Een succesverhaal: 90 jaar AL-KO voertuigtechniek

Een leider in kwaliteit en aanjager van innovatie in de camper-, caravan-, bedrijfswagen- en bedrijfswagensector.

De AL-KO Vehicle Technology Group, gevestigd in de Beiers-Zwabische stad Kötz, is in de afgelopen 90 jaar uitgegroeid tot wat het nu is: een leider in kwaliteit, een aanjager van innovatie en het toppunt van veiligheid en comfort in de sector camper, caravan, bedrijfswagen en bedrijfswagen. “Ons vak is altijd gericht op kwaliteit, functionaliteit en comfort voor uitgebreide rijveiligheid”, zegt Harald Hiller, president en CEO van de AL-KO Vehicle Technology Group: “We zijn nu een belangrijk onderdeel van de mobiliteitstransformatie.” Meer dan 3.800 medewerkers wereldwijd ontwikkelen en produceren op meer dan veertig locaties hoogwaardige chassis- en chassiscomponenten voor zowel aanhangwagens als vrijetijds-, landbouw- en bedrijfsvoertuigen.

Van Duitsland naar de wereld

In 2016 fuseerden AL-KO Vehicle Technology en Dexter Axle, een toonaangevende ontwikkelaar en fabrikant van trailerassen, remmen en aanverwante componenten in Noord-Amerika, onder de paraplu van DexKo Global Inc. om de groei van het bedrijf te versnellen. Overnames van bekende bedrijven als CM Trailer Parts, E&P Hydraulics, Bankside Patterson en recentelijk Nordelettronica en Brink volgden. Momenteel behoren 15 internationale merken tot de wereldwijd opererende technologiegroep. Dit zal de omzet verdubbelen tot bijna US$ 1 miljard tegen eind 2021. Voor het jaar 2025 wordt een verdere significante omzetgroei nagestreefd tot US$ 1,5 miljard.

AL-KO Vehicle Technology Group

“Het is echt ongelooflijk hoe de AL-KO Vehicle Technology Group is gegroeid en ontwikkeld. Het team heeft uitstekend werk geleverd. De focus op onze klanten, partners en medewerkers, consistentie door financiële stabiliteit, een hoog niveau van innovatie en de filosofie om alles met chassis en randapparatuur uit één hand te hebben, hebben dit mogelijk gemaakt. Dit alles zal ons in de toekomst blijven definiëren”, legt Harald Hiller uit en vervolgt: “We liggen nog steeds op koers voor groei, wat vooral duidelijk werd met de acquisitie van Brink, onze grootste acquisitie voor de DexKo Group wereldwijd tot nu toe. Met de trekhaken kwam er een compleet nieuwe business area bij ons, die vandaag al door ruim 900 collega’s wordt bediend en naar verwachting nog verder zal groeien.” Het wereldwijde netwerk komt tot uiting in de productiecijfers. De jaarlijkse productie van circa 700.000 assen en assystemen, circa 100.000 chassisplatforms, de 28 miljoenste trekhaak of 22 miljoen assen spreken voor zich.

Leestip:  Bovag ledenraad accepteert CAO-voorstel vakbonden

En de toekomst?

De onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling heeft zich ontwikkeld van een lokale sector gericht op voertuigen en trailers tot een internationaal genetwerkte organisatie met een uitgebreid portfolio van technologie en expertise. AL-KO Vehicle Technology Group speelt een actieve rol in de megatrends van de mobiliteitsindustrie zoals caravaning, e-mobility en last-mile logistiek. Het biedt producten en oplossingen voor huizen, in de bouw- en landbouwvoertuigenindustrie met het oog op het voeden van de steeds groter wordende wereldbevolking. En het speelt in op lifestyletrends zoals Tiny Houses. “Op al deze gebieden gaan we onze expertise uitbreiden. Bovendien zal ons vermogen om geavanceerde, veiligheidsrelevante chassis en chassissystemen aan te passen die aan goedkeuring onderhevig zijn, in de toekomst cruciaal blijven”, zegt Dr. Frank Sager, Senior Vice President Research and Development, over de ontwikkelingen in de komende jaren.

Er is veel vraag naar lichte commerciële aanhangwagens

Leestip:  Het vignet voor je autovakantie naar Slovenië

Het bedrijf levert chassis voor handel en commercie die individueel kunnen worden aangevuld met configuraties. Met een uitstekende ergonomie en speciale kwaliteitsnormen handhaaft AL-KO Voertuigtechniek hoge veiligheidsnormen voor zijn componenten. De innovatieve lichtgewicht constructie verhoogt ook het nuttige gewicht van het voertuig. Nieuw is de elektronische massa-adaptieve antisliphulp ATC. Het biedt bescherming tegen ongevallen veroorzaakt door het slingeren van de voertuigcombinatie. Reminterventies binnen enkele seconden op de traileras beschermen de eigendommen.

Caravannen wordt steeds populairder

Na zeven jaar van groei op rij ziet de branche ook in 2021 een recordvraag naar caravans, campers en gesloten bestelwagens. “Individueel reizen in een vrijetijdsvoertuig is een veilige vorm van vakantie en wordt steeds populairder. Daarom zullen we, als essentiële leverancier voor de camper- en caravansector, onze kerncompetenties van lichtgewicht chassis tot chassis gerelateerde componenten en elektronica blijven pushen”, zegt Harald Hiller.

Tiny House: klein maar krachtig

Het perfecte Tiny House heeft het juiste onderstel nodig. AL-KO Voertuigtechniek maakt gebruik van jarenlange ervaring om de beste basis voor kleine woningen te bieden. “Wij zien deze trend als een markt van de toekomst en ons speciaal ontwikkelde AL-KO-chassis vormt een veilige basis voor hoogwaardige Tiny Houses”, legt Karlheinz Spägele, Vice President Sales Commercial Trailer & Light Commercial Vehicles bij AL-KO Vehicle uit. Technologie Groep.

Hydraulische componenten: een groeimarkt met potentie

“We hebben geweldige ideeën in de pijplijn voor de toekomst van ondersteuningssystemen. Nu maakt het HY4 hydraulische nivelleringsondersteuningssysteem het mogelijk om campers in slechts één minuut in horizontale positie waterpas te stellen. Het is het enige ondersteuningssysteem voor hydraulische nivellering waarvoor geen hydraulische componenten in het voertuig hoeven te worden geïnstalleerd”, legt Maximilian Lukas, hoofd van Hydraulic Leveling Systems, uit. SAFIM, een van de merken van AL-KO Vehicle Technology Group, is ook actief in de ontwikkeling van hydraulische systemen voor trekkers en trailers en heeft al innovatieve oplossingen ontwikkeld, zoals het tweeleidingsremventiel voor aanhangers.

Leestip:  Nature Camps: bijzonder overnachten in de natuur

Sleutelcompetenties op het gebied van elektromobiliteit

“De roep van de samenleving om meer elektromobiliteit en duurzaamheid vraagt ​​ook om een ​​verandering in de speciale voertuigsegmenten waarin we actief zijn. We zijn trots om deze verandering vorm te geven en baanbrekende studies te ontwikkelen, zoals het Hybrid Power Chassis en het Green Trailer Platform. Ook onze chassisplatforms als aanpasbare systeemdragers en onze assystemen voor elektrische voertuigen zijn gewild. Bovendien helpen we partners met industrialisatie tot aan serieproductie – zoals in onze E-Factory. Daar worden bijvoorbeeld elektrische voertuigen voor ABT e-Line geproduceerd”, legt Erwin Gentner, algemeen directeur van Alois Kober GmbH, uit.

Website AL-KO:

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in