Maak je eigen privé sanitair op de camping

Nu door Corona de gedeelde sanitair gebouwen nog tot 1 juli gesloten moeten blijven wordt het voor vele kampeerders een uitdaging om te kunnen kamperen tot het moment dat de sanitair gebouwen weer open zijn. Je hebt feitelijk maar 3 opties, dat is thuisblijven (wat je eigenlijk niet wilt), een camping met privé sanitair boeken maar vrije plekken zullen dun gezaaid zijn dit jaar of eigen privé sanitair gebruiken.

De meeste (recente) caravans en campers hebben een douche en toilet aan boord dus die zijn zelfvoorzienend maar vouwwagen- en tentkampeerders hebben die luxe helaas niet.

Wil je toch lekker naar de camping dan is de oplossing om zelfvoorzienend te worden en je eigen privé sanitair mee te nemen. Zodra de sanitair gebouwen weer open mogen is het virus nog niet verdwenen en moeten we voorzichtig blijven. We gaan je vertellen welke mogelijkheden er zijn om je eigen sanitair te maken.

TIP: Vraag voordat je boekt na of er de mogelijkheid is om je (chemisch) toilet te legen want dat is niet op alle campings mogelijk of toegestaan. 

Het kleine hokje

We moeten beginnen met het creëren van “het kleine hokje” want je wilt tenslotte wel wat privacy. Je kunt een ruimte vrijhouden in je tent maar ik denk dat het efficiënter en ook prettiger is als je daar een apart hokje voor hebt. Zeker ook als je ook een douche wilt gaan gebruiken (kom ik later op terug). Er zijn prachtige douchetenten (ook omkleedtenten genoemd) op de markt die we hier perfect voor kunnen gebruiken. Koop wel een douchetent zonder (vaste) bodem want het water moet wel weg kunnen. Heb je kleine kinderen, neem dan een iets grotere maat zodat je er zelf ook bij kunt.

We adviseren om kunststof tenttegels (met gaatjes) onder de tent te leggen zodat je niet met je voeten in de blubber komt te staan. Een voorbeeld hiervan zijn de Isabella Floor tenttegels.

Leestip:  Jouw plekje op Camping De Boerinn met vroegboekkorting

Het toilet

Het allerbelangrijkste voor je privé sanitair is het toilet en daar zijn twee oplossingen voor.

Toiletemmer

toiletemmerDe eerste optie is een toiletemmer. Het grote voordeel is dat een toiletemmer goedkoop is, weinig ruimte inneemt en vooral licht is. Grote nadelen zijn dat het verre van comfortabel is en na elk gebruik moet hij geleegd worden en bij de stortplaats voor de chemische toiletten wil je eigenlijk zo min mogelijk komen.

Chemisch toilet

chemisch toiletDe tweede (meest gebruikte) optie is een chemisch toilet (vaak porta potti genoemd). Deze draagbare toiletten zijn wel een flink stuk duurder in aanschaf maar geven wel een stukje comfort en hoeven niet na elk gebruik geleegd te worden. In een chemisch toilet moeten wel toiletvloeistoffen gebruikt worden om de lucht te verbloemen en de uitwerpselen (en toiletpapier) af te breken.

Lees ook: Duurzamer kamperen met biologische toiletvloeistof

Met droogtoilet zakken houd je de boel schoon

Er zijn droogtoilet zakken (toiletstoel zakken) te koop die je in je toiletemmer of in je chemisch toilet kunt hangen en na de grote boodschap luchtdicht af kunt sluiten. Deze zakken mogen gewoon in de huisvuil container gegooid worden. Meer hierover kun je lezen in het artikel: Kak in de zak en houd een frisse bak.

De douche

Uiteraard kun je jezelf elke dag ouderwets met het washandje gaan wassen maar een verfrissende douche is na een (hopelijk) warme, zweterige dag wel even lekker. Omdat de sanitair gebouwen gesloten zijn kun je geen warm water tappen dus dat is de uitdaging in deze. We hebben een aantal oplossingen gevonden.

