Alarmcentrale: meer meldingen van Nederlandse vakantiegangers

De ANWB Alarmcentrale heeft dit jaar in het zomerseizoen meer meldingen dan in 2020 ontvangen van Nederlanders die in het buitenland in de problemen zijn geraakt. Maar de ANWB is echter wat betreft het aantal meldingen nog niet op het niveau van 2019. Dat was de laatste drukke zomer.

Het aantal hulpvragen van Nederlanders die strandden met pech in het buitenland lag op 90 % ten opzichte van 2019. Veel Nederlanders brachten de vakantie door in eigen land of vertrokken met de auto naar een vakantiebestemming in Europa. De meeste pechmeldingen kwamen uit Frankijk (31 %), Duitsland (20%), Italië (12 %), België (8,6%) en Oostenrijk (5,8%).

Opvallend was dat de stabiliteit van de corona-maatregelen in Italië zorgde voor een stijging van een kleine 20 % van de pechhulp. Duitsland liet juist een daling zien van 14,7 % bij de pechhulp in vergelijking met 2019. Dat land voerde een periode een quarantaineplicht in voor Nederlanders die niet gevaccineerd waren.

Leestip:  Camperaars vermijden deze zomer massaal de hitte

Ook kwamen reizigers in sommige landen in de problemen als testuitslagen verliepen tijdens autopech die niet binnen een paar uur opgelost kon worden. Of reizigers werden geconfronteerd met problemen doordat zij in een doorreisland ineens langer dan 24 uur moesten blijven en aanvullende maatregelen moesten nemen om aan de inreisvoorwaarden te voldoen.

De zeventien Nederlandse wegenwachten die actief waren in populaire vakantiegebieden in Frankrijk en Italië kregen 1004 auto’s weer aan de praat.

Top vijf van pechgevallen
  • Lekke band
  • Controlelampjes branden
  • Voertuig start niet
  • Voertuig hapert of verliest vermogen
  • Accuproblemen

Ook op het gebied van personenhulpverlening was het effect van corona duidelijk te merken. Het aantal meldingen uit verre bestemmingen blijft nog achter door de vele reisbeperkingen. Weliswaar zijn er meer hulpvragen binnen gekomen dan in 2020 maar de alarmcentrale zit nog niet op het ‘normale’ niveau. Deze zomer kreeg de ANWB ongeveer 50 % van het aantal hulpvragen ten opzichte van 2019.

Leestip:  Kampeertrend 2024: populairste vakantiebestemmingen
Top vijf van klachten/ letsel
  • Buikklachten
  • Hartklachten
  • Armletsel
  • Longziekten
  • Koorts

De ANWB Alarmcentrale is sinds 1959 het aanspreekpunt voor Nederlanders die hulp in het buitenland nodig hebben. De Alarmcentrale heeft vestigingen in Den Haag en Assen. Er zijn steunpunten in München, Lyon, Barcelona en Athene.

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in