Fietsen tussen grote gieren en oude leguanen

Bij Uitgeverij Elmar verschijnt het boek: Een duizend meter hoge kerstboom. Een fietsreis door het land van de Maya’s; Mexico, Guatemala en Belize

Hij is ruim in de zeventig, maar dat stoort hem niet in het minst. Stoïcijns als altijd bedwingt hij op zijn fiets hoge bergen, gure vlaktes en valse honden. Frank van Rijn vond de inspiratie voor zijn nieuwste boek in Midden-Amerika. Boektitels zijn bij hem altijd bijzonder, ditmaal werd de titel: ‘Een duizend meter hoge kerstboom, een fietsreis door het land van de Maya’s’.

Lang geleden kreeg Frank van Rijn door toeval een oud boek over de Maya’s in handen. Decennia later pakte hij de fiets om dat land eens met eigen ogen te gaan bekijken. Daar aangekomen ontdekte hij dat er veel meer oude Mayasteden zijn dan er in dat boek stonden. Sommige gedeeltelijk gerestaureerd, maar ook vond hij volledig verlaten steden, overwoekerd door het oerwoud. Hij ontdekt dat de oude Maya’s verbazend veel van de bewegingen van de planeten, de zon en de maan wisten. Van Venus berekenden ze, bijvoorbeeld, tot op de seconde nauwkeurig de omlooptijd om de zon. Ook interessant was dat alle Mayasteden een soort plein hadden waar een merkwaardig balspel werd gespeeld. De verliezers werden na afloop niet zelden aan de goden geofferd, wat zo’n wedstrijd natuurlijk extra charme gaf.

Fietsen tussen grote gieren en oude leguanenBehalve oude Mayasteden zag Van Rijn grote monumentale steden en kleine fraaie koloniale stadjes. Natuurlijk vond hij bergen op zijn pad met steile klimmen waar hij zijn fiets soms moeizaam omhoog moest duwen. Op de ijzingwekkende afdalingen werden de velgen van de fiets door het zware remmen gloeiend heet, wat uiteraard voor lastige problemen zorgde. In Chiapas maakte Van Rijn een toeristisch boottochtje door een duizend meter diepe kloof. Het bootje kwam langs een plek waar water over de hooggelegen rotswand naar beneden stortte en al vallend breed uitwaaierde. Zo werd een naar beneden breder wordende driehoek ‘geïrrigeerd’ waardoor er grote plakaten mos op de rotswand groeiden. Van een afstand leek deze 1000 meter hoge driehoek net een kerstboom.

Leestip:  Gazelle introduceert private lease voor e-bikes

Lago Atitlan, grote gieren, een Mexicaanse verjaardag op een rancho, voorwereldlijke leguanen tussen oude ruïnes, een pelgrimstocht naar nergens, een bergdorpje waar een drinkwatersysteem werd geopend… Genoeg materiaal waarmee Frank van Rijn een meeslepend en geestig boek heeft geschreven dat tot de laatste regel blijft boeien.

Bestel het boek bij bol

 4/5 (1)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in