Fietsen langs de elf steden van Friesland

De Elfstedentocht in etappes over de mooiste route.

Bij het horen van de naam ‘Elfstedentocht’ begint het bij Nederlanders te kriebelen. De tocht is mythisch en heroïsch. De route in het boek Fietsen langs de elf steden van Friesland volgt het klassieke traject, met hier en daar een uitstapje naar plaatsen die te mooi zijn om over te slaan. Met dit boek kan iedereen, in zijn eigen tempo, de Elfstedentocht tot een goed einde brengen. En dankzij de foto’s, kaarten en GPS kun je niet verkeerd rijden.

ElfstedentochtDit jaar precies 25 jaar geleden sprak Henk Kroes de legendarische woorden ‘It giet oan’ om de (voorlopig) laatste Elfstedentocht op de schaats aan te kondigen. Waar je op de schaats afhankelijk bent van ijs, ben je op je eigen fiets vrij om in eigen tempo je eigen tocht te rijden.

Leestip:  Schreeuwende behoefte aan betaalbare elektrische fietsen

Op haar 16e fietste Marica van der Meer haar eerste Elfstedentocht. Die fietstocht, jaarlijks georganiseerd op Pinkstermaandag, gaat vooral over fietspaden die berekend zijn op veel fietsers en topdrukte. Dit is niet de mooiste route door Friesland. Ook bestaat al jaren een LF-route langs de elf steden, maar die is een beetje saai. Inmiddels zijn er de laatste decennia zulke mooie nieuwe fietspaden bijgekomen, dat het tijd werd voor een mooiere route. Marica zocht naar de mooiste fietspaden en rustige B-wegen tussen de verschillende steden. Daarvoor moest de volgorde van de steden soms een beetje anders en is de tocht ongeveer 20 kilometer langer geworden. Het afleggen van deze tocht is dan ook geen wedstrijd maar een fantastische manier om optimaal te genieten van Friesland.

fietsrouteboekHet boek Fietsen langs de elf steden van Friesland is een fietsrouteboek, met een uitgebreide omschrijving van alle elf steden en de bezienswaardigheden waarlangs je fietst. Ook biedt het boek interviews met kleurrijke mensen uit de regio. Er zitten stevige uitneembare routekaarten in het boek en via de website van Uitgeverij Elmar kan de fietser GPS-tracks downloaden.

Leestip:  Vänerleden een van de mooiste fietsroutes van Europa

Dit boek heeft naast de route aandacht voor de geschiedenis van Friesland, voor de Friese taal en voor typische Friese sporten, en natuurlijk voor de Elfstedentocht. En de fietser komt nooit meer voor een verrassing te staan dankzij:

Fietsen langs knooppunten
16 uitneembare kaarten
Gratis GPS-tracks
De uitgebreide lijst met overnachtingsadressen
Fietsen rond de elf steden van Friesland

184 pag.| Paperback | Uitgeverij Elmar | € 19,99 | ISBN 9789038928456 | maart 2022

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in