De processierups, voorkom jeuk en overlast

De processierups is een ware plaag geworden. De rups levert flink lichamelijk ongemak op en de populatie is de laatste jaren met sprongen groter geworden. De processierups heeft zich door de hete zomers ook verplaatst naar de koelere bossen dus de kans dat ze voorkomen op campings, die in of tegen het bos gelegen zijn, een stuk groter geworden.

Over de processierups

Er zijn twee varianten van de processierups, dit zijn de eikenprocessierups en de dennenprocessierups.

De eikenprocessierups is een harige rups die zich nestelt en voedt in eikenbomen. Op dit moment levert deze rups de grootste problemen op.

De dennenprocessierups is een soortgelijke rups en nestelt zich in dennenbomen. Deze rups zal de komende jaren vermoedelijk een nog groter probleem gaan worden want door de langere haren zorgt hij voor nog meer jeuk en overlast.

De processierupsen zorgen voor veel overlast door hun brandharen die flinke jeuk en huiduitslag veroorzaken die wel tot 2 weken aan kan houden. Binnen acht uur na het contact met de haren van de processierups verschijnt huiduitslag die met hevige jeuk gepaard gaat. Ook kunnen ernstige allergische reacties, ontstekingen of luchtwegproblemen ontstaan.

Leestip:  Bovag ledenraad herbenoemt algemeen voorzitter
Eikenprocessierups
Eikenprocessierups
Dennenprocessierups
Dennenprocessierups

Preventieve maatregelen

Voorkomen is beter dan genezen dus hebben we een paar tips voor je.

 1. Zoek een kampeerplaats waar de dennen- en/of eikenbomen niet te dicht tegen de plaats aan staan. Staan ze er wel, controleer dan of er geen nesten inzitten
 2. Blijf uit de buurt van de nesten van de processierups, leg dit ook aan je kinderen uit
 3. Draag kleding die hals, armen en benen bedekt
 4. Ga niet op de grond zitten, de haren vallen ook op de grond
 5. Was of vervang je kleding dagelijks want de haren verspreiden zich ook door de lucht
 6. Was en borstel je haren vaker en intensiever
 7. Draag een (zonne)bril om de kans te verkleinen dat de haren in je ogen komen

Leestip: Mini wasmachine, goed wassen op de camping

Ik las een artikel op het Eindhovens dagblad over een preventie oplossing door het nest van de processierups in te pakken met huishoudfolie zodat de rupsen en de brandharen zich niet meer kunnen verplaatsen [link].

Leestip:  Onderzoek NKC: camperaars steeds duurzamer

Wat doen bij jeuk en overlast

 1. Na aanraking van de processierups of haren niet gaan krabben of wrijven maar de huid en ogen spoelen met water.
 2. De brandharen kun je het best verwijderen door er (duct)tape overheen te plakken en voorzichtig weer los te trekken. De haren zullen dan aan de tape blijven plakken.
 3. Bezoek een huisarts als de haartjes in de ogen zijn gekomen omdat dat tot een flinke ontsteking in het oog kan leiden
 4. Smeer tea tree olie of een verzachtende crème met aloë vera, calendula, menthol of eucalyptus op de geïrriteerde plekken om de jeuk te verlichten. Een goed middel om de jeuk en irritatie te verlichten is: Ourganixx eikenprocessierups lotion.
 5. Bij een heftiger reactie, voel je je niet lekker of krijg je koorts, dan is het aan te raden om naar de huisarts te gaan.
Leestip:  365 nieuwe dagen om te dromen

Als je op de camping een nest (of meerdere nesten) van de processierups tegenkomt, meld dit dan bij de campingeigenaar. Er kan dan actie op ondernomen worden zoals het spannen van een afzetlint en de nesten laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf.

Misschien ook interessant om te lezen?
Anti muggen middel, deet of muggenlamp?
Tekenbeet, wat doe je en hoe te voorkomen?

 4.7/5 (7)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in