De Dutch SMV Friends

SMV´s waren feitelijk in hun jonge jaren al legendarisch en trokken steeds een zeer toegewijde klantenkring. Geen wonder dus dat er animo genoeg bleek voor de plannen een vereniging op te richten, in september 1988. Sindsdien geldt de Dutch SMV Friends als een gezellig `bindmiddel´ van gelijkgestemde zielen, met momenteel ongeveer 260 leden. Er heerst een ongedwongen en vriendschappelijke sfeer en iedereen krijgt de ruimte om de hobby op zijn eigen manier te beleven. Naast het bevorderen van dit sociale aspect stelt de club zich ten doel een maximaal aantal SMV-caravans in gezonde conditie en op de weg te houden.

De Dutch SMV Friends, vaak afgekort tot DSF, spant zich voortdurend in om de leden maximaal plezier en nuttige faciliteiten te bieden. Tot dit laatste rekenen ze het uitgeven van hun clubblad SMVBabbels, het ondersteunen van de onderdelenvoorziening en het verstrekken van informatie en adviezen op technisch gebied. Tijdens hun kampeertreffens zorgen ze ervoor dat alle deelnemers een genoeglijk, gevarieerd en comfortabel weekend kunnen beleven, waaraan zij later nog vaak enthousiast zullen terugdenken.

Leestip:  De Wegenwacht breidt elektrische vloot uit met Volkswagen ID. Buzz

Je kunt de Dutch SMV Friends op bepaalde klassiekerevenementen en -beurzen ontmoeten. Daar stellen ze bezoekers de gelegenheid een kijkje in verschillende modellen van hun caravans te nemen en geven ze volop informatie aan geïnteresseerden. Menigeen is hier al met `het virus´ besmet geraakt. Ze merken dat ze hier veel interesse wekken bij wat jongere mensen, die helemaal in de stemming komen om een SMV achter hun old- of youngtimer te hangen. Sowieso laat de gemiddelde leeftijd binnen de DSF al jaren een lichte daling zien, hetgeen zij als een zeer positieve ontwikkeling beschouwen. Deze karakteristieke Zweedse caravans trekken momenteel volop belangstelling van twintigers, dertigers en veertigers.

Nederland

Binnen de SMV-wereld neemt Nederland een bijzondere positie in, omdat deze caravans buiten Scandinavië louter naar hier werden geëxporteerd. Hierbij komt de voormalige firma Otten in Amsterdam, die zich tientallen jarenlang opwierp als officiële vertegenwoordiger en verkooppunt, veel eer toe. Dit bedrijf wist de SMV op een gepassioneerde wijze te promoten en een serieuze afzet te realiseren.

Naar schatting telt Nederland een kleine 400 SMV-caravans, waarmee er van de enkele duizenden verkochte eenheden relatief veel bewaard zijn gebleven. Dat zegt niet alleen iets over de duurzame constructie, maar ook over de bereidheid van bezitters in hun trots te blijven investeren. Menig SMV verkeert nog in het bezit van de eerste eigenaar! Tegelijkertijd zien we de laatste jaren een sterk toenemend aantal exemplaren overgaan naar nieuwe, dikwijls jonge generaties mensen, die vallen voor de flair van zo’n klassiek kampeermiddel. Zowel binnen als buiten de Dutch SMV Friends duiken regelmatig nieuwe advertenties op.

Leestip:  Met de camper door Bosnië en Herzegovina

Vele eigenaren voeren zelf het meestal eenvoudige onderhoud aan hun caravan en voor de echte klussers blijkt een restauratie ook niet te hoog gegrepen. Zo worden talloze versleten dan wel beschadigde exemplaren herboren en beginnen ze aan hun tweede jeugd. Andere liefhebbers besteden de werkzaamheden liever uit aan één van de SMV-specialisten, waarvan ons land er enkele telt.

Website Dutch SMV Friends: dutchsmvfriends.nl

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in