Paalkamperen, dat is wildkamperen maar dan legaal

Paalkamperen is wildkamperen in het bos rondom een paal. Er zijn zo’n 50 plekken (paalkampeerplaatsen) in Nederland die je middels coördinaten op je GPS kunt vinden. De kampeerpalen bevinden zich midden in de natuur of aan de bosrand bij wandel- en fietspaden en en vallen doorgaans onder het beheer Staatsbosbeheer.

Rondom elke paal is er binnen een straal van 10 meter plaats voor maximaal 3 kleine trekkerstenten. Kamperen bij de paal is gratis en je mag er maximaal 72 uur blijven staan.

Geen of beperkte faciliteiten bij paalkamperen

Bij paalkamperen ga je helemaal terug naar basic want er zijn geen faciliteiten zoals drinkwater of toiletten. Er staat meestal wel een waterpomp waarmee je je kunt wassen. Je moet zelf alles meenemen en er wordt van je verwacht dat je de paalkampeerplaats weer netjes en schoon achterlaat.

Regels paalkamperen

Paalkamperen betekent vrijheid/blijheid maar er zijn wel een aantal regels waar je je aan dient te houden. Als iedereen zich hier aan houdt dan blijft het mogelijk om te wildkamperen. Helaas zijn er al paalkampeerplaatsen opgeheven omdat sommigen zich niet aan de regels hielden.

  • Open vuur is verboden (tenzij er een speciale vuurplaats is aangelegd)
  • Er mogen binnen een straal van 10 meter maximaal 3 kleine tenten rondom een paal staan met in totaal 6 personen
  • Afval mag niet achtergelaten worden
  • Je mag maximaal 72 uur rondom een paal kamperen
  • Graven en spitten is niet toegestaan
  • Veroorzaak geen geluidoverlast, dus muziek e.d. zijn niet toegestaan
Leestip:  Huur een Pickup camper en maak een fantastische rondreis
Wat nou als je naar het toilet moet?

Tja, dat moet ook gebeuren. Het mooiste is natuurlijk dat je dit doet bij een restaurant als je op doorreis bent maar in de bossen zijn die vanzelfsprekend dun gezaaid.

Moet je het toch in de natuur doen, dan pak je dat als volgt aan. Zoek een beschut plekje,  een flink stuk bij de paalkampeerplaats vandaan en graaf een klein kuiltje van +/- 20 cm diep met de hak van je schoen of een klein schepje en doe daar je behoefte in.

Je kunt je billen schoonvegen met bladeren en daarna schoonspoelen met wat water. Wil je het liefst toch WC-papier gebruiken dan kan dat natuurlijk ook maar laat dit niet achter in de natuur. Zorg dus dat je een afsluitbaar zakje bij je hebt zodat je daar het gebruikte WC-papier in kunt doen zodat je het mee kunt nemen tot je een prullenbak tegenkomt.

Leestip:  Huur een Pickup camper en maak een fantastische rondreis
Wat moet je bij je hebben als je gaat paalkamperen?

Deze artikelen moet je zeker bij je hebben als je gaat wildkamperen: Voldoende drinkwater, kookgerei (zoals pan, gasbrander, aansteker, bestek), afvalzakjes, tent, slaapzak, zaklamp, telefoon (voor noodgevallen) en we bevelen ook aan om een anti muggen middel mee te nemen.

Tip: Zet je telefoon uit of neem een powerbank mee anders is hij misschien leeg als je hem nodig hebt.

Tenslotte nog wat leuke links over paalkamperen:
Staatsbosbeheer (locaties in Nederland)
Wild-kamperen.nl (locaties in Nederland en België)
Paalkampeer pagina van Stefan Kruithof (locaties in Nederland en België)
Bivakzone.be (locaties in België)
Rugzaktrips (leuke en handige tips)

 4.9/5 (7)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in