Caravan kopen? Hier moet je zoal op letten

We kunnen er niet meer omheen: kamperen is hartstikke populair. Sinds de coronacrisis is er een aanzienlijke stijging te zien in het aantal kampeerders in Nederland. Dat kwam met name door de lockdowns; toen we tijdelijk niet naar het buitenland op vakantie konden. In die periode zijn er veel ‘nieuwe’ kampeerders bij gekomen.

Wat daarbij helpt, is het feit dat kamperen alsmaar comfortabeler en luxer lijkt te worden. Dat trekt een breder publiek aan. Een camper of caravan kopen staat hoger op de lijst dan kamperen met een tent. Zit je er ook al een tijdje over na te denken om een caravan aan te schaffen, maar weet je niet goed waar je op moet letten bij het koopproces? In dit artikel hebben we de meest complete informatie hierover voor je verzameld.

Waarom je zeker eens na moet denken over een caravan kopen

Dat kamperen hartstikke leuk is, hoeven wij van KampeerMagazine je waarschijnlijk niet te vertellen. Waarom kamperen in een caravan echter een heuse aanrader is, is misschien wel nieuwe informatie voor je. Het aanschaffen van een caravan gaat verder dan simpelweg een voertuig, zoals een normale auto, kopen. Dat komt omdat een caravan heel veel mogelijkheden biedt. Je kunt er mee op ontdekking gaan naar nieuwe bestemmingen of je kunt de caravan gebruiken om op een seizoensplek ergens neer te zetten.

Een groot deel van de mensen met een caravan gebruikt het kampeermiddel echter om ermee naar verschillende plekken te gaan. Je bent niet meer afhankelijk van het vinden van beschikbare vakantiehuizen of hotelkamers, omdat je je eigen ‘hotelkamer’ op wielen altijd bij je hebt. Daarmee kun je op de mooiste plekken slapen! Dat gaan en staan waar en wanneer je maar wil, zorgt voor een heel prettig gevoel van vrijheid met het comfort van thuis. Je hebt de caravan binnen no time achter je auto of busje bevestigd. Een caravan kopen is eenmalig weliswaar een investering, maar op de langere termijn bespaar je kosten omdat kamperen goedkoper is dan een hotel of vakantiehuis boeken.

Hier moet je op letten bij het aanschaffen van een caravan

De eerste caravan die als recreatievoertuig gebruikt werd, stond in 1884 in Engeland. Deze wagen bestond uit een woonvertrek en een keuken. Het duurde nog tot 1928 voordat de eerste caravan in Nederland te koop stond. Door de jaren heen zijn er heel wat aanpassingen aan de eerste variant van de caravan gedaan om het geheel comfortabeler te maken. Vandaag de dag zijn er dan ook veel verschillende caravans te koop waardoor je verschillende zaken hebt waar je op moet letten. Denk bijvoorbeeld na over de grootte van de caravan: welke grootte past bij je kampeerbehoefte? Een gezin met kinderen moet logischerwijs meer ruimte hebben dan een solo-kampeerder of een stelletje.

Let daarnaast op het gewicht van de caravan, zodat je zeker weet dat je voertuig voldoende trekcapaciteit heeft om het geheel op een veilige manier te kunnen trekken. Waar je ook nog naar kunt kijken, is de indeling van de binnenruimte. Is de indeling logisch en efficiënt genoeg naar jouw wensen? Of kijk je nog liever even verder? Kijk goed naar de keuken die in de caravan zit en welke faciliteiten daarbij komen kijken. Wat ook zeker niet onbelangrijk is, is de opslagruimte die je hebt in een caravan. Wanneer je met het kampeermiddel op vakantie gaat, wil je immers wel genoeg persoonlijke spullen, kleding en eten en drinken op kunnen bergen zonder dat het geheel meteen te zwaar is.

Caravan gekocht: wat heb je nog meer nodig voor kamperen?

Heb je een caravan gevonden waar je jezelf wel in ziet kamperen? Te gek! Het kopen van een caravan is niet iets dat je zomaar doet. Daarom voelt het des te fijner als je er een gevonden hebt die aan je wensen voldoet. Wat hierbij goed is om te weten, is dat je er met alleen een caravan nog niet bent. Wil je helemaal goed voorbereid op een eerste kampeervakantie met je caravan gaan, dan heb je nog wat dingen nodig. Denk bijvoorbeeld aan de volgende items:

  • Schaf een voortent of een luifel aan. Daarmee heb je nog net wat meer (buiten)ruimte tijdens het kamperen; ook wanneer het een dagje wat minder mooi is. Onder een luifel of in een voortent is het vaak ook prima toeven als het bijvoorbeeld een paar uur regent.
  • Zorg voor een goede gasfles tijdens het kamperen. In vrijwel alle caravans vind je een handige ruimte waar je de gasfles kunt bevestigen en aan kunt sluiten op je gasfornuis. Let er wel op dat de gasfles dicht is gedraaid wanneer je onderweg bent met de caravan.
  • Investeer ook altijd in een goede veiligheidsuitrusting voor je caravan, zoals een rookmelder, een brandblusser, een EHBO-kitje, een reserveband en andere handige reserveonderdelen.
 4/5 (7)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in