Een lekke autoband krijgen tijdens de vakantie kan iedereen overkomen en komt altijd ongelegen. En als je met een caravan of aanhanger rijdt is de kans dat je in de prijzen valt nog een factor groter.
Een van de eerste signalen van een lekke band is dat het sturen zwaarder of juist lichter aanvoelt. Je kunt merken dat je auto naar één kant trekt, vooral als de voorband lek is. Dit komt doordat de luchtdruk in de band afneemt, waardoor de balans verandert.
Trilling in het stuur of hele auto kan wijzen op een lekke autoband
Als je een plotselinge trilling in het stuur of de hele auto voelt, kan dit wijzen op een lekke band. Vooral als de trilling toeneemt naarmate je sneller rijdt, is het belangrijk om direct te controleren of een van je banden lek is.
De auto gaat “dweilen” als je band lek is
Ook als je auto of aanhanger ineens gaat dweilen in de bochten, zijwaarts over de band heen gaat rollen, kan dat een indicatie dat één van de banden aan het leeglopen is en mogelijk lek is.
Waarschuwingslampje op het dashboard
Moderne auto’s zijn vaak uitgerust met een bandenspanningcontrolesysteem (TPMS). Als het lampje op je dashboard oplicht, betekent dit dat er een afwijking in de bandenspanning is. Dit kan duiden op een langzaam leeglopende band of een lekke band.
De lekke autoband “plakken” of wisselen?
Als je de pech hebt dat een schroef of spijker je band gevonden heeft dan kun je daar beter niet mee doorrijden omdat je dan het risico loopt op een klapband en dan is “plakken” sowieso geen optie meer. Als je een reservewiel hebt dan kun je het wiel verwisselen maar in de tijd dat je de krik en het reservewiel hebt uitgegraven, kun je de band al geplakt hebben.
De meeste lekke banden zijn door een schroef of spijker in het loopvlak en heel simpel zelf met een prop te repareren. Bedenk maar eens hoeveel lekke banden je zelf ooit hebt gehad en hoeveel daarvan er gerepareerd konden worden met een prop.
Check na de reparatie regelmatig de bandenspanning
Na de reparatie heeft de prop tijd nodig om te settelen en te vulkaniseren. Dan kan het voorkomen dat er nog wat lucht ontsnapt dus is het noodzakelijk dat je de bandenspanning blijft controleren.
Mag je met de prop blijven rijden?
Een prop wordt niet gezien als een permanente reparatie omdat de band van buitenaf is gerepareerd. Er wordt daarom aanbevolen om, zodra je de gelegenheid hebt, de band van binnenuit te laten plakken of te laten vervangen.
De band zelf “plakken” gaan we je nu uitleggen
Er zijn reparatiesets voor autobanden te koop waarmee je zelf met een prop of plug je lekke band kunt repareren. Dit zijn dezelfde proppen die garagebedrijven ook gebruiken alleen betaal je daar € 50,- tot € 75,- voor het repareren van de band en daar kun je in de avond of op zondag niet terecht.
De reparatieset
Als voorbeeld heb ik een wat duurdere set van Bol.com gekozen omdat deze set alles bevat wat je nodig hebt en er geen lijm nodig is. Er zitten genoeg proppen in om de rest van je leven zelf je banden te kunnen repareren. Er zijn ook goedkopere sets te koop maar die zijn minder compleet of bevatten lijm die je na één keer gebruiken niet meer uit de tube krijgt.
Wanneer kun je de band niet zelf repareren?
Het onderstaande plaatje geeft aan in welk deel van de band je kunt repareren. Als het lek in de wang (zijwand) van de band zit dan kun je de band niet zelf repareren en ben je aangewezen op je reservewiel. Maar in de meeste gevallen zit het lek op het loopvlak (het groene gedeelte).
Stap voor stap uitleg hoe je een lekke autoband “plakt”
- Verwijder de schroef of spijker met de tang uit je band
- Het klinkt tegenstrijdig, maar maak het gat eerst groter om de prop er in te kunnen krijgen
- Doe de plakker (prop) in de speciale reparatie tool (beide kanten gelijk houden)
- Zet de punt van de reparatie tool in het gat
- Druk de prop in het gat tot er nog ongeveer 1 cm van de prop uitsteekt
- Trek de tool recht terug, zonder te draaien
Snijd na de bovenstaande stappen, de uiteinden van de prop af zodat je een vlak geheel hebt en dan band weer oppompen tot de juiste druk, bijvoorbeeld met de Donrox pomp (ook ideaal om je luchtbedden mee op te pompen) of een voetpomp.
Weer door naar de camping
Hopsa, in een kwartiertje is de klus geklaard, gas op de plank en door naar de camping. Goede reis!