Primeur bij verkiezing Trekauto van het jaar 2022

ANWB: elektrische Hyundai Ioniq 5 is de beste caravantrekker

De Hyundai Ioniq 5 is de beste caravantrekker van 2022. Daarmee is dit model de allereerste volledig elektrische auto die de verkiezing ANWB Trekauto van het Jaar wint.

De verkiezing van de Trekauto van het Jaar 2022 kende een wereldprimeur met een deelnemersveld dat geheel uit stekkerauto’s, zowel plug-in hybrid als volledig elektrisch, bestond. De zes kanshebbers van de verkiezing waren de Hyundai Ioniq 5 77kW AWD, de Kia Sportage 1.6 T-GDi Plug-in Hybrid, de Volvo XC40 Recharge Pure Electric, de Lynk & Co 01, de Peugeot 308 Hybrid 225 en tot slot de SsangYong Korando e-Motion.

Uit rij-impressies van de KampeerKampioen blijkt dat de prestaties van (deels) elektrische trekauto’s superieur zijn aan die van modellen met alleen een verbrandingsmotor. Ook de prijsstelling is ondertussen op vergelijkbaar niveau. Daarnaast worden de mogelijkheden om met een elektrische auto en een caravan op vakantie te gaan steeds beter. Het was opvallend hoe de deelnemende auto’s aan elkaar gewaagd waren. Met een nipte voorsprong kwam de elektrische Hyundai Ioniq 5 uiteindelijk als overall winnaar uit de bus, de Kia Sportage 1.6 T-GDi PHEV kreeg het predicaat ‘beste plug-in hybride’.

Leestip:  Het Groene Frankrijk Vakantieboekje is verschenen

De jury zegt over de winnaar: “Met de Hyundai Ioniq 5 kunnen caravankampeerders prima uit de voeten. Bij het voorspellen van de actieradius houdt de auto al voorafgaand aan de rit rekening met de gewichtsklasse van de caravan. Het zogeheten vehicle-to-load-systeem, waarmee de vakantieganger stroom voor de caravan kan tappen uit de autoaccu, is slim. Door de lage, brede bouw en het gunstige zwaartepunt is de stabiliteit onovertroffen. De Ioniq 5 is geschikt voor supersnelladen via een DC-lader, dus de accu kan in no-time weer vol zijn. De kracht van de Ioniq 5 is goed te doseren bij het accelereren, waardoor de bestuurder mooi vloeiend wegrijdt. Het futuristische dashboard vergt wat gewenning, maar de dodehoekcamera’s zijn ideaal.”

In de jaarlijkse verkiezing, die wordt geïnitieerd door het magazine ANWB KampeerKampioen, heeft de jury de deelnemende auto’s beoordeeld op een groot aantal aandachtspunten als technische innovatie, prijsstelling en belang voor de markt. De ervaringen werden opgedaan tijdens een testrit over een vooraf uitgezette, veelzijdige route op de openbare weg. Elke auto trok een caravan van 1.350 kg, wat overeenkomt met de massa van de gemiddelde Nederlandse caravan.

Leestip:  ANWB Reizen lanceert tweede reismerk: Fox
De jury van de Trekauto van het Jaar 2022 bestond uit:

Ruud Wenting, ANWB Kampeerspecialist (juryvoorzitter)
Harm Zeven, ANWB Experts
Mickel van Erp, ANWB Experts
Glenn Bronckers, AutoNiveau
Joke en Vollrad Woestenburg, Lezers ANWB KampeerKampioen
Paul Cnossen, ANWB KampeerKampioen
Meer informatie en beoordelingen van de deelnemende auto’s vind je op:

anwb.nl/auto/trekauto/trekauto-van-het-jaar-2022

Over de KampeerKampioen

De KampeerKampioen is al meer dan 80 jaar hét toonaangevende kampeermagazine van de ANWB. Met een maandelijks bereik van 360.000 lezers is de KampeerKampioen het grootste reis- en vrijetijdsmagazine van Nederland.

 5/5 (2)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in