Groeten uit Baflo – Niet al te verre reisverhalen

Regelmatig verschijnen boeken met reisverhalen. En niet zelden moeten daarin ontberingen worden doorstaan, avonturen worden beleefd, en de schrijver moet zich uit onmogelijke situaties hebben bevrijd. Als dat dus het beeld is van een boek met reisverhalen, dan is het boek ‘Groeten uit Baflo’ een verademing. De auteur, Kees Volkers noemt het zelf ‘Slow Travel’. Hij heeft reisverhalen opgeschreven die voor een belangrijk deel Nederland als decor hebben. En hij reist lekker te voet, met de fiets of per trein. Het resultaat is een boek waarin veel Nederlanders zich zullen herkennen.

Kees Volkers heeft een ongebruikelijke manier van schrijven. Hij neemt zijn lezers mee op reis, waarbij hij voortdurend observeert en analyseert. En hij schroomt niet om de lezer ook deelgenoot te maken van zijn eigen mening. Het is alsof je geboeid zit te luisteren naar de verhalen van een mopperige oom die stiekem toch ook wel heel erg leuk is. Zo begint hij het boek met een verhaal over een vakantie. Het verhaal is dertig pagina’s lang, en daarvan gaan zeven pagina’s over de vakantie. De overige 23 pagina’s is Volkers vooral bezig om de lezer mee te nemen in zijn onmetelijke ergernis over de omstandigheden waaronder hij de heen- en de terugreis moet doorbrengen.

Leestip:  Over Bruggen - Dwars door de Amazone

Groeten uit BafloDaar waar hij soms bijna nors kan overkomen warm je je op een ander moment aan het haardvuur van zijn verhaal. Hij schrijft met veel liefde over het seinhuis waarin zijn vader de dagelijkse kost verdiende. En hij opent het boek met een mooi gedichtje:
Je hebt mensen die nemen, en mensen die geven. En je hebt mensen die geven om niets.
Aan mensen die nemen, zou ik mee willen geven; neem eens vaker de trein of de fiets.

Volkers speelt een beetje met het imago van de oudere moppersok. Maar voordat het een maniertje zou kunnen worden laat hij een ander kant van zichzelf zien: hij is op zijn best als hij schrijft over de dingen die heel dicht bij hem gebeuren. Verhalen over zijn tochten in het oosten van Nederland, verhalen waarin zijn dochter een rol heeft. Dan wordt hij mild. De titel van het boek. Groeten uit Baflo, geeft de sfeer dan ook bijzonder goed weer. In dat verhaal worden zijn observaties bijna intiem.

Over de auteur

Kees Volkers (1954) is schrijver, journalist en onderzoeker. Hij richt zich vooral op historisch-geografische onderwerpen. Kees Volkers schreef meer dan veertig boeken en gidsen en talloze artikelen en bijdragen in kranten, bladen en wandel– en fietspublicaties.

Leestip:  Over Bruggen - Dwars door de Amazone

Groeten uit Baflo
Niet al te verre reisverhalen

248 pag. met zwart-wit foto’s| Paperback | Uitgeverij Elmar €18,99 | ISBN 9789038928241 | april 2021

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in