Nieuwe CO2-tol Duitsland: DKV Mobility biedt hulp

DKV Mobility, Europees B2B-platform voor betaaloplossingen onderweg, introduceert de digitale tool CO2 Class Check. Klanten kunnen met de tool snel en eenvoudig de CO2-klasse van hun voertuigen berekenen, zodat ze voorbereid zijn op de invoering van de CO2-tol die in Duitsland ingaat op 1 december 2023 en vanaf 1 januari 2024 in Oostenrijk.

Transport- en logistieke organisaties moeten vanaf volgende maand voor elk voertuig met een gewicht vanaf 7,5 ton ongeveer €200,- toeslag betalen voor elke ton CO2-uitstoot. Vanaf 1 juli 2024 wordt deze tol  uitgebreid naar alle voertuigen vanaf 3,5 ton, ter vervanging van de huidige 7,5 ton. Het overtreden van deze regelgeving kan leiden tot hoge boetes.

De verandering heeft gevolgen voor de berekening van tolheffing. Deze wordt niet langer gebaseerd op het maximale gewicht dat wettelijk is toegestaan (F2), maar op het maximale gewicht dat technisch is toegestaan (F1). Het verschil met voorheen is dat dit het totale gewicht omvat van het voertuig zelf, de lading, de inzittenden, en alle brandstof en vloeistoffen aan boord. Op deze manier is het mogelijk om een nauwkeurig beeld te krijgen van de daadwerkelijke belasting van voertuigen op het wegennet.

Leestip:  NKC geeft gastcollege toerismeopleiding Breda
CO2-klasse snel inzichtelijk

Klanten kunnen de CO2-klasse van hun voertuigen berekenen via de CO2 Class Check op het klantportaal DKV COCKPIT of de DKV Mobility website. Via de website worden ze begeleid om de noodzakelijke stappen zo eenvoudig mogelijk te doorlopen. Hierbij heeft een klant zijn Certificaat van Overeenstemming en kentekenbewijs nodig om de vereiste gegevens in te vullen. De CO2 Class Check berekent vervolgens automatisch de CO2-klasse van het voertuig. Als de CO2-klasse 2, 3, 4 of 5 is, moeten klanten het bewijs hiervan eenmalig uploaden. Deze procedure geldt zowel voor Duitsland als Oostenrijk.

Waar kunnen klanten van verschillende bedrijven hun CO2-documentatie uploaden?
Klanten die zijn aangemeld voor tolafschrijving via Toll Collect Duitsland, kunnen hun voertuigdocumenten rechtstreek indienen in het Toll Collect-portaal. Voor klanten van de Oostenrijkse snelwegbeheerder ASFINAG is er de optie om dit te doen via het ASFINAG SelfCare-Portal.

Leestip:  Oostenrijk scherpt regels aan rond tolheffing zware campers

DKV Mobility

Voor klanten die hun tolafrekeningen regelen via DKV Mobility en de DKV BOX EUROPE gebruiken, is er de mogelijkheid om direct toegang te krijgen tot het DKV Mobility klantportaal. DKV Mobility controleert alle gegevens volgens de voorgeschreven regels om de definitieve CO2-klasse van voertuigen te bepalen. Vervolgens stuurt DKV Mobility de resultaten door naar de tolexploitant voor nauwkeurige facturatie.

 2.3/5 (3)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in