Nederland onverminderd populair bij onze buren

Nederland in top 5 van vakantiebestemmingen voor Belgen en Duitsers deze zomer

In tegenstelling tot afgelopen jaren, toen we vanwege corona noodgedwongen wat dichterbij huis bleven, kiezen dit jaar minder mensen voor een vakantie in eigen land. Echter, doordat onze ooster- en zuiderburen ook minder op vakantie gaan in eigen land, blijft Nederland een populaire bestemming voor Duitsers en Belgen. Dit blijkt uit de Vakantie Sentiment Monitor die vandaag werd uitgebracht door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Een onderzoek in zeven verschillende landen (Nederland, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de Verenigde Staten en China) dat inzichten geeft in vakantieplannen en de invloed die de actualiteit hierop heeft.

Minder vakantieplannen in eigen land dan vorige twee zomers

Voor de zomermaanden en de maanden erna wint (elders in) Europa het ruim van een vakantie in eigen land. Van de Nederlanders die op vakantie gaan, gaat 22% naar een bestemming in Nederland. In 2022 en 2021 was dit nog twee keer zo hoog. Ook in Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zien we dezelfde trend. Bij zowel de Belgen als de Duitsers staat Nederland in de top 5 van favoriete bestemmingen. Jos Vranken, NBTC: ”Het is natuurlijk jammer dat meer mensen kiezen voor plekken als Spanje, Frankrijk, Italië of Griekenland maar voor de bestemming Nederland is dat niet alleen maar ongunstig. Onze buren, die met zo’n 6,1 miljoen bezoeken per jaar aan Nederland nog altijd de belangrijkste groep internationale bezoekers zijn, doen hetzelfde. We zien dat het marktaandeel van Nederlandse vakanties in eigen land weliswaar lager is dan tijdens en net na de coronapandemie, maar nog steeds iets hoger dan vóór corona. In het eerste kwartaal van dit jaar was 28% van alle internationale gasten afkomstig uit Duitsland. En Duitsers zijn graag geziene gasten; ze verblijven langer en op uiteenlopende bestemmingen waardoor meer plekken in Nederland profijt hebben van toerisme en ze geven gemiddeld meer geld uit tijdens een vakantie.”

Leestip:  Tijdens je wandelvakantie last van een wrat onder je voet? 
Minder stress om drukte op vliegvelden

Het vliegtuig is voor de vakantiegangers uit Nederland, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk het meest gekozen vervoermiddel voor de zomervakanties en/of de vakantie in het najaar.
Gemiddeld kiest 55% voor een vliegreis. De drukte op de vliegvelden is voor minder mensen een reden om naar alternatieve opties te kijken. In september vorig jaar lag dit percentage nog op 42%, nu kijkt slechts 30% van de ondervraagden naar alternatieve reisopties om de drukte op vliegvelden te vermijden.

Terug van weggeweest in de Vakantie Sentiment Monitor: de Chinese reiziger
Het is sinds begin 2023 weer mogelijk te reizen vanuit China. De Chinese economie heeft echter nog altijd te lijden onder de effecten van corona en dat is terug te zien in het reisgedrag van de Chinese consument. We zien dat Chinezen – net als in Europa na corona het geval was – nog vrij veel kiezen voor een vakantie in eigen land of één van hun buurlanden. De vluchtcapaciteit naar Europa is nog altijd niet op het niveau van vóór 2020. Dat geldt ook voor de capaciteit van visumverstrekking. Dit heeft een dempend effect op het aantal Chinese bezoekers in Nederland.

Leestip:  Zo ga jij duurzaam op kampeervakantie in 2024!

Desalniettemin geeft 88% van de ondervraagden uit China aan een vakantie intentie te hebben voor de komende twaalf maanden. 37% van het totaal heeft al een vakantie geboekt en 51% moet nog boeken.

De volledige Vakantie Sentiment Monitor lezen? Het rapport is beschikbaar is als PDF. Download het hier

 5/5 (1)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in