Gasinstallatie

Er bestaat veel onduidelijkheid over welke richtlijnen gelden voor de gasinstallatie in caravans en campers. De voornaamste reden is dat Nederlandse voertuigen worden gekeurd volgens Europese normen. Deze normen hebben meestal betrekking op gas voor de aandrijving van een camper.

Voor overige gasinstallaties bestaan er met name adviezen en lokale voorschriften. Op deze pagina zullen wij proberen een overzicht te geven van de belangrijkste richtlijnen en adviezen.

De gasfles moet rechtopstaand en gefixeerd worden geplaatst in een afgesloten ruimte. Bij voorkeur in een kast, die uitsluitend vanaf de buitenzijde te openen is, zoals een disselbak.

Deze kast moet voldoende geventileerd zijn, zowel via de buitenwand als via de vloer. Gas is immers zwaarder dan lucht. Deze ventilatieroosters in de vloer moeten altijd vrij blijven.

In de ruimte met de gasfles mag geen open vuur aanwezig zijn (bijvoorbeeld in de vorm van een kachel) of elektrische apparatuur welke voor een eventuele vonk zou kunnen zorgen.

Leestip:  NKC - Dethleffs vernieuwt de Trend-serie

De gasfles (meestal een grijs/groene fles van 5 of 11 kg) kan worden gevuld met butaan, propaan of een mengsel hiervan (LPG). Bij het kamperen in de winter heb je in ieder geval propaan nodig, omdat dit zelfs bij lagere temperaturen (tot – 42°C) nog gasvormig blijft, terwijl butaan pas bij + 4 °C verdampt.

Beperkingen en/of verboden op het gebruik van LPG voor kampeerdoeleinden zijn vaak plaatselijk geregeld. In ieder geval mag geen LPG gebruikt worden afkomstig van tankstations. Ten eerste heeft dat LPG een andere samenstelling (LPG voor kampeerdoeleinden heeft een hoger propaangehalte) en ten tweede is hiervoor een verdamper nodig om welke in een gasinstallatie in een caravan of camper niet aanwezig is.

Houdt gasflessen zoveel mogelijk uit de zon. Door het lage kookpunt neemt de druk sterk toe bij hogere temperaturen. Er moet een hoofdkraan aanwezig zijn (meestal op de fles zelf) en een drukregelaar.

Leestip:  De Brabantse Caravan Dagen 2024

Zorg dat alle verbruikers hetzelfde type sproeier hebben, zodat slechts één drukregelaar (meestal 30 of 50 millibar) nodig is. Na de drukregelaar moet per verbruiker een gedegen afsluiter aangebracht zijn. Laat de drukregelaar na ± vijf jaar vervangen.

Tijdens het rijden moet de hoofdkraan van de gasfles altijd gesloten zijn. Verbindingen dienen zoveel mogelijk te bestaan uit vaste leidingen.

Uitzondering hierop is de aansluiting van de gasfles op de vaste leidingen. Hiervoor kan een gasslang worden gebruikt. Laat deze slang eens in de twee jaar vervangen, in verband met de korte levensduur.

Lees ook: Gasslang vervangen van caravan of camper

Controle van en werkzaamheden aan de gasinstallatie zijn in beginsel een taak voor de vakman. Wel kunt u zelf met behulp van zeepsop, met name bij de koppelingen, het systeem controleren op eventuele lekkages.

Leestip:  Volop ruimte voor viervoeters in Flowcamper Fellschnute

Gerelateerd: LPG in caravan of camper legaal of niet legaal?

 4.3/5 (6)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in