Muggenradar, waar heb je last van muggen?

Muggenradar geeft een 5-daags overzicht van waar overlast van muggen verwacht kan worden. Bij ideale weersomstandigheden worden steekmuggen erg actief. Door overvloedige neerslag worden veel kraamkamers gevuld met water waar steekmuggen hun eieren in leggen en de muggenlarven zich ontwikkelen.

Muggenradar.nl van Wageningen University en Buienradar.nl hebben de handen ineengeslagen om continu de mate van muggenoverlast te voorspellen en te meten met behulp van het publiek.

Dit zijn vragen die deze tijd van het jaar vaak gesteld worden aan de muggenkenners van Wageningen University. Helaas zijn deze vragen lastig te beantwoorden omdat er geen continu landelijk meetnet van muggenoverlast bestaat. Via de Muggenradar kan het publiek doorgeven in welke mate ze muggenoverlast ervaren variërend van: Geen overlast, een beetje overlast, veel overlast tot zeer veel overlast. De actuele situatie wordt direct in een kaart en grafiek weergegeven.

Leestip:  Vakantiepark Schouwen is leuk voor de hele familie
Muggenradar op Buienradar.nl

Buienradar.nl lanceerde met de Muggenradar een eerste versie van haar 5-daagse muggenactiviteitsverwachting voor Nederland (www.buienradar.nl/muggen). De vliegactiviteit van steekmuggen wordt in belangrijke mate bepaald door de actuele weersomstandigheden.

Buienradar combineert de actuele weergegevens en weersverwachtingen met verwachte muggenactiviteit om tot een betrouwbare 5-daagse verwachting te komen. Met de overlastmeldingen van gebruikers wordt het mogelijk om het model van Muggenradar in de komende maanden verder te verbeteren.

Regionale en lokale verschillen in overlast verwacht

De uiteindelijke mate van overlast is naast de vliegomstandigheden sterk afhankelijk van het aantal muggen dat er is. De afgelopen weken lag de temperatuur ruim boven het gemiddelde en is vooral in het zuiden van het land veel neerslag gevallen. Ideale weersomstandigheden voor steekmuggen en tijd om je muggenlamp weer uit de kast te pakken.

Een huis heeft al gauw meerdere kraamkamers (denk daarbij aan een regenton, vijver, emmer, gieter, verstopte dakgoot. Bij neerslag worden ze gevuld met water. Er zijn veel plaatsen waar muggenlarven ongestoord zich via het popstadium tot muggen kunnen ontwikkelen.

Leestip:  Kampeerboerderij De Spochthoorn in Nijkerk

Overigens blijkt uit een eerdere studie dat bij zware neerslag vrijwel alle poppen uit de kraamkamers kunnen wegspoelen en daardoor het aantal muggen drastisch kan afnemen.

Met de grote regionale verschillen in neerslag verwachten we ook grote regionale verschillen in muggenoverlast. Daarbij geldt ook dat de variatie in overlast van huis tot huis of van straat tot straat sterk kan verschillen. Een kruipruimte vol met water, wel of geen gebruik van horren of een klamboe en een groot aantal andere factoren bepalen of er overlast ontstaat.

Door middel van de meldingen van de mate van muggenoverlast op Muggenradar verwachten ze beter inzicht te krijgen in hoe groot de variatie in ruimte en tijd is en waar die variatie door verklaard wordt. Met deze kennis willen ze bijdragen aan het verminderen van muggenoverlast.

Leestip:  Verkoop elektrische auto’s stijgt ondanks marktdaling

Website: www.muggenradar.nl

Gerelateerd: Anti muggen middel, deet of muggenlamp?

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in