ANWB: Coalitieakkoord stap in richting van duurzaam Nederland

Het kabinet gaat voorbereidingen treffen voor de invoering van betalen naar gebruik om een bijdrage te leveren aan het halen van de klimaatdoelstellingen. Dat vindt de ANWB een goede ontwikkeling. De meerderheid van de ANWB-leden steunt dit principe. De ANWB zal de voorstellen kritisch beoordelen omdat dit systeem moet leiden tot een eerlijke prijs voor automobiliteit.

Het nieuwe systeem mag voor de automobilist niet duurder worden, het moet simpel en betrouwbaar zijn en er moet rekening gehouden worden met de wensen en zorgen van de automobilist. Dat is de reactie van de ANWB op het coalitieakkoord.

Verkeersveiligheid 

Verkeersveiligheid blijft een speerpunt. De ANWB is blij met deze ambitie maar hoopt dat voor dit doel ook extra geld beschikbaar komt. Het aantal verkeersdoden en gewonden blijft de afgelopen jaren stijgen, een zorgelijke ontwikkeling, zo vindt de ANWB. Het komende kabinet zal hier in moeten investeren om de halvering van het aantal verkeersdoden in 2030 op weg naar nul in 2050 te kunnen halen.

Leestip:  Winnaars ANWB-verkiezing Camping van het Jaar 2024

Bereikbaarheid

De ANWB vindt het een goede ontwikkeling dat het kabinet investeert in het inlopen van achterstanden bij het beheer en onderhoud van wegen, bruggen, tunnels en viaducten. Ook is er aandacht voor het oplossen van de grootste knelpunten voor de verwachte groei van mobiliteit in de komende decennia. De ANWB vindt dit terecht, maar de opgave is groter dan waar in dit akkoord op wordt ingezet. De ANWB is voorstander van investeringen in openbaar vervoer, fiets, auto, in zowel stad als regio.

Elektrisch rijden

De ANWB vindt het een goede ontwikkeling dat het kabinet inzet op het stimuleren van elektrisch vervoer, de groei van een tweedehands markt van elektrische auto’s en de verdere verbetering van de laadinfrastructuur.

De ANWB is blij dat het streven naar nul verkeersdoden, nul emissie van mobiliteit én nul onvoorspelbare files een stuk dichterbij komt. Daarvoor heeft de ANWB recent voorstellen gedaan in de Visie Personenmobiliteit over de weg 2050. De ANWB wil met deze visie én het Deltaplan van Mobiliteitsalliantie een bijdrage leveren om kabinetsplannen verder te concretiseren.

Leestip:  ANWB coördinerend alarmcentrale bij rampen en calamiteiten
 2/5 (2)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in