De Gokyo Trek, het alternatief voor Base camp Everest

Voor de meeste trekkers die naar Nepal gaan, is Base Camp Everest de ultieme bestemming. Niet zo vreemd, want Mount Everest is het hoogste punt van onze aarde. Door deze enorme populariteit is het daar echter ook enorm druk. Hou je niet van de drukte maar wil je wel genieten van het overweldigende landschap van de Himalaya, dan is de Gokyo regio voor jou een heel goed alternatief.

Over de Gokyo regio

De Gokyo Ri, ook wel Gokyo Peak genoemd, is een bergpiek van 5.357 hoog. Deze is gelegen in de Khumbu regio in het Nepalese deel van de Himalaya. De berg ligt ten westen van de bekende Ngozumpa-gletsjer. Dit is de grootste gletsjer van de Himalaya.

Het gehucht Gokyo dat slechts enkele huizen telt is een van de hoogste bergdorpje ter wereld. Het ligt op 4.750 meter hoogte, aan de voet van Gokyo Ri. Vanaf Gokyo Ri heb je zicht op vier bergtoppen van 8.000 meter. Naast natuurlijk Mount Everest kun je ook Makalu, Cho Oyu en Lhotse zien liggen. Ook heb je een mooi uitzicht op de Gokyo Meren.

De tocht ernaartoe is zeer spectaculair. De twee weken durende trek loopt via de vallei ten westen van Everest tot aan het dorp Gokyo en naar de vijf heilige meren nabij de Ngozumpa gletsjer. Je komt vrijwel net zo hoog als de Everest Base Camp Trek. Ook heb je een fantastisch uitzicht op Mount Everest.

Het voordeel van Gokyo trek is dat het er veel rustiger is. Onderweg kom je door traditionele Sherpa-dorpen. Hier kun je genieten van heerlijke lokale gerechten. De tocht loopt langs de Dudhkoshi rivier in de richting naar de prachtig groen gekleurde meren, waar de rivier ontspringt. Het Sherpa-dorp Gokyo is gelegen aan het grootste meer. Vanaf hier heb je een fenomenaal uitzicht op het omringende gebergte en de overweldigende natuur.

Zoals op vrijwel alle trekkings in de Himalaya, overnacht je ook tijdens deze tocht in de traditionele theehuizen. Alhoewel je er prima kunt overnachten en van een stevige maaltijd kunt genieten, moet je geen overbodige luxe verwachten.

De beste tijd voor de Gokyo trek is het voorjaar of de maand september. De winterperiode biedt wel mogelijkheden maar dan de weersomstandigheden veel slechter. De zomermaanden zijn door de moessonregens veel minder populair.

Zo kom je er

Vanuit ons land gaan er wekelijks diverse vluchten richting Kathmandu airport. Hierbij heb je altijd een tussenlanding. Vergeet niet dat het erg druk kan zijn op de luchthaven. Mocht het gebeuren dat je vertraging of een geannuleerde vlucht hebt, vergeet dan niet om een vergoeding te claimen. Vanaf de Kathmandu airport vlieg je door naar Lukla, vanwaar je trekking avontuur begint.

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in