrestricties, geldproblemen of angst om het virus op te lopen tijdens het reizen.

Het is duidelijk dat COVID-19 een grote impact heeft op onze vakantieplannen. Het is dan ook geen verrassing dat ruim de helft van de ondervraagden (56%) wel van plan was naar het buitenland te reizen als er geen pandemie was. Een derde (34%) zegt dat het niet waarschijnlijk is dat ze dit jaar nog op vakantie gaan en als ze dat wel doen eerder de auto pakken dan met het vliegtuig reizen. Eén op de tien Nederlanders gaat sowieso nooit op vakantie.

Leestip:  Recreatie Vakbeurs blijft groeien
Populariteit van vliegen gedaald

Waar het vliegtuig voorheen bij bijna de helft van de vakantiegangers (47%) favoriet was, is dat aantal sinds de coronapandemie gedaald naar 30 procent. Het aantal geplande autovakanties steeg daarentegen: drie kwart van de Nederlanders (77%) gaat dit jaar het liefst met de auto op vakantie, voor COVID-19 was dit 62%. Dit heeft verschillende redenen zoals het hebben van meer vrijheid en flexibiliteit (56%), het gevoel van veiligheid (36%), gemak (35%) en meer controle (32%).

Liefde voor eigen land: na de pandemie weer een staycation

Nu we niet meer massaal naar het buitenland trekken in de vakanties, wordt ons eigen kikkerlandje steeds meer gewaardeerd als vakantiebestemming. Zo laat één derde van de ondervraagden (32%) weten dat ze meer waardering voor Nederland hebben gekregen en ook na de pandemie vaker zullen kiezen voor een vakantie in eigen land.

Leestip:  DealerRepair netwerk is Erkend Duurzaam

Reizen met de auto biedt vakantiegangers veiligheid, gemak en vrijheid. Voor de Nederlandse horeca is het positief dat de Nederlander er massaal op uittrekt in eigen land. Tegelijkertijd is een direct gevolg dat het verkeer en daarmee de zomerfiles zullen toenemen. Om dit te voorkomen kunnen automobilisten gebruikmaken van navigatie met verkeersinformatie om de meest geschikte route te vinden en te volgen. Bovendien blijkt dat de helft van de automobilisten zich veiliger voelt tijdens het rijden wanneer zij een navigatiesysteem of -app gebruiken. En een gevoel van veiligheid tijdens het reizen is – zeker in deze tijd – van groot belang.

*Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Opinium research, in opdracht van TomTom, onder 1.000 Nederlanders.

Website TomTom: www.tomtom.com

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in