Nieuwe visvijver op camping De Kleine Wolf

AA Ecostabiele schelpen geven camping De Kleine Wolf verder vorm.

Voor het wandelpad naar en rondom de nieuwe visvijver op camping De Kleine Wolf in het Vechtdal is een speciaal schelpenmengsel gebruikt. Deze natuurlijke halfverharding is waterdoorlatend en heeft een zuiverende werking.

Camping De Kleine Wolf heeft een grote reputatie wanneer het aankomt op kwaliteit en beleving. Elk jaar lukt het de camping om als finalist in diverse beoordelingen en categorieën mee te dingen. De ANWB heeft de camping dit jaar al tot ‘Camping van het jaar’ uitgeroepen. Met het kampeerseizoen in aantocht is het slechts een kwestie van tijd voordat bezoekers dat zelf kunnen beproeven. Een nieuwe ervaring waar die van kunnen profiteren is de visvijver die recent is aangelegd. Dit om tegemoet te komen aan de groeiende populariteit van deze sport. Het wandelpad ernaartoe en rondom de vijver is afgewerkt met AAecostabiele schelpen. “Dat stoft niet en dankzij de korrelopbouw is het een stabiele oppervlakte. Bovendien is het een natuurlijk product dat bij de uitstraling past die wij willen hebben,” zo motiveert Sander Wagenmans namens de camping de keuze. Paden elders op de camping zijn, tot dusver, vooral verhard met behulp van puin. “We hebben echter al plannen om deze AA ecostabiele schelpen ook ook daar als halfverharding in te zetten.”

Leestip:  Camping De Couter even heerlijk uitwaaien
Onverstoorbaar

Dankzij de plooibaarheid van het materiaal volgt het pad de glooiende vormen van de natuurlijke omgeving. De visvijver zelf ligt in een dal. “Daardoor is er een kans dat bij hevige regenval een deel van de omgeving zal overstromen wanneer al het water in dit bekken terechtkomt. De verwachting is echter dat dat geen invloed op het wandelpad zal hebben maar óók dat het pad bij overstroming geen invloed op de omgeving zal hebben.” De schelpenmix bestaat uit 100% schelpen van verschillende gradaties en voldoet aan de regeling bodemkwaliteit.

Door de hydraulische werking verdicht de mix zodra deze is aangebracht en wordt het een zeer stabiele, maar waterdoorlatende mix. Zolang de ondergrond voldoende meewerkt, zal het niet verpappen. Wandelaars zullen op dit pad dus altijd droge voeten hebben. De schelpenmix is zelfs in staat om zogenaamde T-10 buien te verwerken. “Qua onderhoud hebben we er straks geen omkijken naar. De hoge pH-waarde van de schelpen remt de onkruidgroei.” Die hoge pH-waarde is ook de reden waarom Staatsbosbeheer een deelstroom van de schelpenmix met behulp van helikopters over de Veluwe uitstrooit om zo de natuur op een natuurlijke manier te reguleren.

Leestip:  Sifan Hassan gaat samenwerking aan met Summio Parcs

Camping De Kleine Wolf

De nieuwe visvijver en natuurlijke omgeving moeten camping De Kleine Wolf ook dit jaar hoog in verschillende beoordelingen brengen
Nederlands product

AA Ecostabiele schelpen worden, tot dusver, vooral in het westen van het land als halfverharding gebruikt. Het was dan ook een tip van een Zeeuwse campinghouder die Wagenmans op het spoor van de schelpen zette. De schelpen worden gewonnen voor de Nederlandse kust waarna ze tot een mix worden verwerkt waarmee fiets- en wandelpaden, parkeerplaatsen of erfverhardingen kunnen worden aangelegd. Dat kan in de stedelijke omgeving maar ook in kwetsbare natuurgebieden. “Het is een 100% natuurlijk product dat, wanneer het niet langer nodig is, gewoon door de bodem gemengd kan worden,” zo zegt Bart van Schilt van aannemersbedrijf Traas en Ovaa dat het nieuwe fiets- en wandelpad op camping De Kleine Wolf heeft aangelegd. “Inde gemeente Middelburg is met behulp van deze schelpenzelfs een tijdelijke weg aangelegd. Die stelt leveranciers en bewoners de komende 10 jaar in staat om gewoon de nieuwbouwwijk te bereiken. Zodra de definitieve infrastructuur is aangelegd, kan deze weg snel worden opgeruimd door het door de bodem te freezen. Daarna kan de grond weer in oorspronkelijke staat aan de boer worden teruggegeven.”

Leestip:  De beste kampeergebieden in Europa
Snel gelegd

Omdat camping De Kleine Wolf ervoor koos om zelf de voorbereidingen te treffen, was het hele pad zo gelegd. “Al met al waren we in twee dagen klaar,” zo merkt Wagenmans op. Dankzij de voorbereidende werkzaamheden hoefde Traas en Ovaa de schelpen alleen nog maar aan te brengen en te profileren. Die twee dagen zullen hem straks een wereld van verschil brengen, wanneer gasten en bezoekers zich met droge voeten naar de visvijver kunnen reppen terwijl het pad opgaat in de natuurlijke omgeving.

Website Camping DE Kleine Wolf: De Kleine Wolf

 5/5 (1)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in