Reizen met de camper goed is voor je mentale weerbaarheid?

Nu de lente aan de deur rammelt, lijkt iedereen naar buiten te willen vluchten voor gratis vitamine D. Maar aan je bubbel ontsnappen heeft veel meer gezondheidsvoordelen, zeker als je met een huurcamper de natuur in gaat. ‘Kamperen is de ideale manier om jezelf een mentale boost te geven.’

Dat we niet zijn gemaakt om de hele dag binnen te zitten, dat ervaren we allemaall. We missen de lichaamsbeweging, de frisse lucht, de vitamine D en het gevoel van ruimte, perspectief, eventjes helemaal losweken van alles waar je doordeweeks mee bezig bent. Je hoofd resetten. ‘Precies de dingen die kamperen zo ontzettend populair maken’, zegt Martijn Peeters, oprichter van Camptoo, het grootste camperdeelplatform van Nederland. ‘Kamperen is de ideale manier om, zeker in deze uitzonderlijke tijden, jezelf een mentale boost te geven. Want naast lichamelijke voordelen biedt kamperen in de buitenlucht ook een oppepper voor je mentale weerbaarheid.’

Digital detox

Smartphones en handige apps maken ons leven een stuk sneller en eenvoudiger, maar tegelijkertijd toont onderzoek aan dat je je lichaam een groot plezier doet als je even niet bent blootgesteld aan die overload aan informatie. Ga je op kampeervakantie, zie dat dan als het ideale moment om een digitale detox door te voeren. Verminder je schermtijd door pushberichten en notificaties uit te schakelen en sla fotoshoots, vogelgeluidenapplicaties, plantenscanmomentjes en gps-trackers een keertje uit. De tijd die je overhoudt besteed je aan je vrienden of familie, aan de natuur om je heen, en jezelf. Door de focus te verleggen van het scherm naar de werkelijke wereld, geef je je lichaam een kans zich in het nu te voelen.

Leestip:  Zelfbouw camper meubels van Venny
Serotonineboost 

De kracht van de natuur is iets dat je niet moet onderschatten. Zodra je de stad de rug toekeert en je schermpjes vaarwel zegt, en je de natuur met al je zintuigen omarmt, stimuleer je de productie van serotonine. Dit stofje staat bekend als de ‘happy chemical’ en zorgt ervoor dat je lichaam in balans blijft en je hoofd de wereld als positief ervaart. Een flinke dosis serotonine zorgt voor een veilig en minder opgejaagd gevoel, creëert focus en concentratie en gaat ook de strijd aan met angstgevoelens. Niet voor niets wint het Japanse bosbaden aan terrein in Nederland. Het effect van de natuurlijke wereld op onze geestelijke gezondheid gaat veel verder dan alleen bomen knuffelen. Door alle zintuigen te gebruiken en de omgeving in je op te nemen via je oren, ogen, neus, mond, handen en voeten, zet je allerlei gunstige processen in werking.

Endorfinetoename

Tijdens een kampeervakantie doe je vaker aan lichaamsbeweging dan gebruikelijk. Je duikt de bossen in voor een lange wandeling, je zwemt de hele dag in  zee of onderneemt een pittige hike in de heuvels. Kies daarom altijd een camping uit die je stimuleert om je sportkleren aan te trekken, of dat nu aan de kust, in de bergen of in de bossen is. Lichaamsbeweging zorgt – naast een betere conditie en werking van het lichaam – niet alleen voor de aanmaak van serotonine, maar ook van dopamine en endorfine. Zorg er daarom voor dat je altijd een actief element in je kampeervakantie inbouwt. Indrukwekkende bergen hebben we in Nederland misschien niet, maar ons land is rijkelijk bezaaid met uitdagende wandelroutes, fietspaden, onuitputtelijke golven en waterrijke gebieden waar je dagenlang kunt kajakken.

Leestip:  Vernieuwde Hymer ML-T 570 ook in Xperience-editie
Betere nachtrust

Melatonine is een natuurlijk hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van je slaap-waakritme. Werk je langere tijd in kunstmatig licht, dan duikt je melatoninespiegel naar beneden. Natuurlijk licht daarentegen bestaat uit een melatonine-vriendelijk geelkleurig licht, dat je kan helpen om een meer natuurlijke afstemming van het slaap-waakritme te bereiken. Samengevat zorgt het ervoor dat je slaperig wordt wanneer de zon ondergaat en fris wakker wordt wanneer het licht het weer van de duisternis overneemt. En laat je tijdens een kampeervakantie nou veel meer tijd in de buitenlucht doorbrengen, in melatonine bevorderlijk licht.

Je oermensinstinct ontwikkelen

Kamperen betekent een stapje terug in comfort, een terugkeer naar een eenvoudiger bestaan in een natuurlijke omgeving. Misschien dat je camper of caravan is uitgerust met stroom, gas en keukenvoorzieningen, toch moet je slim omgaan met de beperkte mate ervan, zeker als je off the grid gaat. Grijp je verblijf in de natuur aan om je outdoorvaardigheden te ontwikkelen, je oermensinstinct aan te spreken. Kook eens boven een kampvuur, dat je natuurlijk zonder lampenolie, aanstekers en aanmaakblokjes hebt aangestoken. Gebruik een kaart om te navigeren in plaats van gps, zet de tent op zonder YouTube-instructievideo’s en leer welke planten, bloemen en paddenstoelen er in de omgeving groeien, zonder daarvoor een mobiele applicatie te gebruiken. Van deze waardevolle oervaardigheden pluk je de rest van je leven de vruchten, letterlijk.

Leestip:  Elektrische camperbus eVentje wint internationale designprijs
Reconnecten met dierbaren

Na 12 maanden opgesloten te hebben gezeten binnen dezelfde vier muren staan jij en je bubbel waarschijnlijk te popelen om weer op pad te gaan. Zoiets simpels als een korte kampeervakantie in de weidsheid van de natuur kan voldoende zijn om even los te weken van de sleur en je weer dichter bij elkaar te brengen. Samen kamperen kan helpen om sterkere verbindingen en banden te creëren. Op de camping en in de natuur zijn we meer ontspannen, zorgelozer en zijn we eerder geneigd spelletjes te doen, een wandeling te maken, diepere gesprekken te voeren en samen herinneringen  te maken.

Website Camptoo: www.camptoo.nl

 1/5 (1)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in