5 wandelingen langs meren in de Franse Ardennen

5 wandelingen langs meren in de Franse Ardennen – Mét optie voor een verfrissende duik!

Niet veel Nederlanders weten dat de Ardennen zich verder uitstrekken dan België. Het Franse gedeelte is minder toeristisch dan de Belgische buren, waardoor je de uitgestrekte en ruige natuur, de stille landweggetjes, schattige dorpen en en stoere kastelen vaak voor jezelf hebt. De natuur leent zich perfect voor wandelen, mountainbiken en/of kayakken. In dit artikel een selectie van 5 fijne wandelingen langs de meren van de Ardennen. Inclusief een verfrissende duik in deze meren voor de liefhebber!

Lac des Vieilles-Forges waar je je even in Canada waant

Het Lac des Vieilles-Forges lijkt op een meer zoals je ze ook wel in Canada aantreft. Het is omgeven door heuvels en bossen. Hier is de natuur de baas. Het meer zelf beslaat meer dan 140 hectare. Vanuit het gehuchtje Hameau Les Vieilles Forges wandel je gedurende 22 km door bossen en langs het meer. De wandeling is goed bewegwijzerd. Liever iets relaxter? Je kunt ook starten in het plaatsje Mazures en van daaruit 2,5 km rond het meer wandelen.
Klik HIER voor de beschrijving van de wandeling. Check ook de brochure van Lac des Vieilles-Forges (in FR).

Uitzonderlijke flora en fauna bij Lac de Bairon

De meren van Bairon zijn Natura 2000-gebied van maar liefst 105 ha en heeft een uitzonderlijke flora en fauna. Het doel van deze zones is om soorten en hun leefomgeving in stand te houden en tegelijkertijd alleen die menselijke activiteiten die gunstig zijn voor deze soorten te handhaven en te ontwikkelen. De meren zijn een belangrijke migratie etappe voor vogels. Het hele jaar door kun je er vele soorten watervogels zien.
Tip: deze wandeling om het meer heen. Het Maison de la Nature organiseert het hele jaar door (meestal gratis) wandelingen – www.maison-nature-boult.eu/sorties-nature. Interessant om meer te weten te komen over de flora en de fauna! Meer informatie: www.argonne-en-ardenne.fr

Uitzonderlijke flora en fauna bij Lac de Bairon
Vallei van Semoy, langs de rivier

Je start de wandeling in Tournavaux, een lieflijk plaatsje met 150 inwoners. Gedurende de wandeling volg je bijna de gehele tijd de rivier de Semoy. De wandeling is 9 km lang, zeer toegankelijk en goed bewegwijzerd waardoor ideaal voor de hele familie. Doordat je regelmatig dicht bij het water komt is het heerlijk om daar verkoeling te zoeken tijdens warme dagen.
De wandeling is te vinden op www.visorando.com. Kies voor: petite boucle en vallée de Semoy. Meer wandelingen in deze prachtige vallei vind je in de brochure fietsen en wandelen in de Ardennen op p.11.

Leestip:  Koken op het kampvuur met eetbare wilde planten

Vallei van Semoy, langs de rivier

Diverse meren en stroompjes bij Signy-le-Petit

In dit gedeelte, de Thiérache, vind je veel bossen, meren en stroompjes. Ook weilanden met heggetjes nemen een belangrijke plek in in dit dunbevolkte gebied. Je start de wandeling vanuit het dorpje Signy-le-Petit. Onderweg kom je langs het Canal de la Petite Eau, het dorpje Brognon en héél veel meertjes en stroompjes. Een omschrijving en kaart staat op de website nl.ardennes.com.  Kies voor de wandeling “le circuit des deux étangs”.

Het vestingstadje Sedan en het meer

Het glooiende landschap in de Franse Ardennen wordt afgewisseld door forten en kastelen, die markant boven de dorpen en steden uit steken. Het eeuwenoude fort van Sedan is zelfs één van de grootste vestingwerken van Europa. Vanaf het oude stationnetje van Sedan maak je een prachtige wandeling langs het kanaal, door de oude straatjes en het kasteel van Sedan en langs het meer – ideaal om een frisse duik te nemen. De wandeling beslaat 7 km en is te vinden door Sedan in te tikken op de website www.visorando.com. Kies vervolgens voor Sedan, le lac et le canal. Liever iets korter en alleen rond het meer? Check dan deze link van SityTrail.

Leestip:  Frankrijk fietsland
Over de Franse Ardennen

De Franse Ardennen is de plek voor liefhebbers van natuur. Het gebied is erg bosrijk. Meer dan een derde bestaat uit loof- en naaldbomen. De Ardennen kennen een gevarieerde flora en fauna. Je vindt er herten, wilde zwijnen, zwarte ooievaars, uilen en bevers. Bloemen zoals de zonnedauw en veenmosorchideeën groeien er goed. De naam Ardennen komt van de Keltische Godin Arduinna die op haar everzwijn door het Ardenner Massief reed. Denk voor het afreizen naar de Ardennen eens aan car sharing via bijvoorbeeld www.blablacar.nl. Zij zijn goed georganiseerd in Frankrijk. Met de auto reis je in 3,5 uur vanuit Rotterdam naar de Franse Ardennen. Lekker dichtbij! Of reis per Thalys en trein via Parijs naar Charleville-Mezières. Overnachten in een mens-, milieu- én natuurvriendelijke accommodatie? Klik dan HIER.

Leestip:  Nieuw ANWB-boek: Het Allermooiste van Nederland
Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in