Tips voor kamperen in de winter

Steeds meer campings zijn het hele jaar door open. Dat is niet zo vreemd, want de zachte winters in Nederland maken kamperen heel goed mogelijk, zonder dat je het al te koud hoeft te hebben. Daarnaast zijn er campings in Oostenrijk speciaal voor de wintersport waar veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. Kamperen in de winter is in veel gevallen iets goedkoper, iets waar deze pagina ook zeker raad mee weet, omdat het immers gaat om het laagseizoen. Met deze tips geniet je overigens van een heerlijke kampeervakantie in de winter.

Kies een goede camping uit

Er zijn verschillende campings in Nederland en over de grens die het hele jaar door open zijn. Een dergelijke wintercamping biedt verschillende faciliteiten om zo behaaglijk mogelijk te kunnen kamperen. Denk hierbij aan een verwarmd sanitairgebouw, zodat douchen of het gebruik maken van de toiletgelegenheden net zo fijn is als thuis. Je kan ook kijken naar andere faciliteiten, zoals een eetgelegenheid op het kampeerterrein, een winkeltje voor de eerste boodschappen en wellicht de mogelijkheid voor het huren van fietsen en wassen van kleding.

Winterse bezigheden

Wandelen is een van de favoriete bezigheden van de kampeerder. Ga je kamperen in Duitsland of Oostenrijk dan kun je mooie bergwandelingen maken. In eigen land geniet je van winterse taferelen langs het strand of in de bossen. Er zijn tal van wandel- en fietsroutes te vinden om van te genieten. Hou je van schaatsen en heeft het flink gevroren? Er zijn tal van plekken waar je kan schaatsen. Sommige campings die in de winter open zijn, bevatten speelvijvers waar dan een paar rondjes op geschaatst kunnen worden. Of neem een slee mee voor als het gaat sneeuwen. Uiteraard zijn er campings of winkels in de buurt waar je deze spullen kan huren als je het zelf niet mee wil nemen. Informeer voordat je gaat boeken of dit tot de mogelijkheden hoort van de camping. Andere dingen die leuk zijn om te doen tijdens een winterse kampeertrip is het bezoeken van een kerstmarkt, stad of museum.

Leestip:  Vierde tv-seizoen Camp to Go
Winterse voorzorgsmaatregelen

Ga je op vakantie in de winter dan is het altijd goed om een aantal zaken op orde te hebben. Of je nu in Nederland blijft of toch doorrijdt naar de Alpen; breng sneeuwkettingen mee en zorg dat er winterbanden onder je auto, caravan, aanhangwagen of camper zitten. Verder is het goed om antivries, ijskrabbers en dergelijke mee te nemen. Zeker weten dat je auto of kampeerwagen winterklaar is? Laat de onderdelen nalopen en keuren door je garage, zodat je veilig op pad gaat.

Veilig verwarmen

Sta je in de winter op de camping dan maak je het binnen warm en gezellig dankzij het verwarmingselement van de caravan of camper. Laat je de kampeermiddel daarom door een erkende garage ook controleren op de veiligheid van je gasinstallatie. Meestal nemen ze dat meteen mee als je toch voor een winterbeurt komt. Zo kun je met een gerust hart de verwarming en het fornuis in de caravan of camper gebruiken. Wist je dat het goed is om bij (extreem) lage temperaturen de verwarming constant aan te laten? Hiermee voorkom je dat een boiler, watertank en -leidingen niet bevriezen. Controleer daarom de gasflessen geregeld en breng voldoende voorraad mee. Het ligt overigens aan waar je gaat kamperen en hoe koud het is of dit echt nodig is.

Leestip:  Camperpark Marina Port Zélande - camperplaats op de Brouwersdam
Vrieskou? Sla water in

Zorg dat je voldoende water bij je hebt. Dit klinkt misschien gek, maar als dan toch een waterreservoir of waterleiding van de camping bij (extreme) mintemperaturen gaat bevriezen, heb je in ieder geval proviand bij je. Zorg daarom dat je een aantal liter water bij je hebt. Zo heb je altijd voldoende te drinken en kan je met gemak thee of koffie zetten.

Warmtetips

Uiteraard is het een stuk kouder in de winter dan in de zomer, zelfs wanneer het niet gaat sneeuwen of vriezen. Bereid je daarom goed voor op koude dagen en vooral nachten! Schapenvachten, warme sokken en sloffen, dekens van fleece of wol en warmte kussens of warmwaterkruiken vormen geen overbodige luxe in de camper of caravan.

Sneeuwvrij

Ga je kamperen in Scandinavië of een ander sneeuwrijk gebied, dan heb je een stevige voortent nodig, isolatiedekens voor de cabine van je camper en een bezem met schep. Deze laatste twee heb je nodig om de omgeving rondom je kampeermiddel sneeuwvrij te maken. Vergeet daarbij niet om het dak van je camper of caravan dagelijks sneeuwvrij te maken. Zo bescherm je het dak en de dakramen tegen schade van de zware sneeuw.

Leestip:  ANWB bundelt krachten met ADAC en TCS in kampeersector
Winterkamperen; knus en gezellig

In de winter kamperen is heel knus en gezellig. Je zit meer binnen, dus zorg voor voldoende vermaak en geniet van de stilte van de winter. Het is een heel andere ervaring dan wanneer je gaat kamperen in de zomer.

 4/5 (1)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in