Getest – Met een dieselkachel de voortent verwarmen

Het stond al jaren op mijn wensenlijstje om de voortent met een dieselkachel te gaan verwarmen dus ik ben me gaan oriënteren. Ik heb al jaren in Oostenrijk een caravan met een geïsoleerde wintervoortent en het verwarmen van de voortent deed ik met zowel een gaskachel als een petroleumkachel.

Het nadeel hiervan is dat de rookgassen, vocht en de geur in de tent terechtkomen. Daarnaast is de beschikbaarheid van de (Qlima) petroleum in Oostenrijk slecht en een stuk duurder dan in Nederland waar het ook al duur is. Diesel is in Oostenrijk goedkoper dan in Nederland en vanzelfsprekend altijd wel in de buurt te koop.

De dieselkachel

Ik ben op internet gaan zoeken naar de mogelijkheden en kwam uit op een VEVOR dieselkachel. Deze kachel heeft een vermogen van 8KW en is erg leuk geprijsd. Ik vond ook nog een kortingscode voor 5% korting: VVGDS5 (ik weet niet of hij nu nog werkt) dus geschikt voor mijn experiment.

Binnen een paar dagen was de kachel binnen. Uit de doos haalde ik een hele degelijke dieselkachel en dat zou je voor deze prijs niet snel verwachten. Heel hoopvol dus. De kachel heeft een 12 volt aansluiting nodig dus heb ik nog een voeding/trafo aan moeten schaffen.

De installatie

Deze dieselkachel kan zowel binnen als buiten geplaatst worden en ik heb besloten om hem buiten te plaatsen zodat ik geen oplossing hoefde te bedenken om de uitlaat naar buiten te krijgen. Bij de dieselkachel zit een afstandsbediening dus je kunt binnen de temperatuur regelen. Om de warmte binnen te krijgen heb ik een 5 meter lange luchtslang geschikt voor dieselkachels aangeschaft.

Na het uitpakken moeten de inlaat en de uitlaat op de dieselkachel geïnstalleerd worden. Alle montage materialen waren erbij geleverd en dat was een simpel klusje.

Na alles te hebben geïnstalleerd en de luchtslang naar binnen te hebben gebracht was het tijd om de kachel op te gaan starten. Tijdens het opstarten van de dieselkachel komt er uit de uitlaat een pluimpje rook maar na enkele minuten is dat over. Ik maakte me zorgen over de stank maar je ruikt de kachel nagenoeg niet, gelukkig! Al snel kwam de kachel op temperatuur en wauw wat een enorme hitte kwam er uit dat ding.

De test heb ik in september gedaan en toen was het nog niet heel erg koud dus ik had al snel mijn voortent warm. Met kerst ben ik in Oostenrijk dus dan ga ik het echt ervaren en dat ga ik dan ook zeker hier vermelden. Als ook dit succesvol is ga ik de boel netjes afwerken.

verwarmen met een dieselkachel

Geluid

Het enige nadeel aan een dieselkachel is het geluid. Sowieso maakt de ventilator best wel wat geluid maar daarnaast zit er in het apparaat een oliepompje die met een tikkend geluid de olie naar de verbrandingskamer pompt. Dat ga ik oplossen door er een kast omheen te zetten en de kachel zelf op rubberen of siliconen pootjes te zetten. Die kast is sowieso nuttig zodat hij uit het zicht staat.

Conclusie

Ik ben erg enthousiast. De dieselkachel geeft veel warmte en de tent was snel warm. Ik beschouw mijn experiment tot nu toe als geslaagd!

Waar heb ik alles gekocht

De dieselkachel: Vevor.nl (probeer of kortingscode VVGDS5 nog werkt)
De 12 Volt voeding: Ledpaneelgroothandel.nl
De luchtslang: Amrit Techniek

Leuke video over de werking van de Vevor dieselkachel (Engelstalig)

 4.5/5 (2)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in