Kamperen wordt nauwelijks duurder

Kamperen wordt nauwelijks duurder – Terwijl hotelovernachtingen in Nederland snel duurder worden, zijn campingeigenaren terughoudend met het verhogen van de overnachtingsprijs. Dat blijkt uit onderzoek van campingspecialist ACSI. Een kampeerplek op een Nederlandse camping is gemiddeld iets meer dan 2% duurder dan vorig jaar. De gemiddelde kamerprijs in een hotel in Nederland is volgens onderzoek van adviesbureau Horwath HTL met ruim 5% gestegen.

Kamperen wordt nauwelijks duurder

De belangrijkste reden van de prijsstijging in de hotelbranche is de groei van het inkomend toerisme. Vorig jaar kwamen er maar liefst 11% meer toeristen vanuit het buitenland om in Nederland vakantie te vieren. Nederlandse campings hebben daar toen niet van kunnen profiteren vanwege het matige zomerweer.

Voor 2018 ziet het er voor de campingeigenaren veel zonniger uit; de campings zitten vol met vooral Nederlandse en Duitse kampeerders. Tijdens de jaarlijkse ACSI-inspectie van de campings klinken er bovendien alleen maar positieve geluiden over de gemiddelde bezettingsgraad dit jaar.

Steeds meer nachten op de camping
Er wordt steeds meer gekampeerd in Europa. Uit cijfers die ACSI ontving uit verschillende landen is gebleken dat het aantal campingovernachtingen in Europa in 2017 flink is gestegen ten opzichte van 2016, toen Eurostat 378 miljoen kampeerovernachtingen registreerde. In Frankrijk, nog altijd de populairste kampeerbestemming voor Nederlanders, steeg het aantal overnachtingen met 3,3%, in Spanje met 5,4% en in Kroatië zelfs met 7%. Uit diezelfde cijfers blijkt ook dat Nederlanders nog onverminderd vaak gaan kamperen in Europa.
Het goedkoopst in Bosnië en Herzegovina
Op de zonnige, populaire plekken moet de kampeerder gemiddeld wel wat meer betalen voor een overnachting op de camping dan in landen als Nederland en Duitsland. ACSI verzamelde, zoals elk jaar, de prijzen van bijna 10.000 campings en vergeleek ze met elkaar en met vorig jaar. Daarbij werd de prijs genomen voor een kampeerplek voor twee volwassenen, twee kinderen (zes en negen jaar), een caravan en een auto, elektra en toeristenbelasting in het hoogseizoen. In Nederland steeg de gemiddelde campingovernachting met slechts 2,1% naar € 36,31 in 2018.

In andere Europese kampeerlanden houdt de stijging van de overnachtingsprijs gelijke tred. Duitse campings hebben de prijs gemiddeld het meest verhoogd (2,9%, naar € 32,44) en Italiaanse campings het minst (2,6%, naar € 53,93). In populair vakantieland Frankrijk kost een overnachting gemiddeld € 38,90 en in Spanje betalen kampeerders gemiddeld € 45,74 euro. Het goedkoopste kampeerland van Europa is Bosnië en Herzegovina. Daar hoeft er gemiddeld maar € 16,39 euro per nacht afgerekend te worden.

Leestip:  Op avontuurlijke rondreis naar Peru of Chili

Lees ook: Wat kost kamperen nou eigenlijk?

 5/5 (1)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in