Tips voor een eerste downhill mountainbike ervaring

Zo sjees je veilig met de hele familie de berg af in Morzine en Avoriaz

Mountainbiken hebben de meeste Nederlanders weleens gedaan, maar downhill mountainbiken is een andere tak van sport. Bij het downhillen maak je gebruik van liften -inderdaad diezelfde liften die je ook in de winter neemt- en eenmaal boven sjees je met een speciale mountainbike met extra demping naar beneden. Een nogal coole en stoere sport. Ideaal om een keer met de hele familie te testen. Spannend? Zo pak je een eerste keer downhillen aan.

Start op een veilige plek om te wennen aan de downhill fiets

Liever niet meteen met de lift naar boven? In Le Parc des Dérèches dat in het dorpje Morzine ligt start je met relatief vlakke routes die midden door het bos gaan langs het riviertje de Dranse. Door zo nu en dan een bruggetje over de Dranse te nemen oefen je alvast met terrein met meer reliëf. En als je genoeg hebt geoefend stop je weer. Niks geen stress dat je die berg af moet.

Start op een veilige plek om te wennen aan de downhill fiets

Downhillen is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar oud – foto: Keno

Kies voor groene en blauwe downhill pistes

Downhill pistes worden op dezelfde manier aangegeven als skipistes, dus groen is het makkelijkst en zwart ’t moeilijkst. Als beginner of wanneer je met de kids gaat downhillen start je met groene en blauwe pistes. In Avoriaz in het gedeelte Super Morzine zijn perfecte pistes om te starten te vinden zoals de Seraussaix afdaling die prachtig tussen de bomen ligt en waar je eerste bochten en heuveltjes kunt testen. Een kaart met alle groene en blauwe pistes vind je hier en hier.

Leestip:  Ook voor getrainde fietsers is e-biken in de Alpen geweldig

Kies voor groene en blauwe downhill pistes

Picknicken bij een berghutje – foto: Kenoderleyn

Oefen in een bikepark

Zowel in Morzine als in Avoriaz vind je een bikepark waar startende downhillers kunnen oefenen met hobbels, bochten en obstakels. Het bikepark in Morzine ligt boven aan de Pleney kabelbaan. Ideaal om hier je skills te testen voordat je de wijde natuur in gaat. Wedden dat je na het oefenen hier met gemak van de berg af terug naar het dorp zoeft? Liever wat rustiger aan? Het is ook mogelijk om de kabelbaan terug te nemen.

Oefen in een bikepark

Met de DH mountainbike in de lift – foto: MANEL TRAVELS

Neem les van een professionele instructeur

Dankzij een gekwalificeerde en ervaren instructeur voel je je binnen de kortste keren vertrouwd en veilig op je fiets. Ze kunnen je net die tips en tricks geven die ervoor zorgen dat je het maximale uit je mountainbike vakantie haalt.
Een overzicht van MTB-scholen in Morzine
Een overzicht van MTB-scholen in Avoriaz

Leestip:  Fietsexcursie voor fijnproevers in de Franse Ardennen
Praktische tips tijdens het downhillen

1. Ga op de pedalen staan en houd je gewicht in het midden van de fiets
2. Vang hobbels op door je benen te buigen
3. Kijk goed vooruit en niet naar beneden
4. Knijp zachtjes in je remmen, blokkeer ze niet.
5. Door in beweging te blijven houd je je balans
6. Have fun!

Praktische tips tijdens het downhillen

Nagenoeg alle downhill paadjes zijn handmatig aangelegd – foto: Avoriaz

Downhill mountainbiken en duurzaamheid

In Morzine en Avoriaz geen grote kunstmatige bouwsels of “snelwegen” waar downhillers naar beneden sjezen vinden. Het bike park gaat op in de natuur en nagenoeg alle downhill paadjes zijn met de hand aangelegd. Zodoende is natuurbehoud en toerisme in balans. De bewoners van Morzine en Avoriaz zijn grotendeels afhankelijk van inkomsten via toerisme. Sporten zoals het mountainbiken biedt de dorpen de gelegenheid om het toeristische seizoen te verlengen.

Over Morzine en Avoriaz

Morzine, Avoriaz en het Portes du Soleil mountainbikegebied behoren tot de beste plekken in Europa om te mountainbiken en worden door een grote meerderheid van de MTBikers beschouwd als het Mekka op het gebied van mountainbiken. Vanuit de plaatsen kun je van Frankrijk naar Zwitserland biken en weer terug. De 12 dorpen in het gebied zijn met elkaar verbonden.

Leestip:  Frankrijk fietsland

Morzine is een traditioneel Frans bergdorpje met houten chalets en telt 3.000 inwoners. Avoriaz ligt op een hoogte van 1800 meter en is een autovrije bergplaats. Van een afstand bootsen de gebouwen de rotsen onder het dorp na. De dorpen maken deel uit van het UNESCO Global Geopark Chablais, een natuurgebied van bijna 900 km2.

Meer informatie www.morzine-avoriaz.com en www.avoriaz.com

Foto: Kenoderleyn

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in