Publicatie: De internationale bezoeker in beeld

In 2021 en 2022 verzamelde NBTC aan de hand van twee onderzoeken gegevens over internationaal bezoek aan Nederland. Het rapport op deze pagina is het resultaat van deze twee onderzoeken: het Onderzoek Inkomend Dagbezoek 2021/2022 (OID) en het Onderzoek Inkomend Toerisme 2022 (OIT).

De resultaten uit deze studies, die een combinatie van een herziene aanpak van het voormalige Onderzoek Inkomend Toerisme en het Onderzoek Inkomend Dagbezoek zijn, geven een preciezer antwoord op de vragen ‘wie zijn de bezoekers die bijdragen aan de toekomst van onze bestemming?’ en ‘wie zijn de bezoekers die er met hun bezoek of verblijf steeds meer voor zorgen dat iedere Nederlander profiteert van toerisme?’

De onderzoeken, uitgevoerd onder de vlag van de Landelijke Data Alliantie, kwamen tot stand in samenwerking met de provincies, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, stichting Werelderfgoed Nederland en de werkgroep zoals vermeld in het colofon. De data en inzichten uit deze nieuwe onderzoeken zijn relevant voor iedereen uit het gastvrijheidsdomein.

Leestip:  Bevoegdheid om eigen verkeer veiliger te maken
De internationale bezoeker in beeld

Na grootschalig onderzoek tussen oktober 2021 en september 2022 delen zij met trots de resultaten van het onderzoek ‘De internationale bezoeker in beeld’. Hierbij hebben ze gekeken naar het internationale dag- en verblijfsbezoek in Nederland: hoeveel bezoek is er, waar verblijven zij en wat zijn de hoofdmotieven om naar Nederland te komen? Interessante inzichten en verrassende uitkomsten delen zij graag met je! Lees het hele onderzoek hier.

In het kort

Het dagbezoek aan Nederland is veel omvangrijker dan tot nu toe gedacht. Een aantal cijfers op een rij:

  • in de onderzoeksperiode waren er 93,2 miljoen dagbezoeken vanuit de buurregio’s Duitsland en België;
  • gezamenlijk vertegenwoordigd deze groep 10,4 miljard euro aan economische waarde;
  • 82% van alle internationale dagbezoeken aan Nederland wordt ondernomen vanuit Noordrijn- Westfalen en Nedersaksen (Duitsland);
  • 18% van het dagbezoek komt uit Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (België).
Leestip:  Op avontuurlijke rondreis naar Peru of Chili

Daarnaast is er onderzoek gedaan naar het verblijfsbezoek. Hiermee bedoelen ze bezoek met minimaal één overnachting in Nederland. Naast vrije tijd bezoek wordt ook zakelijk bezoek meegerekend. Een verrassende uitkomst was het gemiddeld aantal nachten van verblijfsbezoek. Waar eerst altijd werd aangenomen dan Nederland een zogenoemde short break destination is, blijkt dit beeld, met een gemiddelde verblijfsduur van zes nachten, niet meer te kloppen.

Meer inzichten op een rij:
  • 46% van alle verblijfsbezoeken komt uit Duitsland;
  • op plek 2 en 3 staan België (17%) en het Verenigd Koninkrijk (9%);
  • de directe economische waarde van het internationale verblijfsbezoek is 7,7 miljard euro per jaar;
  • ten opzichte van 2014 zien we dat veel meer internationale gasten boeken via een reisorganisatie, dit kan een gevolg zijn uit de coronacrisis waarbij zekerheid en garanties steeds belangrijker gevonden worden.
Leestip:  De glamping upgrade
Download de publicatie (PDF)

Wil je het hele rapport lezen? Download hier de PDF

Bron: NBTC

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in