De Route Du Soleil trotseren op zwarte zaterdag: doe dit vooral niet

Wie dacht dat het de afgelopen weken al druk was op de Europese snelwegen kan zijn hart vasthouden: zwarte zaterdag komt eraan. De komende twee zaterdagen wordt topdrukte verwacht. Vorig weekend hadden automobilisten die via de Route Du Soleil naar Bordeaux reden al een gemiddelde extra reistijd van 42 procent, zo blijkt uit data* van TomTom, de specialist op het gebied van geolocatietechnologie. Nu ook in heel Nederland de bouwvak en schoolvakanties zijn begonnen, worden de wegen richting het zuiden alleen maar drukker. Om je op weg te helpen deelt TomTom vier dingen die je vooral niet moet doen als je de auto instapt op zwarte zaterdag.

1. Op de bonnefooi vertrekken

Niet iedereen houdt ervan om zijn of haar vakantie helemaal uit te stippelen. Sommige vakantiegangers kijken ter plekke op welke camping of in welk hotel ze overnachten en bepalen onderweg de route die ze rijden. Dit is met de topdrukte in de zomervakantie geen goed idee en meer iets voor buiten het seizoen. Files zijn tijdens de zomervakantie extra lang en ook wegwerkzaamheden of ongelukken kunnen ervoor zorgen dat je langer onderweg bent. Het is daarom slim om voor en tijdens je reis op de hoogte te blijven van actuele reisinformatie. Mocht het op jouw route extra druk zijn, zoek dan naar alternatieve routes, vertrek eerder van huis of houd er rekening mee dat je langer over je reis doet dan verwacht.

Leestip:  365 nieuwe dagen om te dromen
2. Je favoriete playlist vergeten

Als je dan toch ellenlange files tegemoet rijdt, zorg er dan voor dat je je reis zo leuk mogelijk maakt. Je vakantie begint natuurlijk al in de auto! En hoe kun je de files beter doorkomen, dan door hard mee te zingen met echte roadtripklassiekers van André Hazes, tot The Jackson 5, en TOTO. Zorg er natuurlijk wel voor dat je dit lijstje al vooraf hebt gemaakt en op je telefoon hebt gedownload, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over je internetbundel.

3. De airco te hoog zetten

Als je door het zonnige zuiden rijdt, is het verleidelijk om je airco tien graden koeler te zetten dan de buitentemperatuur, maar toch is het verstandig om hier voorzichtig mee te zijn. Waar je in de file al veel brandstof verbruikt door het continu optrekken en stilstaan, verbruik je nog meer met de airco op de hoogste stand. Voor zowel het milieu als je portemonnee is het dus beter om dit niet te doen. Daarnaast is het enorme warmteverschil tijdens een stop langs de weg niet alleen slecht voor je lichaam, maar ook voor je auto. Mocht je bijvoorbeeld een beginnend sterretje in je ruit hebben, dan kan het temperatuurverschil ervoor zorgen dat het sterretje een barst wordt.

Leestip:  Eurocamp selecteert meest bijzondere campings
4. De snelste route nemen

Je vakantie begint al onderweg, dus waarom zou je alleen maar kiezen voor routes via snelwegen, waar je in de file staat? Als je leuke routes uitzoekt met mooie uitzichten of plekken om even koffie te drinken, zal de reis minder voelen als ‘verplichting om op bestemming te komen’, maar meer als een leuke roadtrip. Je doet misschien langer over je reis, maar je ziet ook meer van de omgeving. Ga je naar Frankrijk met kinderen en rijd je de Route Du Soleil? Neem dan vooral een kijkje bij de parkeerplaats Aire de repos de Jugy, een grote speeltuin waar kinderen even hun energie kwijt kunnen.

 4/5 (1)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in