Duurzaam maar niet spartaans kamperen met een tent die zonne-energie opwekt?

Op en top duurzaam kamperen is niet zo spartaans als je zou denken. Er bestaan binnenkort tenten met zonnepanelen waarmee back to basic niet meer zo’n hele grote stap is. De zonnetent zit nog in de testfase – er wordt al wel over geschreven maar er eentje kopen is vooralsnog niet mogelijk – en het Amerikaanse leger schijnt er enthousiast op gereageerd te hebben.

Spartaans kamperen

Wie consequent duurzaam wil kamperen pakt de trein of fiets en de tent en gaat op pad. Alleen duurzaam reizen is natuurlijk al een mooi idee, maar sommigen maken er tijdens zo’n vakantie een sport van om het allemaal zo basic mogelijk te houden. Van consequent lokaal eten tot aan badderen in een (ijskoude) rivier. Zelfs elektriciteit proberen ze uit te bannen. De enige ‘overtreding’ die dan misschien gemaakt wordt is het kampvuurtje om op te koken. De één vindt het een tikkie overdreven om de duurzaamheidsgedachte zo ver door te trekken, de ander ziet het als een soort survival trip en geniet er met volle teugen van. Maar wellicht wordt deze manier van kamperen in de toekomst iets comfortabeler.

Zonnetent

De puurste vorm van goedkope energie is de elektriciteit die opgewekt wordt door onuitputbare bronnen. Stroom opwekken via water, wind of aardwarmte is moeilijk als je in een tentje bivakkeert, zeker wanneer je per trein of fiets op de plaats van bestemming wilt komen en niet alles mee kunt slepen. Maar zonne-energie opwekken kan, als het aan de uitvinders ligt, binnenkort met een tent waar flexibele zonnepanelen ingenaaid zijn. De zogenaamde zonnetent.

Grijs gebied

Een uitkomst voor de kampeerder die het liefst volledig in de natuur bivakkeert, maar wel zijn telefoon wil kunnen blijven opladen – al was het maar voor noodgevallen. En een lampje of oplaadbare zaklamp is natuurlijk ook geen overbodige luxe, of je moet een ouderwetse knijpkat tot je beschikking hebben. Tussen de wereld van de Spartaanse kampeerder en die van de glamping-liefhebber zit echter nog een heel breed grijs gebied, bevolkt door mensen die wel hun steentje bijdragen maar niet all the way willen gaan. Die wel een filmpje willen kunnen bekijken, foto’s delen, hun scheerapparaat gebruiken of drankjes koelen, en net zo goed van de natuur genieten.

Afwachten

Het is mooi om te zien hoe de technologie steeds meer wordt ingezet met een ander doel dan alleen gemak en comfort. Zo’n zonnetent verenigt straks het beste van beide werelden: hij is duurzaam én biedt comfort. Het is nog even afwachten wanneer, in wat voor vorm, voor welke prijs en vooral met hoeveel vermogen de zonnetent op de markt komt.

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in