Leestip:  EP stemt voor hoger campergewicht met B-rijbewijs
Douchezak
douchezak

De douchezak is een zwarte zak variërend van 10 tot 40 liter met een kleine douchekop die door de zon opgewarmd wordt. Voordeel is dat de investering niet hoog is en je hoeft het water niet van te voren te verwarmen. Een nadeel is dat de zon wel moet schijnen om het water te verwarmen. Daarnaast is de hoeveelheid water beperkt en de straal is minimaal omdat de waterdruk erg laag is. Ben je met een gezin op de camping dan zul je behoorlijk wat douchezakken mee moeten nemen om allemaal te kunnen douchen.

Elektrische handdouche

elektrische handdoucheEen tweede optie is een elektrische (oplaadbare) handdouche met dompelpomp. Het voordeel is dat hij niet al te duur is, klein en licht en heeft een redelijke waterdruk. Ook hier zijn wel nadelen en dat is dat het een oplaadbaar apparaat is en als de accu leeg is dan is het douche plezier ook over. Daarnaast moet je het water zelf verwarmen en dat zal dan met een keteltje op het vuur moeten.

Mobiele gasgeiser

mobiele gasgeiserQlima (voorheen Zibro) heeft een mobiele gasgeiser met douche in het assortiment. Wil je echt een top of the bill privé sanitair creëren dan los je eigenlijk alle nadelen van de bovenstaande oplossingen met deze gasgeiser op. Je sluit hem aan op een gastank, sluit hem aan op de kraan en douchen maar. De watertemperatuur kan tot 70 °C ingesteld worden en hij kan tot 5,5 liter water per minuut verwarmen. Als je geen kraan in de buurt hebt kun je het ook doen met grote jerrycan met daarin een 12V dompelpomp die je aansluit op bijvoorbeeld je auto. Een handige klusser weet daar vast wel raad mee.

Leestip:  Camping: De ideale co-working plek

De voordelen zijn dat je gewoon water kunt gebruiken, een lekkere douchestraal hebt en “onbeperkt” kunt douchen. Pas als je gastank leeg is dan is het over met de pret. Een nadeel (kan zijn) de prijs en als je langer doucht krijg je ook meer water op je kampeerplaats. Wat betreft investering is dit wel de duurste optie maar een kampeerplaats met privé sanitair is ook een stuk duurder dan een normale kampeerplek.

Om te voorkomen dat het een erg natte bende wordt op je kampeerplaats kun je een teil/bak (of opblaasbaar voetenbad) meenemen waar je in kunt gaan staan en na het douchen kunt legen bij een afvoerputje.

Conclusie

Wij zien voor vouwwagen– en tentkampeerders, met bovenstaande oplossingen voor je eigen privé sanitair, geen enkele belemmering (misschien een beetje want het liefst zit je natuurlijk op een fatsoenlijke toilet) om te gaan kamperen deze zomer. Ook voor caravan- en camper kampeerders die geen natte zooi en stank binnen willen hebben is het ook een prima oplossing.

 4.3/5 (55)

Wat is je waardering?

6 REACTIES

 1. Beste Arno,

  Wat een prima oplossingen voor het ‘sanitair’-probleem! Ik heb alleen één vraag:
  Bij de oplossing “Elektrische handdouche” zie ik de handdouche gemonteerd op een staander. Dat lijkt me wel érg handig in een tentje… Kun je nog even aangeven wát dat voor staander is? Alvast bedankt!

 2. Wij nemen al jaren een gardena tuindouche mee. Je prikt em in de grond dichtbij een kraantje en heerlijk afdouchen. Ook de kinderen beleven altijd plezier met de tuindouche. Wel steenkoud maar dat is eigenlijk alleen maar verfrissend en erg gezond volgens Wim hof 😉

 3. Beste Arno,

  Informatief artikel! Dit biedt binnen de richtlijnen mogelijkheden. Ik zie alleen veel campings waarbij een toiletemmer (en vaak ook een chemisch toilet) niet is toegestaan en kan er verder niet veel over terugvinden of dit binnen de richtlijnen van het RIVM is. Heb jij bronnen waaruit blijkt dat het officieel mag?

  Hartelijke groet,
  Ingrid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in