Netwerkwandelingen Sallandse Heuvelrug & IJsselvallei

De Mooiste Netwerkwandelingen Sallandse Heuvelrug & IJsselvallei
Menno Faber | Ad Snelderwaard | Noes Lautier

In het voorjaar van 2018 bracht Uitgeverij Elmar de reeks De Mooiste Netwerkwandelingen op de markt. Inmiddels is deze praktische serie niet meer weg te denken uit het aanbod van wandelgidsen.

Het succes blijkt alleen al uit het feit dat deze week het negende deel verschijnt: Sallandse Heuvelrug & IJsselvallei.

De wandelgidsen in deze reeks ontlenen hun succes aan een heel heldere opzet. Het compacte formaat springt direct in het oog. De boekjes passen in elke rug- of broekzak. Maar primair gaat het een wandelaar natuurlijk om de route. Daar is in deze reeks veel aandacht voor. Om te beginnen voeren de wandelingen altijd langs de welbekende wandelknooppunten, zodat je nooit hoeft te verdwalen. Daarnaast is van elke wandeling een topografische kaart in het boekje opgenomen. En dan zijn er ook van elke wandeling gratis GPS-tracks beschikbaar. Dus zoeken naar de juiste route is verleden tijd.

Goed gevoel

NetwerkwandelingenAls het traject duidelijk is, dan kijken we naar de omgeving. Elke wandeling voert zo veel mogelijk, en zeker voor de helft, over onverharde paden. Dat geeft de wandelaar gelijk een goed gevoel. En omdat de wandelaar niet meer op de route hoeft te letten heeft hij meer oog voor zijn omgeving, waaraan de auteurs veel aandacht besteden. Dat gaat soms om historische bouwwerken zoals een molen, gemaal of een bijzonder huis. Maar minstens zo vaak worden ook bijzonderheden uit de natuur mooi uitgelicht. Landschapsfoto’s en historische illustraties maken de beleving compleet.

Leestip:  Drie keer hiken combineren met lokaal en lekker eten

De netwerkwandelgids Sallandse Heuvelrug & IJsselvallei beschrijft 15 wandelingen, in lengte variërend van 9 tot 16 kilometer. De wandelingen liggen ongeveer tussen Zwolle, Ommen, Holten en Deventer. De route van Wijhe naar Heino is een lijnwandeling van station naar station, de andere wandelingen zijn rondwandelingen. Daar waar mogelijk is bij het begin- en eindpunt de bereikbaarheid met het OV aangegeven.

15 wandelingenOpvallend aan deze wandelingen is de grote variatie in landschap. Lopend langs de IJssel en door Salland ziet de wandelaar vooral veel agrarische gebied. Maar de wandelingen verder naar het oosten liggen juist in een bosrijke omgeving waarbij je zowel tussen naald- als loofbomen loopt. Sterker nog, bij die wandelingen zijn zelfs (naar Nederlandse begrippen) bergen in de route opgenomen. Denk daarbij aan de Lemelerberg, de Hellendoornseberg en de Holterberg. Hieraan ontleend Nationaal Park Sallandse Heuvelrug haar naam. Deze nieuwe compacte wandelgids zal mensen veel wandelplezier bezorgen.

Leestip:  Fjällräven Classic 2024 - Meerdaagse trekking voor iedereen
De Mooiste Netwerkwandelingen Sallandse Heuvelrug & IJsselvallei

• 15 Wandelingen van 9 tot 16 km
• Altijd langs knooppunten
• Altijd gratis GPS-tracks
• Altijd topografische kaarten
• Compact en praktisch formaat
136 pag. | Paperback | Uitgeverij Elmar BV
€ 14,99 | ISBN 9789038927879

 3.7/5 (3)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in