Doe mee aan de winterkampeertrend!

Jaarlijks vertrekken veel Nederlanders naar het buitenland om te genieten van het wintersportseizoen. Wintersport kan nogal duur zijn en mede daardoor is er in de loop van de jaren een nieuwe trend ontstaan: winterkamperen. Hoewel veel mensen er niet aan moeten denken om in de winter in een caravan te zitten, is het voor anderen vaste prik. Sommigen denken erover om het een keer te proberen. In dit artikel vind je tips om je verblijf op een wintercamping tot een succes te maken.

Wanneer verplaats je de camper?

Met je caravan over een besneeuwde berghelling schuifelen is nogal gevaarlijk. Het is dus zeer aan te raden om voor het wintersportseizoen, in oktober of november, je caravan naar de camping te brengen. Op deze manier kun je ook makkelijk je caravan en voortent plaatsen zonder dat je last hebt van sneeuw en ijs. Plaats de caravan bovendien op blokken. Op deze manier zal deze niet wegzakken wanneer het ijs begint te smelten en de caravan zal stabieler staan. Om te meten of de caravan waterpas staat, kan je gebruik maken van de e-trailer app.

Leestip:  Het elektronische vignet voor Zwitserse wegenavonturen
Wat je moet weten voor je gaat winterkamperen

Voordat je je caravan meeneemt voor wintersport is het belangrijk te beschouwen of de caravan wel bestand is tegen kou. Het kan zijn dat enkele aanpassingen nodig zijn, zoals het aanpassen van waterleidingen om bevriezing te voorkomen. Controleer ook of de kachel goed werkt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Om ervoor te zorgen dat de schoorsteen niet ondergesneeuwd wordt, kun je de schoorsteen verlengen met wat opzetstukken. Vraag ook na bij de camping hoeveel stroom ze beschikbaar hebben. Dit kan ontoereikend zijn doordat de caravan en voornamelijk de kachel in de winter intensief gebruikt worden. Een schuin aflopende voortent is aan te raden. Op deze manier zal er niet veel sneeuw op de tent blijven liggen en je kunt makkelijk de caravan in en uit zonder ingesneeuwd te raken. Wel is het verstandig rubber matten mee te nemen en deze in de voortent te plaatsen. Op deze manier houd je de voortent netjes en moddervrij. Plaats ook een opstaptrappetje voor de deur.

Leestip:  Droomvakantie in de Drôme
Voorkom bevriezing

Om te voorkomen dat het spoelreservoir van het toilet bevriest, kun je hier voldoende antivries in gieten. Ontkoppel daarnaast de afvoersystemen van de waterafvoer zodat deze niet bevriezen. Zet de verwarming bovendien niet helemaal uit wanneer er niemand in de caravan is. Door deze op stand twee of drie te zetten zal de caravan enigszins warm blijven en sneeuw op het dak zal makkelijker wegsmelten. Toch is het belangrijk regelmatig het dak sneeuwvrij te maken, om zo te voorkomen dat het gewicht van het water schade aanricht aan de caravan.

Houd je wintersportvakantie goedkoop

Met een paar kleine aanpassingen aan je caravan kun je genieten van een goedkope wintersportvakantie. Bespaar ook op andere vaste lasten, door bijvoorbeeld de goedkoopste zorgverzekering te kiezen. Op deze manier ski je zorgeloos de skipiste af!

Leestip:  Andere landen, andere regels en boetes
 2.5/5 (2)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in