Versoepelingen hebben niet geleid tot hogere vakantie-intentie

Negende meting Vakantie Sentiment Monitor: versoepelingen hebben niet geleid tot hogere vakantie-intentie. Wel zijn er meer vakantieplannen omgezet in boekingen. Eigen land blijft onverminderd populair.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) maakt de resultaten van de negende meting van de Vakantiemonitor bekend. Met deze monitor meet NBTC sinds mei 2020 de vakantie-intentie en de invloed van corona op het reisgedrag van inwoners uit Nederland en de toeristische kernmarkten van ons land: België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China. De meting vond plaats van 1 tot en met 6 juli. Dit is na aankondiging van de vele versoepelingen maar vóór de actuele ontwikkelingen met betrekking tot de oplopende besmettingscijfers in Nederland.

Belangrijkste resultaten:
  • Ook in deze meting wil nog altijd twee derde van de Nederlanders op vakantie dit jaar. Dit geldt ook voor de inwoners uit de belangrijkste herkomstlanden, behalve Frankijk. Daar is de vakantie-intentie gedaald.
  • Het aandeel daadwerkelijk geboekte vakanties is in alle landen toegenomen ten opzichte van de vorige meting. Dit geldt met name voor inwoners uit Nederland (+10%), België (+9%) en Duitsland (+9%).
  • Een vakantie in eigen land blijft dit jaar onverminderd populair. In vrijwel alle Europese landen is het aantal mensen met vakantieplannen in eigen land toegenomen.
  • Twee op de vijf Nederlanders met vakantieplannen geeft de voorkeur aan een vakantie in eigen land. Deze resultaten hangen sterk samen met een gevoel van angst voor een toenemend aantal besmettingen en onzekerheid over de reismogelijkheden en situatie in het buitenland. (Zie onze peiling over kamperen in Nederland.)
  • De helft van de Nederlandse inwoners geeft deze zomervakantie de voorkeur aan een vakantie in eigen land. Opvallend is dat van deze groep bijna 80% vorig jaar ook op vakantie is geweest in eigen land.
  • Vaccinaties hebben veel invloed op het vakantiegedrag als het gaat om buitenlandse vakanties. In het merendeel van de Europese landen geldt dat ruim de helft van de mensen aangeeft weer naar een ander land op vakantie te gaan wanneer men is gevaccineerd.
Leestip:  Autoregistraties Mei: aantal EV’s daalt met 12 procent
Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in