Reinigen van de waterleiding van caravan en camper

De watertank reinigen en het schoonmaken van de waterleiding van de caravan en camper is i.v.m. hygiëne van groot belang. De watertank en waterleidingen van een caravan en camper vervuilen na verloop van tijd enorm. De vervuiling bestaat uit kalkafzetting, algen en bacteriën.

Het is dan ook zaak om de leidingen goed leeg te blazen (met bijvoorbeeld een luchtbed pomp) als de camper/caravan de stalling in gaat. Het meest optimaal is om de leidingen en watertank twee maal per jaar te reinigen. Een keer aan het einde van het seizoen voordat de caravan of camper de stalling in gaat en een keer aan het begin van het kampeer seizoen.

Huismiddeltjes

Steradent tabletten: Die bevatten soda, chloor en zuurstof en daarmee pak je zowel de kalk, algen en bacteriën aan.

Bleekmiddel: ontsmet heel goed maar pakt de kalk niet aan. Een nadeel is de nasmaak.

Citroenzuur: pakt voornamelijk de kalk aan en in mindere mate de algen en bacteriën.

Professionele middelen

123 Press SW schoonwaterleiding: Press SW is een schoonwatertank en -leiding reiniger die geschikt is voor het gehele drinkwatersysteem in campers en caravans. Press SW verwijdert alle aanslag (op kalkaanslag na) uit de tank en leidingen. Het middel is (verdund) niet schadelijk voor de gezondheid en tast de tank, leidingen en eventuele boiler niet aan.

123 Decal Ontkalker: Decal ontkalker van 123 bestaat uit een organisch zuur wat kalkaanslag verwijdert in waterleidingen, boilers en huishoudelijke apparatuur. Daarnaast neutraliseert Decal ook eventuele geurtjes.

Gezien de jarenlange doorontwikkeling en de testen zijn de professionele schoonmaakmiddelen het meest veilig om te gebruiken.

De professionele middelen zijn te koop op Kampeerwereld of bij de kampeerwinkels.

Stappenplan voor het schoonmaken van de watertank en waterleidingen

Wij gebruiken zelf onze voor het schoonmaken van de watertank en waterleidingen de Steradent Triple Action Plus tabletten omdat Steradent geen of weinig smaak afgeeft.

De mengverhouding wij aanhouden is: 1 steradent tablet op 1 liter (warm) water.

Tap voor dat je begint de waterleidingen en de boiler af middels de aftapkraantjes die meestal in de buurt van de boiler gemonteerd zijn. Draai zodra de leidingen leeg zijn de aftapkraantjes weer dicht.

Watertank reinigen

Begin met het reinigen van de watertank, maak de tank eerst helemaal leeg en vul de tank met een laagje reinigingsmiddel. Dan de watertank reinigen met een borsteltje of sponsje. Spoel de watertank goed na met ruim water en vul hem daarna volledig met het reinigingsmiddel.

Reinigen van de waterleiding

De volgende stap is het reinigen van de waterleiding. Pomp het middel door de leidingen. Heeft je caravan of camper meerdere kranen (bijvoorbeeld de douche) dan moet je ze allemaal open zetten totdat alle leidingen zijn gevuld met het reinigingsmiddel. Sluit de kranen goed en laat het 24 uur zo staan.

Laat de leidingen en de watertank helemaal leeglopen en blaas ze bij voorkeur leeg met bijvoorbeeld een luchtbed pomp (niet met je mond) en spoel ze daarna grondig na.

Let op, gebruik je voor het schoonmaken van de watertank en waterleiding de professionele middelen, volg dan de instructie van de fabrikant.

Gerelateerd artikel: Watertank camper en caravan vaak vervuild

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang artikelen zoals deze in je mailbox.

print
4.6/5 (12)

Wij waarderen je mening!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bevestiging *