Vooruitblik kampeertrends en tips 2022

Het kampeerseizoen 2021 is voor de meeste van ons voorbij. “op de winterkampeerder na natuurlijk”. Wij kijken vast vooruit met betrekking tot de kampeertrends en tips voor het nieuwe seizoen 2022.

Camping en privé  sanitair

Afgelopen jaar waren er veel meer camping plekken met privé sanitair geboekt of zorgde de kampeerder dat de sanitaire voorzieningen zelf mee genomen werden. De campings zelf hebben hier ook op ingespeeld door op de kampeerplekken privé sanitair aan te bieden.

Door de huidige situatie van de coronacrisis zal dit het aankomende seizoen weer het geval zijn. Het is onzeker wat de regels vanuit de overheid zullen zijn m.b.t. het aankomende seizoen maar helemaal normaal zal het zeker niet worden.

Tip: Goed voorbereiden (zelfvoorzienend) en niet de onzekerheid van de dan geldende regels af wachten.

Gerelateerde artikel: campings met privé sanitair

Campers en Caravans

Wij volgden afgelopen jaar de cijfers van aankoop en verhuren van campers, caravans en vouwwagens (zowel nieuw als gebruikt). Wij zagen een enorme toename. Dit is natuurlijk niet gek door de crisis want een huisje op wielen geeft je toch meer vrijheid.

Tip: Denk aan onderdak voor als je kampeerhuis op wielen niet gebruikt wordt, er is meer vraag dan aanbod m.b.t. stallingen.

Leestip:  Dit jaar al 13% meer nieuwe campers verkocht
Glamping

Deze term komt al een paar jaartjes voor in het woordenboek van de kampeerder. Deze manier van kamperen neemt nog steeds toe en ook hier zien we dat steeds meer campings hier op in spelen. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt, er is een overvloed aan mogelijkheden en er is steeds meer aanbod. Deze trend zet zich gewoon door in het nieuwe seizoen.

Thema campings

Campings proberen zich steeds meer te onderscheiden en hangen vaak een thema aan hun camping. Denk maar eens aan boeren(boerderij)camping, 50-pluscampings, familiecamping, gezinscamping, jongerencamping, natuurcamping en zoals hierboven beschreven glampings. Wij kunnen er nog wel wat benoemen maar we zien hier wel een trend in en dit zal ook in 2022 niet anders zijn. De laatste trend is natuurlijk de pop-up campings, deze reizen de pan uit door de corona crisis.

Overigens is de al jaren terugkerende trend “de vertrouwde camping”. Dit is natuurlijk niet een thema maar voor veel kampeerders waardevol. Een plek waar je vakantievrienden ontmoet en de gastheer en vrouw bekende gezichten zijn.. Wij weten dat kampeerders als geen ander voor elkaar klaar staan en helpen elkaar graag en zeker op de camping.

Leestip:  22 juni 2024 is de nationale kampeerdag
Minimalistisch kamperen

Deze manier van kamperen ook wel paalkamperen of wildkamperen (back-to-basic) was in de vorige seizoenen erg in trek (nog steeds) maar door het sluiten van meerdere locaties door bijvoorbeeld Staatsbosbeheer wordt het er niet makkelijker op. Mensen zijn toch geneigd om niet de gemaakte troep zelf op te ruimen en de overlast nam steeds meer toe, helaas worden daardoor dit soort besluiten genomen.

De gebruikers van de kampeerterreinen maakten steeds vaker een vuurtje en lieten afval en toiletpapier achter; vernielingen werden aangebracht, kampeerde steeds langer en met meer mensen dan toe gestaan. Toezicht en handhaving bleken door het grote oneigenlijke gebruik van de kampeerterreinen niet langer haalbaar.

Tip: Wees zuinig op de natuur en de daarop gelegen kampeerterreinen.

Duurzaamheid

Dit wordt ons inziens de meest gebruikte term in de aankomende en vervolg seizoenen. We moeten allemaal ons steentje bij dragen en dus ook de kampeerder. Zo zijn de eerste elektrische campers gepresenteerd en zijn er al tenten in ontwikkeling waar zonnepanelen in verwerkt worden. Hebben we biologische toilet vloeistof en ook gaan we natuurlijk steeds groener reizen of het nu elektrisch of met bio brandstof is.

Leestip:  Karsten Tenten en Easy Caravanning nemen volgende stap

Ook camping eigenaren proberen hun camping zo energie neutraal en water besparend in te richten indien mogelijk, van ledverlichting tot hemelwater voor de toiletten.

Zelfs wij van kampeermagazine proberen een klein beetje mee te helpen door bijvoorbeeld te schrijven over duurzaamheid maar ook wordt ons platform groen gehost.

Één ding nog

Wij hopen dat het kampeer seizoen er snel weer aan komt en dat we kunnen genieten van een heerlijke vakantie.

Kampeermagazine is ook te volgen via Instagram, Facebook, Twitter of Pinterest.

 4.8/5 (4)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in